עופר עיני יו"ר ההסתדרות (צילום: חדשות)
ביקש להעניק למשרד האוצר זמן נוסף למו"מ עם העובדים. עיני | צילום: חדשות

עובדי שירות התעסוקה יחזרו מחר (ה') לעבודה סדירה, לאחר שפתחו היום בעיצומים ולא אפשרו קבלת קהל בלשכות העבודה. הפסקת העיצומים התאפשרה בעקבות פנייה של יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, שביקש להעניק למשרד האוצר זמן נוסף למו"מ עם העובדים זאת על אף שבוועד העובדים טוענים כי לא קיבלו כל פנייה מצד האוצר לקיום מו"מ שכזה. על פי הודעת הוועד, אם לא תהיה פריצת דרך בתחילת השבוע הבא, ישבתו שוב העובדים כבר ביום ג'.

מאבק העובדים החל במחאה על סירוב משרד האוצר להגדיל את כוח האדם בלשכות התעסוקה כדי להתגבר על העומס הרב שנובע מאז גל הפיטורים במשק. כבר לפני שלושה שבועות אישרה ההסתדרות סכסוך עבודה בעניין, אולם העיתוי של העיצומים אינו מקרי: אתמול פורסמו נתוני שירות התעסוקה המצביעים על 19,719 עובדים שפוטרו במהלך ינואר - מספר שיא של מפוטרים בחודש אחד. "תאר לך שבתוך שלושה חודשים קלטנו מעל 50 אלף מפוטרים חדשים שאת חלקם היינו צריכים לשלוח לוועדות מיוחדות, כך שנשאר לנו בקושי דקה להקדיש למציאת עבודה עבורם", אמר הבוקר ל"גלובס" יו"ר ועד העובדים, אהרון חוטובלי. האחרון הסביר כי אמנם מכשירי הזיהוי הביומטריים שמוצבים בלשכות מייתרים לעתים קרובות את הצורך בהתייצבות של דורש העבודה בפני הפקיד, אולם מאז גל הפיטורים לפקידים אין כמעט זמן להזין בנתונים את מערכת המכשירים ולכן דורשי העבודה אינם מקבלים שירות כראוי.

עובדי שירות התעסוקה דורשים מעל 100 תקנים חדשים לעובדים אפילו לתקופה זמנית, אולם מנכ"ל שירות התעסוקה, יוסי פרחי, הסתפק בדרישה ל-60 תקנים זמניים. גם על כך לא רוצים לשמוע במשרד האוצר: "בימים אלו בהם המשק נתון במשבר כלכלי, מציג מנהל שרות התעסוקה דרישות מופרזות. משרד האוצר הציע מספר פתרונות למנהל לשכת התעסוקה, אך הוא סירב לכולם. צר לנו כי שרות התעסוקה נוהג בחוסר אחריות ובוחר בימים קשים אלו לנצל את המצב ולהפקיר את ציבור דורשי העבודה", תקפו באוצר.

גורמים בשירות התעסוקה ובהסתדרות טענו מוקדם יותר היום, כי הסירוב של האוצר למרות העומס הברור, רק מחדד את החשש כי באוצר מעוניינים "לייבש" את שירות התעסוקה עד לסגירתו ההדרגתית. באוצר, כך אומרים הגורמים, מעדיפים להשקיע מאות מיליונים לטובת הרחבת תוכנית ויסקונסין, המופעלת על ידי חברות פרטיות. "היחידים שבאמת מרוויחים מוויסקונסין הן החברות הפרטיות, כאשר את הסכומים האלה אפשר היה להשקיע בהכשרות מקצועיות ובתוכניות שיוביל שירות התעסוקה", טוען חוטובלי. עוד הוא מציין כי לפני מספר שנים עבר השירות קיצוץ של כ-30% בכוח האדם, מרמה של אלף עובדים לרמה של 670 כיום.

כדי להמחיש עד כמה רב העומס בלשכות התעסוקה, שולף חוטובלי נתונים מהמחשב: פקידה בחולון קיבלה בשבוע אחד 1,046 דורשי עבודה, פקידה באשדוד טיפלה ב-1,099 דורשים, פקיד משפרעם טיפל ב-1,388 דורשי עבודה בשבוע, והרשימה עוד ארוכה.

עם הבשורה על סיום העיצומים, שזכו לגיבוי לא רשמי מצד מנכ"ל שירות התעסוקה, יוסי פרחי, מסר הערב פרחי: "לשירות התעסוקה יש תפקיד מאוד מרכזי בטיפול באבטלה במדינת ישראל, ואנחנו מצפים שבסופו של יום ייתן האוצר את המענה הדרוש לשירות לטיפול במובטלים. האחריות הכוללת על הטיפול במובטלים בישראל איננה רק נחלתו של שירות התעסוקה, אלא מוטלת על כלל גורמיי הממשלה ובכללם משרד האוצר".