מישהו סופר כסף ישראלי (צילום: חדשות)
הלקוח ישלם סכום ידוע מראש | צילום: חדשות

בנק ישראל פותח בשיחות עם הבנקים כדי לעבור לשלב הבא ברפורמת העמלות: פתיחת מסלולי עמלות. בפיקוח על הבנקים, בראשותו של רוני חזקיהו, מעוניינים כי המסלולים יחלו לפעול באפריל, אך בכיר באחד הבנקים העריך כי הצורך בהיערכות מיכונית, תמחורית ושיווקית לא יאפשר הפעלת מסלולי עמלות לפני יולי 2009 במקרה הטוב.

בכוונת הפיקוח על הבנקים לאפשר לבנקים להציע ללקוחותיהם שלושה מסלולים, כאשר המוצר יהיה זהה והתחרות תהיה על המחיר. הלקוח ישלם סכום ידוע מראש בעבור מספר נתון של פעולות בנקאיות.

בשיטה זו תתאפשר שקיפות מלאה בין הבנקים והלקוחות יוכלו להשוות את התעריפים בקלות. הלקוחות לא יחויבו להצטרף למסלולים ויצטרכו להחליט האם זה כדאי להם. עם זאת בבנק ישראל מעריכים כי שיטת המסלולים תוזיל את ההוצאה על העמלות.

עבודת המטה לבניית המסלולים תתבצע בפיקוח על הבנקים בפברואר ובמארס. את התהליך מרכזת עו"ד סוניה בוגוסלבסקי, אחראית תחום העמלות בפיקוח על הבנקים. באפריל תדון בכך המועצה המייעצת. לאחר מכן תצא תקנה מתאימה ובהמשך יעבור בכנסת תיקון לחוק הפיקוח על העמלות.

אין תמונה
שלושה מסלולים

המסלולים האמורים הם:

*"מסלול מסכנים" - מיועד לאוכלוסיות חלשות במיוחד כמו קשישים, מיעוטי הכנסה או להבדיל כאלה המבצעים מעט מאוד פעולות בנקאיות. המחיר של מסלול זה יהיה נמוך במיוחד ויעמוד על 10-12 שקל בחודש תמורת פעולות בנקאיות בסיסיות. במידה והבנקים "יתפרעו" בתמחור מסלול זה צפוי חזקיהו להכניס אותו לפיקוח ולקבוע לו מחיר מרבי נמוך.

*מסלול ביניים - מיועד ללקוחות הממוצעים, יכלול 15-20 פעולות ויאפשר למרבית הלקוחות למלא את צרכיהם הבנקאיים במחיר ידוע מראש.

*מסלול "עשירים", המכונה במערכת הבנקאית "מסלול נוחי דנקנר" - יאפשר, תמורת תשלום יחסית גבוה, ביצוע כל הפעולות הבנקאיות בהן מעוניין הלקוח ללא מגבלה.

גרסה נוספת שתעלה לדיון היא פתיחה של מסלול רביעי לפעולות דרך האינטרנט בלבד. אך מאחר ולא כל הבנקים נמצאים באותה רמה טכנולוגית לא צפוי כי בנק ישראל יקדם מסלול זה.

חיסכון והתייקרות

הרפורמה בעמלות, שנכנסה לתוקף ביולי 2008, הקטינה את כמות העמלות הבנקאיות למגזר הקמעונאי מ-198 עמלות ל-72 עמלות.

מספר העמלות צומצם הן באמצעות ביטול חלק מהעמלות והן באמצעות איחוד עמלות הנגבות בעבור שירותים דומים. בעקבות הרפורמה, עומדת ההוצאה הממוצעת בעבור סל שירותי עו"ש הנפוצים (כולל מסגרות אשראי) על 16.2 שקל בחודש, ירידה בשיעור של 9% בהשוואה למצב שלפני החוק. החיסכון החודשי לחשבון עו"ש מסתכם ב-1.6 שקל, כלומר חיסכון של 19 שקל ברמה שנתית.

עם זאת, מנתוני בנק ישראל עולה כי חלק מהבנקים, בעיקר הבינוניים, ניצלו את המבנה החדש כדי לייקר את העמלות בשיעורים ניכרים. בדיסקונט ובמזרחי טפחות התייקרה ההוצאה על עמלות ב-7.9% ו-14.6% בהתאמה ואילו בבנק הבינלאומי קפצה ההוצאה על עמלות ב-47.8%.