הכתבה שפרסמנו השבוע (ראשון) ב-mako כסף על הקשיים ואי הוודאות שחווים זוגות שאמורים להינשא בקרוב, הביאה לגל תגובות של מאות זוגות נוספים שתקנות החירום לא נותנות להם מענה. כעת הם משתפים פעולה באמצעות קבוצות פייסבוק וואטסאפ, אליהן הצטרפו עורכי דין המייעצים להם בהתנדבות.

אחת הקבוצות של מתחתני יולי, שגדלה בעקבות הכתבה מעשרות לכ-300 חברים, שלחה אתמול מכתב לח"כ עופר שלח (יש עתיד), יו"ר ועדת הקורונה בכנסת, וביקשה להסדיר את הנושא באופן שיוסכם על בעלי האולמות, הזוגות והספקים. בתגובה הודיע ח"כ שלח כי הוועדה תדון בקרוב בסוגיה על כל היבטיה, כולל ההשלכות על ציבור המתחתנים.

"ברור שהנחיות משרד הבריאות משתנות כל העת ולא ניתן לצפות מתי ובאילו הגבלות יוכלו לקיים אירועים", כתבו הזוגות בפנייתם ליו"ר הוועדה. "עם זאת, נוצר מצב בו זוגות אשר מיועדים להתחתן בחודשים הקרובים, אך מעבר לתקנות משרד הבריאות התקפות החל מכניסתן ב-15 למרץ, אינם יודעים מה יעלה בגורל חתונתם".

במכתבם ביקשו הזוגות מהועדה לתת הנחיות ברורות לענף האירועים, מעבר לתקנות החירום שתקפות לשבועיים. לדבריהם, כפי שניתן להעריך את מועד חזרת הספורט ללא קהל, כך ניתן גם לשער מה יהיה המועד המוקדם ביותר לקיום אירועים בהתאם להגבלות. כך, בעלי האולמות יוכלו להסדיר את דחיית וביטול החתונות במועדים הרלוונטים. לגבי אירועי בר ובת מצווה, אותם בדרך כלל לא ניתן לדחות מעבר לתקופה מסוימת, יש לנקוט במדיניות ביטולים מקלה יותר.

כמו כן, הפונים מבקשים לקבוע בחוק את התנהלות בעלי האולמות בנוגע לדחייה וביטול החתונה. כך, זוג שיאלץ לדחות את חתונתו יקבל מהאולם תאריכים חלופיים, במקום שהאולם יכפה עליו מועד חדש. בנוסף תוסדר האפשרות לבטל את החוזה, אם המועדים החדשים לא יהיו מקובלים על הזוג. באשר למועדי חתונה מאוחרים יותר, שסובלים מחוסר וודאות גדול אף יותר, תוסדר מהי תקופת הזמן טרם מועד החתונה שהחל ממנה יחויב האולם לדחות או לבטל את האירוע.

"נושא נוסף שיש להסדירו נוגע לאורחים המגיעים לאירוע מחו"ל", כתבו הזוגות במכתב. "במציאות הנוכחית בה לא ברור אם ומתי יוכלו אורחים להגיע מחו"ל, יש לאפשר לזוגות מספיק זמן להיערך לסידורי החתונה. לא ניתן להיערך לאירוע תוך שבועיים, אם אורח נאלץ להיכנס לבידוד של 14 יום עם הגעתו מחו"ל".

לבד במערכה

נוגה רץ היא מפיקת אירועים וחתונות שקבעה את חתונה ב-22 במאי. במקרה האישי שלה, היא מקווה להסתפק בעריכת חופה מצומצמת ודחיית האירוע הגדול למועד אחר ("תלוי במו"מ שלנו עם בעלי האולם").

כמי שמתמצאת בתחום החתונות, ולאור הסיפורים והבקשות שהגיעו אליה, החליטה נוגה להקים קבוצת בפייסבוק תחת השם "חתונות בצל הקורונה", שמטרתה לייעץ ולתמוך בזוגות הנמצאים בחוסר אונים למול המשבר. כך, זוגות פונים לספקים בקבוצה ומבקשים מהם לשאול גופי תאורה כדי לערוך את החופה בבית. אחרות שואותם היכן ניתן למצוא שמלת כלה כשכל החנויות סגורות.

באחד המקרים הבולטים בקבוצה, זוג ביקש להינשא ב-29 באפריל, יום העצמאות, מאחר שזה היום היחיד בשנה שמאפשר "לערוך את האירוע הגדול בחיינו כחתונת יום, שלא צריכה להסתיים עם כניסת השבת". בני הזוג שילמו לאולם מקדמה בגובה 40,000 שקלים, אלא שהאולם מסרב להחזיר אותה. "כעת, משנגזר עלינו לבטל את האירוע המשמח בעל כורחנו, האולם מסרב להחזיר את המקדמה, וזאת על אף סעיף מפורש בהסכם המתייחס לכוח עליון", כתבו.

זוג אחר שביקש להינשא בתחילת מאי פנה לבעל האולם – שהציע לדחות את האירוע לסוף יולי, אך במחיר כפול משום שמדובר בעונת שיא. "אני מבינה את המצב הקשה של בעלי האולמות, אבל יולי זו לא עונת שיא וחבל שיש מי שמנצלים את המצוקה של הזוג הצעיר כדי לסחוט מהם עוד כסף", אומרת רץ.

היא מדגישה שזוגות שמתחתנים אינם בקיאים בדיני חוזים, אלא רק רוצים לארגן אירוע. "אלה אנשים שבאים לחגוג את היום השמח בחייהם, שהפך פתאום לסיוט ונטל כלכלי. מצד בעלי האולמות, על הזוגות לשאת בנטל שהמדינה הורידה עליהם בצל הקורונה. אני לא המדינה, ואין לי בכיס את קופת המדינה. איך האזרחים הפכו למפצה הרשמי של המדינה?", היא שואלת.

"לקבוצה שהקמתי הצטרפו מאות זוגות אבודים שצועקים לעזרה משפטית ונפשית. גייסתי בהתנדבות מלאה מספר עורכי דין שמייעצים לזוגות באופן ראשוני, רגע לפני שהם מתייאשים. אנחנו המומים מכך שהותר אתמול לקיים תפילות עד 19 איש בשטח פתוח, אך חתונות ובריתות הופקרו תחת 10 אנשים. לזוגות שמתחתנים אין ולו קול אחד בקרב מקבלי ההחלטות וכך הם נשארו לבד במערכה".