ב"פרי גליל" מקווים לראות את האור בקצה המנהרה (תמונת AVI: חדשות)
בניין קומברס.כ-100 עובדים ייצאו ממנו היום לחפש עתיד | תמונת AVI: חדשות

קומברס ביצעה היום (ב') מהלך פיטורים של מאות עובדים. מנכ"ל החברה, אנדרה דאהן, שלח מכתב לעובדים, שהגיע לידי "גלובס" ובו ציין כי החברה מפטרת בסבב הנוכחי 8% מכוח האדם שלה. מאחר שקומברס מעסיקה כ-4,500 ברחבי העולם, סבב הפיטורים הנוכחי שולח הביתה כ-360 עובדים, רובם מישראל.

במכתב לעובדים כותב דהן: "החברה ניצבת בפוזיציה טובה לקראת אמצע השנה הפיסקלית של 2009 והצליחה להשיג חלק גדול מהיעדים שהציבה לעצמה ב-2008 וביניהם שינויים ארגוניים בחברה והיערכות להיענות לדרישות של לקוחות החברה".

לפי דהן, "במהלך 2008 חיזקה החברה את הקשרים עם לקוחות לטווח ארוך של החברה. החברה כי החברה חתמה על מספר חוזים חדשים עם מספר חברות תקשורת ברחבי העולם ב-2008".

עם זאת, ובניגוד מוחלט לאופטימיות העולה ממכתבו של דהן, במשרדי קומברס שררה היום אווירת נכאים ורבים מהעובדים שם כבר מכינים עצמם לגל הפיטורים הבא, שצפוי להתרחש באוגוסט השנה.

על השינוי במבנה הארגוני של החברה כותב דהן לעובדי קומברס: "המבנה החדש משרת בצורה טובה יותר את לקוחות החברה, לוקח מעט זמן להפנים את היתרונות שלו... החברה נמצאת כעת בפוזיציה להגדיל את הרווחיות התפעולית והיעילות. קומברס כעת היא חברה שיותר ממוקדת בלקוח יותר חדה ויותר מסתגלת לשינויים בשוק הטלקום התחרותי בו היא נמצאת".

דהן ציין כי במכתב הוא מצפה כי בהקדם האפשרי החברה תחזור לדווח על תוצאותיה כרגיל. כידוע, קומברס לא פרסמה דו"חות כספיים כבר שלוש שנים. ב-2009, צופה דהן "האטה משמעותית בשוק הטלקום. חברות רבות יותר זהירות היום בהוצאות שלהן ובחתימה על חוזים חדשים עם חברות דוגמת קומברס". כתוצאה מכך צופה דהן ירידה משמעותית ברווחיות ובהכנסות החברה ב-2009.

קומברס היא אחת החברות הוותיקות בהיי-טק הישראלי, ולזכותה נזקפת המצאת התא הקולי בטלפון. גם כיום ממשיכה החברה לספק למפעילות טלקום ולחברות סלולר פתרונות תוכנה ושירותים חדשניים, וכן מספקת להם שירותי גבייה (בילינג). החברה, שנסחרת ברשימת הפינק שיטס בארה"ב לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר, התפתחה עם השנים לאימפריה-זוטא הכוללות חברות-בנות נוספות, פרט לקוברס רשתות תקשורת: ורינט, המתחרה בנייס בתחום הקלטות הקול והוידיאו; אולטיקום האמריקנית; וסטארהום, הישראלית הפרטית.

לפני שלוש שנים ויומיים, הודיעה קומברס כי התרחשו אי-סדרים חשבונאיים, הנוגעים לרישום האופציות שחילקה לעובדים ומנהלים. שלוש שנים לאחר אותה הודעה לקונית, קומברס עדיין לא התגברה על שערוריית הבקדייטינג (תיארוך לאחור של אופציות) והתקלות החשבונאיות שהתגלו בעקבותיה. בשלוש השנים האלה נמנעה קומברס מלפרסם דו"חות חשבונאיים מבוקרים, וגם כיום משקיעי החברה אינם יכולים לדעת את תוצאותיה הפיננסיות.

לפני קרוב לשנתיים, באפריל 2007, מינתה קומברס את אנדריי דהן לעמוד בראשה. דהן, ישראלי לשעבר עם רקע בתעשיית הטלקום בארה"ב, מונה למחליפו הקבוע של קובי אלכסנדר, שבאותו שלב כבר נמלט לנמיביה, במטרה להתחמק ממשפט בארה"ב על חלקו בשערוריית הבקדייטינג.

גל הפיטורים הנוכחי הוא גל הפיטורים הנרחב השלישי מאז מונה דהן למנכ"ל, והשני שמבצעת קומברס בחודשים האחרונים. גל הפיטורים הראשון התבצע כבר ביוני 2007, פחות מחודשיים לאחר כניסתו של דהן לעמדת הפיקוד בחברה. 360 מעובדי קומברס איבדו אז את מקום עבודתם - כ-6% מכוח האדם בחברה. גל פיטורים נוסף התרחש באוקטובר 2008, אז פוטרו 125 עובדים, כמחציתם בישראל.