בעולם מתוקן, סביר להניח שרובנו היינו עכשיו בעיצומו של איזה טיול בטבע, או קמפינג משפחתי ביער, אלא שתכניות לחוד – ומציאות לחוד. משבר הקורונה הנוכחי הצליח לזרוע לא מעט חששות וחוסר וודאות בקרב רבים מאתנו, מה שהוביל את ארגון העובדים של קק"ל, לצאת עם מיזם מרגש ולשים לו למטרה לעזור במה שאפשר, כמה שאפשר ולמי שזקוק לכך. אותם אנשים שאנחנו רגילים לפגוש בטבע, מוכיחים עוד פעם כי עבורם מדובר לא רק בפרנסה, אלא גם בערכים. לא רק טיפול בנוף אלא גם השקעה ותרומה לנוף האנושי, שמירה על הסביבה במובן הכי בסיסי של המילה.

למעשה מדובר בקרון נייד, שיועד מלכתחילה להיות קרון מידע שמספק אינפורמציה לטובת המטיילים, אולם מכיוון שהקורונה הביאה עמה לא מעט זמנים מתים לשגרת היומיום, החליטו בועד העובדים הארצי של קק"ל לנצל את המצב ולמתג מחדש את אותו קרון מידע, כך שיהפוך לקרון שכולו מעשים טובים, עזרה הדדית, וסיוע לאוכלוסיות החלשות כמו בעלי מוגבלויות, חיילים בודדים, קשישים, משפחות נזקקות ועוד.

"אנחנו בוועד העובדים של קק"ל מאוד משתדלים בשנים האחרונות להיות ארגון חברתי שדואג לא רק לעובדים שלו, אלא גם לקהילה", מסביר ישראל גולדשטיין, יו"ר הוועד הארצי של עובדי קק"ל, "מבחינתנו אנחנו עובדים של אזרחי ישראל לא פחות מאשר הטבע, ואם יש צורך אנחנו כאן למענם. הרעיון היה להפוך את התקופה המטורפת הזו למשהו קצת אחר ולהוציא ממנה משהו טוב".

ישראל גולדשטיין - יו"ר ועד העובדים (צילום: אילן טיבי)
ישראל גולדשטיין - יו"ר ועד העובדים | צילום: אילן טיבי

"העיניים של הקשישים אומרות הכל"

במסגרת הפעילות מגיע הקרון אחת ליומיים-שלושה, ליעדים שונים ברחבי הארץ כמו בתי אבות ודיור מוגן, מוסדות לאנשים עם צרכים מיוחדים, מגורים של חיילים בודדים ועוד. לכל אחד מהיעדים מביא הקרון את מה שצריך כדי לעשות שמח ולהרים את המורל במקום – בין אם מדובר בעציצים, פרחים, צעצועים ועוד.

האחריות על כל התרומות, כמו גם על התפעול של הקרון, הינה בלעדית של ארגון העובדים של קק"ל, שמגייסים ומתגייסים למען המטרה הנעלה. כל פעם מצטרפת לפעילות קבוצת עובדים אחרת, ששייכת לאזור בו נערך הביקור. למעשה כל פעם הפעילות כולה אורכת יומיים – יום להתארגנות וגיוס תרומות ויום לביקור במוקד הנבחר.

"יוצא ששואלים אותנו מה החוויה הכי מרגשת שהייתה לנו במהלך הפעילות", משתף גולדשטיין, "אבל פשוט אי אפשר לבחור אחת כזאת. כל פעם שאנחנו מגיעים ישנה התרגשות כל כך גדולה גם בקרב העובדים וגם בקרב הקשישים או בעלי הצרכים המיוחדים, שחווים את הביקור הזה שמפיג להם את הבדידות הזאת שמקיפה את כולנו בתקופה האחרונה. לא צריך הרבה כדי לגרום להם להתרגש ולהעלות חיוך, ואין לזה מחיר. הם כבר חודשים שלמים נמצאים לבד וכשאנחנו מגיעים – העיניים שלהם אומרות הכל".

בינתיים, לקרון הספק מרשים שכולל במסעו בתי הורים בנהריה ובקריות, בהם חולקו פרחים ומשחקים כמו שש-בש, ספרים ופירות. עוד במסלול ניתן למצוא בתי הורים נוספים בכרמיאל וכן כפרי ילדים ומוסדות לילדים עם צרכים מיוחדים, מרכזים לבריאות הנפש בבאר יעקב ומחלקת הילדים בגהה, ואף בית של חיילים בודדים בירושלים שאובזר מהיסוד בזכות ציוד ותרומות שגויסו במסגרת המיזם. בעקבות המתיחות בצפון, בימים האחרונים הוצבו מחסומים לאורך כל גבול הצפון. הקרון יתחיל את המסע הבא מצומת סאסא לאורך כביש הצפון, יגיע למחנה עמיעד ושם עובדי קק"ל יחלקו לכל החיילים המשרתים שי מפנק. 

קק"ל (צילום: מיכה סילקו)
צילום: מיכה סילקו

"עזרה לקהילה היא חלק מהעבודה שלנו"

את העבודה מבצעים העובדים, בזמנים המתים שנגזרו עליהם בעקבות הקורונה, אך מבחינתם מדובר בחלק משמעותי ממהות העבודה המקורית שלהם. "חלק מהעבודה שלנו כקרן קיימת לישראל – זו עזרה לקהילה. ואם אפשר לעשות מיזם שמגיע מאתנו, העובדים, ויכול לעזור במשהו זו זכות עברנו", מוסיף גולדשטיין.

במהלך הפעילות הצליחו בארגון ליצור שיתופי פעולה עם לא מעט חברות במשק שכבר נרתמו לעניין ותרמו לא מעט, אולם בארגון לא מחפשים תרומות כספיות אלא ממש תרומות של דברים ממשיים שיכולים לסייע באופן מיידי לצרכים של אותן אוכלוסיות מוחלשות אליהן הם מגיעים. על גיוס התרומות מפרסם גולדשטיין בעמוד הפייסבוק שלו, כל פעם לפי הצרכים המשתנים, ובעזרת הקרון מגיעים עובדי קק"ל ואוספים את התרומות מרחבי הארץ.

ואם זה לא מספיק, אז בנוסף לפעילות הקרון הנייד, הרימו בוועד העובדים גם מערך של סלי מזון למשפחות נזקקות, שזוכות לביקור מצד העובדים ולסיוע שהופך בימים אלו לחיוני ביותר. גם כאן, מדובר ביוזמה שהינה מתחילתה ועד סופה ביוזמת ובאחריות העובדים.

"התקופה הזאת לא פשוטה עבור אף אחד ואנחנו לא יודעים מתי היא תיגמר", מסכם גולדשטיין, "אבל מבחינתי אנחנו ממשיכים עם הפרויקט הזה כמה שניתן, כל עוד הקורונה כאן ואנשים צריכים אותנו – אנחנו נמצאים כאן בשבילם. זה התפקיד שלנו גם בשגרה, ובטח שגם בזמנים כאלה – לסייע לכל אדם, שאף אחד לא ירגיש בדידות או חוסר".