צרכנים מתלוננים כי בעקבות משבר הקורונה הם לא יכולים לרכוש מזון לפי משקל – ונאלצים לקנות יותר ממה שהם צריכים. המאפיות ורשתות השיווק טוענות כי מדובר בהנחיה של משרד הבריאות - אך בדיקת mako הוכיחה כי מעולם לא ניתנה הוראה כזו.

"נכנסתי לרולדין ברחוב אבן גבירול בתל אביב כדי לקנות בורקס אחד", מספרת נורית מתל אביב. "ראיתי רק מארזים גדולים, וכשביקשתי לרכוש אחד, המוכר אמר שישאל את המנהל. המנהל אמר שאי אפשר. מה אני אעשה? למה אני צריכה לקנות כל כך הרבה ולזרוק?". לדבריה, כשהגיעה לסניף אחר של רשת מרולדין המוכר הסביר שמדובר בדרישה של משרד הבריאות.

רולדין בורקסים (צילום: באדיבות המרואיינים)
בורקסים של רולדין באריזות סגורות. "מותר לרכוש רק אחד" | צילום: באדיבות המרואיינים

בדיקת mako כסף העלתה כי משרד הבריאות לא פרסם הנחיות חד משמעיות בנושא. במשרד הרשמי שהפיץ המשרד נכתב: "ניתן למכור בתפזורת, אבל יש לכסות את המוצרים בניילון. יש לספק כפפות כדי לאפשר לקחת את המוצרים. לחילופין, ניתן לארוז מוצרים מראש ואז אין צורך בכיסויים או באספקת כפפות".

מצב דומה תועד גם במעדניות ברשתות השיווק: במקום לרכוש נתחים או חלקים לפי משקל, הלקוחות נאלצים לשלם ממיטב כספם על אריזות שלמות. "פעם, לפני עידן הקורונה, היה אפשר לקנות בשר לפי משקל", אומרת שירי מערד. "אם הייתי צריכה שוקיים וכרעיים, הייתי קונה בול מה שאני צריכה לפי המתכון. עכשיו הכל בקופסאות וזה ממש מחדל".

למעשה, רוב המוצרים למעט פירות וירקות נמכרים באריזות; כך גם התבלינים והפירות היבשים ב"טיב טעם". "אני לא מבין למה אני צריך לקנות כמויות שאיש לא צורך", מסביר משה מראשון לציון. "חבל על הכסף אבל בעיקר חבל לזרוק אוכל. אני לא צריך את כל זה".

צרכנים רבים פנו למועצה הישראלית לצרכנות והתלוננו על המצב. עופר מרום, מנכ"ל המועצה לצרכנות: "אנו מצרים על כך שישנם עוסקים אשר מנצלים את ההנחיות הבריאותיות, שנועדו בראש ובראשונה לשמור על בריאות הציבור, על מנת לגרוף רווחים ממכירת אריזות גדולות במיוחד ולמעשה לכפות על הצרכנים רכישות גדולות באופן משמעותי מהמתוכנן או הנדרש על ידם".

מרשת "רולדין" נמסר בתגובה: "רשת רולדין פועלת על פי הנחיות משרד הבריאות המחייבות למכור מוצרים ארוזים ללא מגע יד אדם. הנחיות אלו מצריכות היערכות מיוחדת בהתאמה למבנה של כל סניף וסניף מתוך 87 סניפי הרשת בפריסה ארצית. במרבית סניפי הרשת ניתן לקנות מוצרים בודדים בשל מבנה הסניף המאפשר זאת. המקרה הנדון מתייחס  לסניפים בודדים בעלי מבנה שונה בהם ההיערכות טרם הושלמה ותושלם בימים הקרובים ואז תתאפשר למכור גם בהם מוצרים בודדים ואריזות במשקלים שונים".

מרשת קליית יבגי נמסר בתגובה: "רשת קליית יבגי מוכרת את המוצרים בתפזורת בכל סניפיה, למעט סניפים בודדים שהרשות המקומית פקדה עליהם לארוז את המוצרים - אחרת ייסגרו. אנחנו מעדיפים תמיד למכור רק בתפזורת."

מרשת "טיב טעם" נמסר בתגובה: "רשת טיב טעם פועלת בהתאם להנחיות משרד הבריאות למכירה של מוצרים ארוזים בלבד".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מדובר בסוגיה שנבחנה על ידי המשנה למנכ"ל פרופ' איתמר גרוטו ובהתאם לכך יצאה הנחיה כדלקמן:

מכירת מאפה בתפזורת במרכול או במעדניה מאחורי דלפק באמצעות זבן (מוכר) מותרת.

המשרד התייחס לסוגיה של מוצרי מזון מוכן לאכילה בתפזורת בשירות עצמי, כדלקמן:

אסורה מכירת דברי מאפה ומזון מוכן לאכילה בתפזורת (שאינם ארוזים מראש) בשירות עצמי, כאלו אשר לא נדרש עבורם טיפול נוסף כדי להבטיח את בטיחותם התברואית. (כדוגמה חמוצים, קטניות, גרעינים, אגוזים וכו').

למרות האמור בסעיף 1 ניתן למכור בתפזורת, אבל יש לכסות את המוצרים בניילון. יש לספק כפפות כדי לאפשר לקחת את המוצרים. בתנאים אילו אין צורך באריזה מראש. לחילופין ניתן לארוז מראש ואז אין צורך בכיסוי או אספקת כפפות".