דו"ח שפרסם היום משרד האוצר, אשר עוסק בתעסוקת גברים חרדים בחודשים ינואר-יולי 2023, חושף כי ביחס לשנת 2019 (טרום משבר הקורונה) חלה ירידה קלה בתעסוקת גברים חרדים בני 25-34.

עם זאת, בשנים 2022 ו-2023 נראה שחלה עלייה גבוהה יחסית בשיעורי התעסוקה של גברים חרדים בגילאי 25-64, על בסיס הגדרה עצמית. פירוק המרכיבים שתורמים לעליית שיעור התעסוקה, מבהיר לצד זאת שחלק מרכזי ממנה נובע מגידול חד, יחסית, של האוכלוסייה שמגדירה את עצמה כחרדית – אך אינה מסווגת כחרדית לפי הגדרתה המועצה.

בנוסף, חלק מרכזי מאוד מהעלייה בשיעור התעסוקה בשנים הללו, נובע מגידול חד בתעסוקת חרדים בני 55-64. לכן, הדבר לא צפוי להשפיע לטובה על שיעור התעסוקה בקרב חרדים צעירים, אשר מהווים החלק המהותי במגזר בשוק העבודה בטווח הארוך.

אתגר השילוב התעסוקתי

שיעור התעסוקה הנמוך בקרב גברים חרדים הוא אחד האתגרים המרכזיים שאיתו מתמודד שוק העבודה לאורך השנים. החל משנת 2015 נבלמה העלייה בשיעור התעסוקה של גברים חרדים בגילאי העבודה העיקריים (25-64). הוא עמד אז על כ-52 אחוזים, ונותר יציב יחסית בשנים שלאחר מכן.

בשנת 2023, בחודשים ינואר עד יולי, חלה עלייה משמעותית יחסית בשיעור התעסוקה של גברים חרדים, עד לשיעור של 55.1 אחוזים על פי הגדרה עצמית. הכוונה היא שגברים שהגדירו עצמם כחרדים עבדו יותר באופן משמעותי, אך עם זאת, על פי ההגדרה המקובלת (אשר נקבעה בידי המועצה הלאומית לכלכלה על פי פרמטרים כמו לימודים בישיבה ומגורים בישובים חרדיים) - שיעור התעסוקה בתקופה זו עמד על 52.9 אחוזים בלבד.

לכן, החל משנת 2022 ובמיוחד בשנת 2023, חל גידול משמעותי רק בקרב אוכלוסיית הגברים החרדים על פי ההגדרה העצמית, ולא על פי הפרמטרים הקבועים של המועצה, מה שמצביע בעיקר על שינוי תפישתי של האוכלוסייה כלפי הגדרתה. שאר העלייה בנתונים נבעה כמעט כולה מגידול בשיעור התעסוקה בקבוצת הגילאים 55-64 בקרב המגזר החרדי, מה שלא עשוי להשפיע לאורך זמן על שוק התעסוקה.

הנתון המשמעותי יותר לשוק העבודה הוא האוכלוסייה הצעירה העובדת. ובפועל, כאמור, ביחס לתקופה שקדמה למשבר הקורונה בשנת 2019, חלה ירידה קלה בתעסוקת גברים חרדים צעירים בגילאי 25-34.