mako
פרסומת

לאור המחסור: מאות החלו לגדל תרנגולות בבתיהם

המחסור בביצים ברשתות השיווק הוביל לטרנד חדש: רכישת תרנגולות והקמת לולים ביתיים. למרות האיסור על גידול תרנגולות ללא קבלת אישור השכנים, העירייה ומשרד הבריאות, כמה קבוצות פייסבוק המתמחות בנושא כבר הוקמו, ומחירן של תרנגולות בלאדי כמעט שילש את עצמו. "אנחנו מסודרים לכמה שנים טובות"

שמעון איפרגן​
פורסם:
לול ביתי
צילום מסך. יש לקבל היתר מהרשויות | צילום: שמעון איפרגן​, mako
הקישור הועתק

בני, תושב הנגב, מאס בתורים הארוכים בכניסה ללולים ולמרכולי המזון בניסיון לשים את ידיו על קרטון ביצים. הוא החליט לעשות מעשה – ומתברר שהוא לא היחיד: לאור המחסור בביצים, מאות משפחות ברחבי הארץ מקימות לולים ביתיים כדי להיפטר מהתלות ברשתות המזון.

"לאשתי ולי יש גינה קטנה בבית, אז החלטנו לפני כשבועיים לבנות לול קטן ולקנות שש תרנגולות בלאדי ותרנגול זכר, כדי שלא נסבול אף פעם ממחסור בביצים", סיפר ל-mako כסף. "בזבזנו שעות וימים שלמים בניסיון להשיג קרטון. עכשיו יש לנו אספקה שוטפת של ביצים טבעיות וטריות, שלא מאוחסנות ימים ושבועות במקרר ומאבדות מטעמן".

בעקבות הבהלה לביצים, הוקמו כמה קבוצות פייסבוק המתמחות בבניית לולים וסחר בתרנגולים. בהתאם, קפץ מחירה של תרנגולת בלאדי מ-60 שקלים ל-140 שקלים, כך שהקמת לול חובבני עם שש תרנגולות עולה בממוצע כ-1,500 שקלים. כל תרנגולת יכולה להטיל כ-150 ביצים בשנה הראשונה. "זו תרנגולת מעורבת והביצים שלה נחשבות טובות במיוחד", טוען מגדל מהנגב. "היא מחזיקה מעמד שנים רבות והיא חזקה מאוד פיזית".

יצויין כי חל איסור על גידול תרנגולות בערים או ביישובים ללא קבלת אישור מהשכנים, מהעירייה וממשרד הבריאות, מחשש לפגיעה באיכות חיי התושבים ויצירת מפגע תברואתי. כמו כן, חל איסור על מגדלים ביתיים לסחור בביצים ללא אישור משרד הבריאות, שניתן למגדלים מורשים בלבד.

פרסומת

"נשארנו בלי ביצים עשרה ימים וזה גרם להמון מריבות בבית", נזכר יגאל מנתניה, שהקים בחצר ביתו לול. "נסעתי למושבים בשרון ולא הצלחתי להשיג ביצים. הצטרפתי לקבוצת פייסבוק של מגדלי תרנגולים, ואחרי התייעצויות עם מומחים התחלטתי לבנות לול ולרכוש תרנגולות. בהתחלה אשתי לא אהבה את הריח מהלול והצורך לנקות את החצר, אבל היא התגברה, והיום יש לנו ביצים טריות כל יום. לא צריך לנסוע לסופרמרקט ולא צריך לריב. אנחנו מסודרים לכמה שנים טובות".

לאור הביקוש, מחירה של תרנגולת מסוג גמדי לגידול בבית או במרפסת קפץ מ-250 שקלים ל-500 שקלים, ועבור זנים משובחים יותר תאלצו להיפרד מ-1,000 שקלים. הביצים שלה נחשבות לאיכותיות ומבוקשות יותר מאלה של תרנגולת בלאדי, ומחירן קפץ מ-20 שקלים ל-50 שקלים.

פרסומת

"המחסור בביצים גרם לקפיצה מטורפת במחירי התרנגולות מכל הסוגים", סיפר מגדל תרנגולות ביתי מרחובות. "התפתח גם שוק שחור של מכירת ביצים בקרב המגדלים הביתיים שרוצים להחזיר את ההשקעה שלהם. מה שקורה בחודש האחרון מטורף. אנשים מחפשים בעיקר תרנגולות בלאדי, ומוכנים לשלם הרבה כסף".