עצי פיקוס שגרמו נזק לבית הצפון
עצי הפיקוס שגרמו את הנזק

בהסכם תקדימי, תושב צפון הארץ ששורשי עצי פיקוס ששתלה העירייה במרחב הציבורי התפשטו לחצר ביתו יפוצה בסכום של 75 אלף שקל. הסיבה: העצים הרסו את כל תשתיות המים והביוב בבית.

"לפני כשנתיים וחצי הבחנתי שעצי הפיקוס  החריבו לי את הבית. הרסו את המרצפות, מערכות הביוב והתשתיות. ביוב ומים חדרו לבית שלי הרגשתי שאני חי בוונציה או אחרי הוריקן", הוא טוען, "כל יום הבית שלי היה מוצף במי ביוב ובמים. זה היה בלתי נסבל לחיות בצורה כזו".

מתברר שלפני שנים רבות עיריית שפרעם שתלה במדרכה הסמוכה לביתו של תושב העיר חמישה עצי פיקוס בלי לקחת בחשבון את התוצאות האפשריות לבית שחומה מפרידה בינו ובין העצים. השנים עשו את שלהן, ושורשי העצים הרסו את החומה ופגעו בבית.

בעל הבית פנה לעירייה בדרישה לפצות אותו על הנזקים הכבדים שנגרמו לביתו אבל זו דחתה את בקשתו על הסף. הוא שכר את שירותיו של עו"ד מימון פאר שהגיש תביעת נזיקין נגד העירייה לבית משפט השלום בקריות.

לכתב התביעה צורפה חוות דעת של אגרונום שקבעה כי האחריות לנזק שנגרם לבית היא על הרשות המקומית שהתרשלה בשתילת עצי הפיקוס מבלי לבדוק את הנזקים שהם עלולים לגרום לבית הסמוך.

עץ פיקוס בוגר יכול להגיע לגובה של 16 מטר ושורשיו יכולים להתפשט למרחק של עשרות מטרים.

עו"ד מימון פאר (צילום: נחום סגל, פסקדין)
עו"ד מימון פאר | צילום: נחום סגל, פסקדין

עיריית שפרעם הגישה כתב הגנה בו ביקשה לדחות את התביעה על הסף וטענה כי לא נמצא שום קשר בין שורשי עצי הפיקוס ששתלה לנזקים שנגרמו לביתו ונסמכה על חוות דעת של אגרונום אחר.

השופט בן ציון ברגר מינה אגרונום מומחה מטעם בית המשפט למסור חוות דעת בעניין. האגרונום פסק כי לעירייה יש אחריות למחדל וכי היה אסור לנטוע עצי פיקוס סמוך לבית, ויש קשר ישר בינם לבין הנזקים שנגרמו לו.

פרקליטו של א' עו"ד פאר והעירייה הגיעו להסכם פשרה. על פי ההסכם א' יקבל מהעירייה פיצוי של 75 אלף שקל.