בזמן שבישראל תקנות התו הירוק עומדות לחול גם על קניונים, למרות התנגדותם הנחרצת של בעלי מרכזי הקניות הסגורים ושאלות רבות שעולות בנוגע ליכולת האפקטיבית לאכוף את ההוראה החדשה, כדאי לבדוק מה המצב מה המצב בשאר העולם, ובאילו מדינות אחרות ההנחיות מרחיקות מתנגדות ומתנגדי חיסונים מסניפי הזארה האהובים עליהם?

לפני שאנחנו ממהרים להספיד את מותה של הדמוקרטיה הנאורה, ישנן מספר מדינות באירופה (שיש לציין שסופגת את הגל הרביעי במקביל להתפרצות זן האומיקרון) שכבר הודיעו בחודש שעבר שיחילו מעין סגר על לא מחוסנים. הסנונית הראשונה הייתה אוסטריה באמצע חודש נובמבר, שהייתה למדינה האירופאית הראשונה שאסרה על לא מחוסנים לצאת מביתם לצרכים לא חיוניים. כן, זה בהחלט כולל קניונים. בינתיים כבר הוחל במדינה סגר מלא על כלל האוכלוסייה למשך 20 ימים, אך זה הוסר ממש בתחילת השבוע כאשר לא מחוסנים יכולים לבקר רק במכולות, רופאים ולצאת לבצע כושר.

יומיים אחרי אוסטריה ובעקבותיה, גם סלובקיה הודיעה לתושביה: לא מחוסנים? אתם לא רצויים במקומות סגורים, ובטח לא בקניונים. המגבלות הללו נכנסו לתוקף לתקופה של שלושה שבועות, כשהכוונה היא להחמיר עוד יותר את הסגר על לא-מחוסנים. אל שתי המדינות הללו הצטרפה גם ליטא, שהחל מסוף החודש תחריף ותחיל את התקנות על כלל אזרחיה מגיל 12 ומעלה.

בתחילת חודש דצמבר מיהרה גם גרמניה להצטרף לאחותה מדרום מזרח, ולמעשה הותירה את הלא-מחוסנים ומי שאינו מוכן להיבדק ללא אפשרות לפקוד בתי עסק שאינם מוגדרים כחיוניים. ניחשתם נכון - הקניונים גם כלולים בפנים.

מי שבינתיים ירדה מהתכניות להרחיק לא מחוסנים מלגהץ כרטיסי אשראי במסעות שופינג, היא הולנד שנאלצת להתמודד בשבועות האחרונים עם מחאות אלימות מצד אזרחיה. בינתיים, לפחות עד ההתכנסות הבאה של קבינט הקורונה ההולנדי בסוף השבוע הקרוב, דין הקניונים כדין הקאנאל - כולם מוזמנים לקפוץ לבקר.

את תואר ה״ממש הגזמתם עם התו הירוק״, קוטפת העיר מודראי ההודית שבתחילת השבוע החלה להרחיק את הלא מחוסנים ממקומות ציבורים, וזה לא נגמר רק בקניונים. גם סופרמרקטים ובנקים מחוץ לתחום.

הימים שלפני ההגבלות החדשות, הולנד (צילום: EVERT ELZINGA, AFP)
קונים בהולנד | צילום: EVERT ELZINGA, AFP

בבולגריה הסיפור של החלת התו הירוק בחללים סגורים הושק בעולם בשקט יחסי - אבל בתוך המדינה עצמה הפך למחלוקת גועשת, כשיצא לדרך בעיצומו של מסע הבחירות לממשלה ולראשות ממשלה בחודש אוקטובר, ועם שיעור נמוך של 20% מחוסנים בלבד. בחודשיים שחלפו התחסנו 6% נוספים בלבד - ובממשלה החדשה הבינו בימים אלה שהגיע הזמן לשים גז וללחוץ על עסקים לאכוף באופן יותר הדוק את התו הירוק על מנת לעודד התחסנות. הסיכויים להצלחה? קלושים. הבולגרים בינתיים לא מתרגשים ובסקרים השיבו 45% מהם שגם אם יאסרו עליהם להיכנס לקניונים, כמו גם אירועים סגורים - בחלום הלילה שהם יתחסנו.

חשוב לציין שתקופה זו היא אחת מהתקופות העמוסות בשנה של רכישת מתנות לקראת חג המולד באירופה, ובכלל בכל העולם, כך שנדמה שמעבר לגל הרביעי שפוקד את אירופה והתפשטות זן האומיקרון, העיתוי להטיל סגר על לא מחוסנים בכל הנוגע ל״בתי עינוגים״ לא בהכרח מקרי.

ונסיים גם בחדשות טובות לאוסטרלים: במדינת ויקטוריה - כולם מוזמנים לקניון. למרות הכוונות להרחיק לא מחוסנים מעסקים לא חיוניים עמוק לתוך 2022, החל מהיום, תוך הבנה שגם לא מחוסנים הם חלק חשוב בכלכלה, יוסרו המגבלות על לא מחוסנים והם יוכלו לשוב ולפקוד חנויות ובתי עסק בדיוק כמו אחיהם המחוסנים.

אז האם ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ איבדו את הצפון עם התכניות לסגור את שערי הקניונים ללא מחוסנים? כנראה שלא. עשו את זה לפנינו, יעשו את זה גם אחרינו. אם התקנה החדשה תצא לדרך בסוף השבוע הקרוב - נותרת רק השאלה עד כמה היא תתגלה כאפקטיבית.