בכל שנה מפרסם ארגון אוקספם הבריטי דו"ח לקראת פתיחת הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס שבשווייץ, ובכל שנה נראה כי האי שוויון בין עשירים לעניים רק מתרחב. השנה, טוען הדו"ח של אוקספם, הקצב של הגידול באי שוויון מהיר יותר ממה שהם סברו בדו"חות קודמים שהם פירסמו, כשהמאיון העליון של עשירי העולם מחזיק ביותר כסף מ-99% מאוכלוסיית העולם.

עוד ב-mako כסף:

לכן, כינו באוקספם את הדו"ח החדש שלהם "כלכלה של 1%", ובמסגרתו הם הציגו מסקנות קשות אפילו יותר. לפי אוקספם, ב-2015 היה הונם של 62 האנשים העשירים ביותר בעולם שווה לזה של 3.6 מיליארד האנשים העניים ביותר, בערך מחצית מאוכלוסיית העולם. כדי להבין עד כמה התרחבו הפערים בין עשירים לעניים, עורך הדו"ח השוואה עם הנתונים שפירסם ב-2010, אז הונם של 388 האנשים העשירים ביותר בעולם היה שווה לזה של 50% מהתושבים העניים של העולם.

במשך חמש שנים בלבד, כך טוען הארגון, זינק השווי של 62 האנשים העשירים ביותר בעולם ב-44% או 542 מיליארד דולר והגיע ל-1.76 טריליון דולר. הנתונים של אוקספם מתייחסים ל-2015, ומסכמים כמה שנים טובות בשוקי ההון בעולם שהתאוששו מהמשבר הכלכלי של 2008 – ואינם כוללים את הירידות שנרשמו בשווקים מתחילת השנה, ועל פי פרסום אתמול בבלומברג, גרעו 305 מיליארד דולר משווי 400 האנשים העשירים בעולם.

ואולם על אף שעשירי העולם נהנו משנים של גאות בשוקי ההון בעולם, ניתן היה לצפות כי גם מחצית מהאוכלוסייה הענייה ביותר תהנה מההון שיחלחל איכשהו למטה, אך לפי אוקספם, לא רק שאוכלוסיית העולם הענייה ביותר לא הצליחה לשמור על ההון שלה – השווי צנח ב-41%, או יותר מטריליון דולר.

הגידול באי שוויון בולט יותר, לפי אוקספם, כשבוחנים מה היה החלק היחסי של 50% מתושבי העולם העניים ביותר בהון שהצטבר בעולם מאז שנת 2000. ובכן, לפי אוקספם, 50% העניים ביותר בעולם קיבלו רק 1% מהגידול בהון. המאיון העליון, או ה-1% העליון, קיבלו באו זמן 50% מהגידול בהון הפרטי.

באוקספם מציעים כמה פתרונות, שגם אם חלקם לא ישימים לגמרי ונשמעים דמיוניים, אפילו הטמעה חלקית שלהם עשויה לשפר את המצב. הפתרון הראשון של הארגון הוא לשלם לעובדים שכר מחיה, כלומר תשלום שכר מינימלי הדרוש לעובד כדי לספק את צרכיו הבסיסיים. במקומות רבים שכר המינימום החוקי אינו עומד בהגדרה זו – ולכן נדרשת התאמה ליוקר המחיה. כחלק מהמלצה זו, טוענים בארגון, נדרש גם צמצום הפער בין שכר העובדים לשכר הבכירים.

עוד ממליצים בארגון על צמצום הפער בין השכר של גברים לנשים וקידום שוויון וכן פיקוח על ההשפעה של אליטת העשירים והלובי שהם מקדמים על מקבלי ההחלטות. בכל מה שקשור לנטל המס, ממליצים בארגון להעביר חלק המיסוי מצריכה ועבודה – למיסוי על רווחי הון וכן להגדיל את השקיפות בכל מה שקשור לתמריצי מס. ואולם גם באוקספם יודעים כי כל עוד מדיניות המס שונה ממקום למקום, שינוי חד צדדי במדיניות מס עלול לפגוע במדינה שעושה זאת ולהבריח ממנה את בעלי ההון, לכן קוראים באוקספם "לכל מנהיגי העולם להסכים על גישה עולמית שתסיים את העידן של מקלטי מס".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
"אם נגלה גז - הוא יישאר בים"
פערי השכר בין גברים לנשים בישראל - מהגבוהים ב-OECD