הכותרות האחרונות המגיעות מסין עוסקות בחרם המשכנתאות הנקרא בסינית tingdai. משבר זה מתחולל ממש בימים אלו ונותן את אותותיו ברחבי סין ואף מאיים לזלוג ממנה החוצה.

הסיבה העיקרית למשבר נעוצה במודל מכירות נדל"ן חדש יחסית בסין, במסגרתו יזמים וקבלנים רשאים לדרוש את הכסף מהלקוח כאשר הפרויקט כולו עדיין "על הנייר" והדירות טרם התחילו כלל להיבנות. בזמן ביצוע העסקה הלקוח של הנכס עתידי מתחייב לשלם את הכסף בהתאם להתחייבות ולעמידה בלוחות הזמנים של הקבלן.

מקור הבעיה טמון בהאטה הכלכלית בסין נוכח הסגרים המתמשכים של תקופות הקורונה, בהם נפגעו יזמי הנדל"ן בסין. בנוסף להתחייבויות יתר של יזמי הנדל"ן – ההתחזקות שער הדולר והעלאות הריבית תרמו גם למשוואה.

שילוב זה יצר מצב בעייתי בו היזמים מוצאים את עצמם בבעיית תזרים מזומנים קשה המייצרת שרשרת הרסנית המובילה להפסקת עבודה, דחיית תשלומים מצד הקבלן לספקים, ומכאן הדרך להשבתה כללית של הבנייה באתר העבודה קצרה.

 

 

הרוכשים, הרואים כי העבודה נעצרת, חוששים כי במקרה הטוב הם ייכנסו לנכס באיחור רב, ובמקרה הגרוע יאבדו את כספם. מאחר ולדיירים העתידיים אין כוח מיקוח רב בהתמודדות עם קבלנים ויזמי נדל"ן, כוח המיקוח היחידי העומד לרשותם הוא אפוא הפסקת תשלומי המשכנתא.  הדיירים למעשה בונים על כך שבעת עצירת התשלומים, הבנק יאלץ להתחיל להתערב וימצא דרך ללחוץ על הקבלן להמשיך את בניית הפרויקט.

מרד המשכנתאות צוברת תאוצה וכבר עשרות אלפי רוכשים לוקחים בה חלק. כך בעצם מתחיל להיווצר אפקט עדר הזולג למחוזות רבים וכבר נוגע במעל ל - 30 קבלנים ב - 7  מחוזות שונים בסין. משבר זה מייצר נזק חסר תקדים אשר פוגע במשקי בית רבים, זעזוע עמוק במערכת הבנקאית ולפגיעה בענפי הנדל"ן והמשפט. כמובן, שמשבר זה אינו נעלם מהממשל המקומי והמרכזי הפועל בדרכים שונות בכדי למצוא פתרון ולמנוע משבר כלכלי רחב היקף.

 

 

כרגע, על אף כי המצב נראה מורכב למדי, ההערכה היא כי הפתרון יבוא בקרוב מכיוונו של הממשל המרכזי, ונראה שהם ינסו להפעיל את כובד משקלם על היזמים לחדש את הבנייה ובמקביל ימצאו אפיקים להזרים להם כסף באמצעות הלוואות חירום ממשלתיות. הימים הבאים יהיו קריטיים מאוד עבור הממשלה והם יידרשו למצוא פתרון עמוק ויסודי.

איך המשבר הזה משפיע על ישראל?

אין ספק כי מדובר בחדשות מרעישות המושכות תשומת לב ציבורית ומעוררות זיכרונות מבהילים ממשבר המשכנתאות המפורסם של 2008. בישראל אומנם מודל כזה כבר אינו קיים (מאז קריסת חברת חפציבה), אך עדיין במדינות רבות מודל זה עדיין קיים ובמידה והכל עובד כמו שצריך אף נשמע די סביר. לכן, הסיכוי כי משבר זה יזלוג למקומות אחרים ובהם ישראל נמוך למדי.

 

 

נוסף על כך, ממשלת סין אשר למדה בזמנו לעומק את הסיבות למשבר המשכנתאות של ארה"ב משנת 2008 והפיקה ממנו לקחים, מיישמת לאורך העשור וחצי האחרונים את הלקחים שהופקו, וההערכה היא שיכולת ההשפעה של הממשל על המשק המקומי, ומגוון הכלים שברשותו, יביאו לכדי מציאת פתרון בהקדם. נותר רק לראות האם הפתרון שיימצא יהיה במתכונת שתגן על המשק הסיני בכללותו על חשבון הרוכשים שנפגעו או הקבלנים הקורסים או תשכיל לענות בשום שכל לכל הנוגעים בדבר.

פרופ' גונג ג'יונג - סגן הנשיא למחקר באוניברסיטה הסינית  שלוחת UIBE ISRAEL, הוא מומחה בינלאומי בתחומי הכלכלה, הפיננסים, הגבלים עסקיים, פיתוח תחרותיות וניהול תעשייתי.