כסף אכן לא קונה הכל. אבל הוא קונה לא מעט שנות חיים נוספות, כך לפי נתונים שמפרסמים במחקר באוניברסיטת סטנפורד בארה"ב. על פי הנתונים, שנאספו ועובדו על ידי פרופסור ראג' צ'טי מבית הספר לכלכלה באוניברסיטה, גברים אמריקאים הנמצאים במאיון העליון חיים לא רק יותר שנים מבעלי הכנסות נמוכות במדינה, אלא גם יותר מגברים עשירים מכל שאר המדינות בעולם.

עוד ב-mako כסף:

ממוצע תוחלת החיים של "האחוזון העליון" הוא 87.3 שנים, 15 שנים יותר מגברים באחוזון התחתון. הפער בין תוחלת החיים של נשים עשירות לנשים עניות כבר צומח ל-10 שנים שלמות. נשים עשירות צפויות לחיות כ-89 שנים בממוצע. עוד עולה מן המחקר, שבעוד שנשים עניות חיות שש שנים בממוצע יותר מגברים, במאיון העליון הדברים משתנים, ונשים חיות רק שנה וחצי יותר מגברים.

איש עסקים הולך ליד הומלס בניו יורק (צילום: Spencer Platt, GettyImages IL)
לעניים גם יש סיכוי, אבל לא בעיר הגדולה | צילום: Spencer Platt, GettyImages IL

עם זאת, עורכי המחקר מדגישים שכסף כשלעצמו לא בהכרח מעניק עוד שנות חיים. לדבריהם, סביר יותר שהרגלי החיים של אנשים עשירים - השכלה גבוהה, צרכנות נבונה ותזונה עשירה יותר - הם הגורמים המכריעים בכל הנוגע לתוחלת חיים. בנוסף ניתן לראות שהפער בתוחלת החיים בין עשירים ועניים העמיק לאחרונה.  בין 2001 ל-2014 הוסיפו לעצמם הגברים העשירים עוד שלוש שנות חיים, בעוד שבקרב גברים עניים לא נרשמה עלייה כלל.  גם מיקום גאוגרפי משחק תפקיד חשוב, במיוחד כאשר ההכנסה נמוכה. העניים זוכים לתוחלת חיים גבוהה בעיקר כאשר הם ממוקמים בערים בעלות שיעורי עישון נמוכים והרגלי בריאות גבוהים.

ומה קורה בישראל? בארץ עדיין לא התפרסמו נתוני תוחלת חיים על פי הכנסה, אך על פי פילוח דמוגרפי אחר אפשר ללמוד על המגמה השולטת. בעוד שהכנסה ממוצעת אצל אזרחי ישראל הערבים עומדת על 5,499 שקל, בקרב האזרחים היהודים ההכנסה גדולה ב-32% ועומדת על 8,100 שקל. בהתאמה לכך, המגזר הערבי חי פחות שנים מהמגזר היהודי. על פי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נשים יהודיות חיות בממוצע 84 שנים, בעוד שהנשים הערביות חיות בממוצע קצת מעל 80 שנה. הפער נשמר גם בקרב הגברים, כשהיהודים חיים גם הם 80 שנה בממוצע, בעוד הגברים הערבים חיים 76 שנה בממוצע.

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il