איש מובטל מחפש עבודה (צילום: Sean Locke, GettyImages IL)
מספרי שיא בנתוני האבטלה בארה"ב | צילום: Sean Locke, GettyImages IL

שוק התעסוקה בארה"ב המשיך להתכווץ גם בחודש יוני: לפי נתונים שפירסם היום (ה') הממשל, 467 אלף משרות נגרעו מהשוק החודש החולף ושיעור האבטלה טיפס מ-9.4% ל-9.5% - שיא שלא נראה מאז 1983. הנתונים היו גרועים יותר מהצפיב שוק, שכן קונצנזוס האנליסטים בוול סטריט עמד על גריעה של 365 אלף משרות ואבטלה של 9.6%. יש לציין כי בחודש מאי נגרעו משוק העבודה 322 אלף משרות, כך שבחודש יוני חלה הידרדרות במצבו של שוק התעסוקה.

החוזים העתידיים על מדדי המניות המובילים בוול סטריט ירדו טרם פרסום הדו"ח בכ-0.5%, ולאחר שהנתונים יצאו לשוק החזים החריפו את הירידות והם מאבדים כמעט 1%. במקביל, דווח, כי התביעות השבועיות לקבלת דמי אבטלה עלו לרמה של 614 אלף תביעות בשבוע החולף, בהתאם לתחזיות.

"האנליסטים בוול סטריט ניסו להיות אופטימיים, אך אין הרבה סיבות לאופטימיות", אומר רון אייכל, כלכלן ואסטרטג ראשי בבית ההשקעות מיטב. "ארה"ב נמצאת בתהליך איטי של התייצבות, ומי שציפה לראות היווצרות של מקומות עבודה - מקדים את המאוחר. החולשה הזו תימשך ומשרות ימשיכו להתאייד. גם אם נראה צמיחה ברבעון השלישי היא תהיה צנועה מאוד ולא כזו שתייצר מקומות עבודה".

אייכל מסביר כי הביקושים החלשים בארה"ב גורמים לפירמות לבצע התאמה של התפוקות, מה שגורר פיטורי עובדים. לדבריו, התאוששות בשוק העבודה תגיע אולי ברבעון השני של 2010.

"הסביבה הכלכלית לא תומכת בשוק העבודה כרגע", מוסיף אייכל. "נתון מעניין נוסף שראינו בדו"ח הוא יציאה של כ-155 אלף אזרחים אמריקנים משוק העבודה, כלומר אנשים נואשים מלחפש עבודה".

יותר מ-6 מיליון אמריקנים פוטרו מתחילת המשבר

בממשל אובמה מעריכים כי האבטלה תמשיך לעלות בהמשך השנה וככל הנראה גם בתחילת 2010, ושיעור האבטלה צפוי לעבור את ה-10% בהמשך השנה. למרות הנתונים העגומים, עדיין מדובר בשיפור לעומת תחילת השנה, שכן בחודש ינואר נגרעו 741 אלף משרות (החודש הגרוע ביותר לשוק התעסוקה מאז 1949).

הפיטורים לא פוסחים כמעט על שום ענף: מענף הנדל"ן דרך הפיננסים וההיי-טק - המיתון מחלחל לכל מקום. בענף הבנייה פוטרו 79 אלף עובדים, מפעלי הייצור פיטרו 136 אלף עובדים ובמגזר השירותים (הכולל את חברות הביטוח והבנקים) פוטרו 244 אלף עובדים. שוק העבודה האמריקני החל להתכווץ בדצמבר 2007, אז החל רשמית המיתון בארה"ב. מאז נגרעו מהשוק יותר מ-6 מיליון משרות, ולמעשה מדובר בזעזוע הקשה ביותר שספג השוק בעידן שלאחר מלחמת העולם השנייה.

"התמונה בשוק התעסוקה לא תשתפר בחודשים הבאים", אומר רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות. "לפי דוח אמון הצרכנים, במבט ל-6 החודשים הבאים הסנטימנט הפך שלילי יותר: 17.4% בלבד סבורים כעת שהמשרות תתרבינה, בעוד 27.3% חוששים כי מספרן יקטן".

עם זאת, מנחם מציין כי קצב הירידה במספר המשרות עשוי להתמתן, ומדגיש כי "דו"ח התעסוקה תנודתי למדי ונתוני חודשים קודמים מתוקנים פעמים רבות לאחור, לעיתים בשיעורים חדים. סביב נקודות תפנית, תיקונים אלה עשויים להיות גבוהים אף יותר".