עזה בוערת  (צילום: רויטרס)
דווקא בית החולים הנוצרי היה אחד המקומות שלא נפגעו כלל במהלך המבצע | צילום: רויטרס

מסע התרמות ביוון למימון בנייתו מחדש של בית-חולים נוצרי בעזה, ש"הישראלים הרסו אותו בפצצותיהם" במבצע עופרת יצוקה, נחשף כהונאה, בתחקיר של סוכנות הידיעות היהודית האמריקנית JTA, שפורסם אתמול (א') באתר האינטרנט של הסוכנות.

נשיא יוון ושרת-החוץ שלה השתתפו בקמפיין, שבמרכזו עמד בית-החולים ה"ההרוס", אבל בית-חולים כזה מעולם לא היה קיים, לפי התחקיר.

במשך כשבוע בתחילת פברואר הציפה רשת הטלוויזיה הממשלתית של יוון את צופיה בקדימונים ובחדשות לקראת מסע ההתרמות, ב-9 בחודש, לגיוס כספים "לבנייתו מחדש של בית-החולים הנוצרי בעזה", שנהרס כביכול בהפצצות צה"ל בינואר.

במהלך הקמפיין שודרו תשדירי שירות בכיכובם של הנשיא קארלוס פאפולאס, שרת החוץ דורה באקויאני ושורה ארוכה של פוליטיקאים, זמרים, ידוענים ופעילי האיגודים המקצועיים. רבים מאלה מתחו ביקורות על ישראל.

הקמפיין הניב 1.67 מיליון דולר, לדברי מארגניו, שדיווחו שילדים קטנים ניפצו את קופות החיסכון שלהם כדי לשלוח כמה דולרים לפלסטינים במצוקה.

אבל חקירת JTA העלתה, ששום בית-חולים נוצרי אינו נמצא ברשימת או"ם והסהר האדום של מבנים שניזוקו או נהרסו במלחמה.

שני פלסטינים שחיים בעזה, בעלי קשרים לארגוני סעד בלתי ממשלתיים ברצועה, אמרו ל-JTA, לאחר שבדקו את הנושא בנפרד, כי בית-החולים הנוצרי היחידי בעזה, אל אחלי, היה פעיל במהלך המלחמה אך לא סבל שום נזק, אפילו לא סדק. אל אחלי ממומן ע"י הכנסיה האנגליקנית.

מחוץ לעזה, היה קיים מרכז רפואי קטן, שחלק ממימונו בא ממועצת הכנסיות של המזרח הקרוב. מרכז זה נהרס ב"עופרת יצוקה".

בתשובה לשאלה מי החליט שכספי הקמפיין יוקדשו לבנייתו מחדש של בי"ח בדיוני, אמר ל-JTA נשיא ערוץ הטלוויזיה ששידר את הקמפיין, כי "הערוץ אינו מארגן דברים כאלה בעצמו אלא פשוט מספק את משבצות הזמן המתאימות". לדבריו, הקמפיין אורגן ע"י הפדרציה הכללית של העובדים ביוון (האיגוד המקצועי הגדול במדינה) וע"י משרד החוץ היווני.

אבל דובר האיגוד המקצועי אמר ל-JTA: "שאלו במשרד החוץ באתונה. הם ידעו".
זמן מה לאחר מכן, הכריז העיתון הכלכלי היווני "קרדוס" שהוא מבקש הצעות לפרוייקט שימומן ע"י הכספים שנאספו לבנייתו מחדש של ביה"ח הנוצרי ההרוס.