דומיניק שטראוס-קאהן (תמונת AVI: יותם פרום, חדשות)
על אף הפסקת המו"מ עם טורקיה: שטראוס-קאן, מנהל קרן המטבע, מאמין כי הצדדים עתידים להגיע להסכמה | תמונת AVI: יותם פרום, חדשות

בכדי לחזור ולהתייצב עם הרגליים על הקרקע, מדינות רבות זקוקות לסיוע כלכלי שירכך את הנחיתה הלא רכה שספגו. קרן המטבע הבינלאומית מנסה לעשות סדר בבלגאן ומסייעת באמצעות מתן הלוואות למדינות במשבר.

קרן המטבע הבינלאומית היא ארגון המפקח באמצעות בקרה על שערי החליפין, מאזן התשלומים, ומתן סיוע כלכלי וטכני בעת הצורך. קרן המטבע היא חלק משורה של ארגונים כלכליים בינלאומיים כדוגמת הבנק העולמי וארגון הסחר העולמי. למעשה, קרן המטבע והבנק העולמי ממלאים תפקיד דומה - מתן הלוואות ארוכות טווח למדינות במשבר.

לאחר התכנסות מנהיגי ה- G20 בוושינגטון על מנת לדון בדרכים שיבלמו את המשבר הכלכלי, עלה כי אין מאיפה להזרים כספים לקרן. על כן, יפן תלווה לקרן את הסכום שהיא זקוקה לו, כ-100 מיליארד דולר, בכדי שתוכל להמשיך ולסייע למדינות שכלכלתן רעועה. התמיכה שתינתן למדינות תותנה בנקיטת פעולות מצידן, והן יצטרכו לערוך קיצוצים במערך הכלכלי-חברתי במדינתם. מתן הסיוע יותנה בקיצוץ זה.

מדינות רבות, ביניהן מערביות ומתקדמות, נזקקו לסיוע במהלך המשבר הנוכחי:

בלארוס - תרה אחר קבלת הלוואה של כ-2 מיליארד דולר. קרן המטבע הבינלאומית הציבה תנאים להלוואה זו ויתכן שהשתיים יגיעו להסכם ביניהן.

הונגריה - קרן המטבע, האיחוד האירופי והבנק העולמי הסכימו לסייע לכלכת הונגריה במתן הלוואה של כ-25.1 מיליארד דולר. חשוב לציין, כי זוהי ההלוואה בסכום הגבוה ביותר שניתנה מאז תחילתו של המשבר. גם להלוואה זו מצורפים תנאים: המדינה תיאלץ לערוך קיצוצים במערך הסוציאלי שלה.

איסלנד - תזכה להלוואה של כ-2 מיליארד דולר, פקיסטן - 7.6 מיליארד דולר, סרביה - תוכנית תשלומים של 15 חודשים בהם תחזיר 2 מיליארד דולר, איי סיישל - 26 מיליון דולר, אוקראינה - 16.5 מיליארד דולר.

המשא ומתן שהתנהל בין טורקיה לבין קרן המטבע הבינ"ל, הופסק בחודש מאי. בנוסף, כ-10 מיליארד דולר בוזבזו על ידי ממשלת טורקיה, ומכאן שנוצרו חיכוכים בין השתיים. לדבריו של שטראוס-קאן, מנהל קרן המטבע הבינ"ל, השתיים בכל זאת עתידות להגיע להסכמה ביניהן והמשא ומתן צפוי להתנהל בהצלחה.

הקרן מחזיקה כ-201 מיליארד דולר בקרנות השקעות. סך כל הסכומים אותם הלוותה- כ-18.3 מיליארד דולר, תחת הסכם עם 65 מדינות.