בן ברננקי, יו"ר הפדרל רזרב  (צילום: רויטרס)
ברננקי. לא רואים את הסוף | צילום: רויטרס

המשבר הכלכלי העולמי ממשיך לגבות קורבנות. רגולטורים בארה"ב סגרו הלילה (שבת) 4 בנקים בארה"ב, שלא שרדו את תנאי השוק המאתגרים וקרסו. מניין הבנקים שנסגרו מתחילת השנה בעקבות המשבר עלה ל-29, ו-54 מתחילת המשבר הנוכחי, והספירה ככל הנראה, עדיין נמשכת.

תאגיד ביטוח הפיקדונות הפדרלי (FDIC), מסר כי הרשויות נאלצו לסגור הלילה בנקים באיידהו, ג'ורג'יה, מישיגן וקליפורניה, שניהלו יחדיו נכסים בהיקף מצרפי של כ-1.8 מיליארד דולר, ופיקדונות בהיקף 1.63 מיליארד דולר.

ולפרטים: הבנק הראשון שקרס ונסגר הלילה הוא American Southern Bank of Kennesaw מג'ורג'יה, שניהל נכסים בהיקף 112.3 מיליון דולר, ופיקדונות בהיקף 104.3 מיליון דולר - נכון לסוף חודש מארס. בנק Bank of North Georgia of Alpharetta, גם הוא מג'ורג'יה, ייקח על עצמו את ניהול הפיקדונות של הבנק הכושל.

הבנק השני שקרס ונסגר, הוא Heritage Bank of Farmington Hills ממישיגן, שניהל נכסים בהיקף 184.6 מיליון דולר, ופיקדונות בהיקף 151.7 מיליון דולר. את הפיקדונות של הבנק הכושל ייקח על עצמו Level One Bank of Farmington Hills ממישיגן - למעט סך של 50 מיליון דולר מתוך הפיקדונות, שנסחרים כניירות ערך.

ממבט על שמו ומיקומו של הבנק השלישי שקרס, ניתן להבין כי המשבר הגיע גם לשכבות העשירות והעליונות של ארה"ב - הרשויות נאלצו לסגור את הבנק המרכזי של בברלי הילס, הלא היא אזור היוקרה של לוס אנג'לס קליפורניה. First Bank of Beverly Hills ניהל נכסים בהיקף עצום של 1.5 מיליארד דולר, ופיקדונות בהיקף של מיליארד דולר. אבל אל דאגה - העשירון העליון יכול להיות רגוע, זאת מפני שתאגיד ביטוח הפיקדונות הפדרלי, המבטח את הפיקדונות של הציבור בבנקים - משכבות האוכלוסיה השונות, מסר כי יישלח צ'קים בגין הפיקדונות שהיו מבוטחים, כבר ביום שני הקרוב. ה-FDIC מעריך כי לבנק הכושל היו פיקדונות לא מבוטחים בהיקף 179 אלף דולר. נכון לעכשיו, לא נמצא מוסד פיננסי שייקח על עצמו את ניהול הפיקדונות והנכסים של הבנק שקרס.

הבנק האחרון הוא First Bank of Idaho, שנסגר הלילה באיידהו. הבנק ניהל פיקדונות בהיקף 374 מיליון דולר, שינוהלו לאחר קריסתו, ע"י U.S. Bank ממיניאפוליס.

בתקופה האחרונה אנו עדים להתבטאויות שונות וסותרות של קובעי מדיניות ובכירים בענף הפיננסי, החל מנשיא ארה"ב, ברק אובמה, יו"ר קרן המטבע הבינלאומית ושאר נושאי תפקיד ומומחי כלכלה, שלכל אחד יש את ההשקפה שלו באשר למשבר הנוכחי. חלקם מעריכים כי המשבר נמצא בשלבי סיום: אובמה ,למשל רואה "ניצני השתקמות", אך לעומתו - דומיניק שטראוס-דאהן מעריך כי "המשבר אפילו לא קרוב לסיום". לנו לא נותר, אלא לחכות ולראות.