יזם הנדל"ן, אלדד פרי, בן 44 ואב לשישה נורה הבוקר על ידי מתנקש סמוך לכניסה לבית הכנסת שבו נהג להתפלל ברחובות. פרי, מייסד קבוצת "אלדד פרי" שהתמחתה בקבוצות רכישה, היה מטאור בשוק הדיור הישראלי, אך לפני כשנה נכנסה להליך הקפאת הליכים כאשר נקלעה לחובות של מאות מיליוני שקלים לספקים ולרוכשי דירות.

פרי נולד בנתיבות בשם אלדד יפרח למשפחה דתית ברוכת ילדים. הוא למד משפטים במכללת שערי משפט, עבר לרחובות ונכנס לתחום הנדל"ן. בשנת 2013 פרי הקים את חברת האחזקות "קבוצת אלדד פרי" שעסקה בקבוצות רכישה וזכתה להצלחה רבה. בשיאה, התמקמה החברה במשרדים בקומה ה-35 במגדלי עזריאלי. בשנת 2016 יזם פרי שיתוף פעולה מסחרי עם mako במסגרתו הוקם ערוץ הסברה למען ישראל בעולם. שיתוף הפעולה הסתיים בראשית 2017.

במהלך שנות פעילותה יזמה קבוצת פרי נדל"ן למעלה מ-20 פרויקטים בתחום המגורים והעסקים (בעיקר משרדים) ברחובות, בת ים, רמלה, לוד, מודיעין ופתח תקווה. חלק מהפרויקטים במסגרת קבוצת רכישה והשאר במודל יזמי. מבין הפרויקטים הגדולים נמנים "פרי פלייס" ברחובות, הכולל 750 יחידות דיור המיועדות למגורי סטודנטים, ובסמיכות שטחי מסחר, משרדים, אולם קונגרסים ובית מלון. פרי ידע לקדם מהלכים שיווקיים שהביאו לפתחה של החברה שבבעלותו רוכשים רבים. פרויקט מלודי פרי ברמלה זכה למיתוג של פרויקט מגורים המיועד לחובבי מוזיקה, ועשה שימוש בפרזנטורים "כבדים" כמו צביקה פיק, שדרן הרדיו אליקו ואיילן גולן שרכשו דירות בפרויקט.

רצח יזם הנדל"ן אלדד פרי  (צילום: פלאש/90 )
זירת החיסול ברחובות הבוקר | צילום: פלאש/90

קווי דמיון רבים אפשר למצוא בסיפור עלייתו ונפילתו של פרי לזה של ענבל אור. שניהם הגיעו מרקע צנוע, גדלו במהירות מסחררת, פיזרו המון הבטחות באוויר ובסופו של דבר התרסקו בחבטה גדולה. בדומה לאור, פרי חטא בחטא ההיבריס. שניהם התחילו מעולם התיווך כאשר המוטיבציה שלהם להיכנס לנדל"ן כשאין בידם את המשאבים המתאימים הובילה אותם לדרך הפשוטה - קבוצות רכישה.

כדי לנהל נכון קבוצת רכישה יש צורך בשיווק, שכנוע, ויכולות של ארגון וניהול. גם אור וגם פרי התנהלו בשנים שבהם הייתה בישראל גאות בנדל"ן, ובשל עליית מחירי הדיור, גם אם עשו שגיאות הם יכלו להמשיך הלאה, וזאת בתנאי שהיו מפיקים לקחים. אך משראו כי הטעויות שעשו "עוברות מתחת לרדאר", המשיכו לפעול באופן שגוי, להפעיל שיווק חזק ואגרסיבי ולשחק עם כספם של רוכשים ומלווים, בין היתר גם מהשוק האפור, כאשר היקף העסקאות רק הולך וגדל.

עו"ד אביב טסה  (צילום: אלכסנדר סולר, דניאל יחזקאל)
צילום: אלכסנדר סולר, דניאל יחזקאל

"היה לו שגעון גדלות", אומר עו"ד אביב טסה, מתמחה במקרקעין וקבוצות רכישה ומייצג חלק מהתובעים מול קבוצת אלדד פרי, "כשהגעתי לפגישה עסקית כשנתיים וחצי לפני נפילתו, ראיתי חדר ישיבות בגודל 100 מ"ר, שלא מבייש חברה ציבורית ששווה 5 מיליארד, חבורה של מזכירות יפהפיות שלא נראו עסוקות במיוחד, רק שחקני ענק יכולים להחזיק דבר כזה. הוא התנהג כמו שייח' מדובאי".

פרי טמן את ידיו לא רק בנדל"ן אלא גם בספורט ואף בעסקאות שונות של אנרגיה. הוא השקיע בהפועל מרמורק, ואף היה בעליה של מכבי שעריים, שהודיעה כי בשבוע הבא תערוך טקס לזכרו במשחק גביע המדינה. באחד מראיונותיו סיפר פרי כי המניע שלו להשקיע בספורט היה להניע ילדים לפעילות ספורטיבית במקום שיבלו שעות מול המסכים, והכחיש כי המהלך נועד לצורך יחסי ציבור.

הקסם, הכריזמה של פרי ויחסי הציבור הרועשים שידע לייצר סביבו עשו את שלהם. פוליטיקאים רצצו בקרבתו ואנשי עסקים מובילים העניקו לו הלוואות בסך מיליוני שקלים. אחד מהם הוא איש העסקים השוויצרי חיים חמו, שהעניק לפרי באמצעות החברה שבבעלותו ""גמי וחיים בע"מ" הלוואה בסכום של למעלה מ- 218 מיליון שקל. לפני כשנה הגיש איש העסקים תביעה כנגד קבוצת פרי בטענה שהעניק את הכסף על סמך מצגי שווא.

אלדד פרי ונועה בחתונה בקינג דיויד בירושלים  (צילום: ששון משה)
בחתונתו עם נועה רז בשנת 2015 | צילום: ששון משה

"הכתובת הייתה על הקיר באופן ברור מאוד", אומר ע"ד אביב טסה, "אף שחקן מרכזי בשוק הנדל"ן לא מצליח לשווק את כל הדירות ב-100 אחוז, ולכן נותנים לאנשים יחידות במחיר עלות כדי להשלים את העסקה. כל שחקני קבוצות רכישה עושים כך. אבל כשאתה תוקע את כל הרווחים בסחורה, אז מי יאכיל את המפלצת?".

"פרי הלווה מצד ג' ואפילו הגיע למצב שבו הלווה כספים מהרוכשים שלו. כשרצו לצאת מקבוצת הרכישה, הוא לא יכל להחזיר להם את הכסף, ונתן להם הלוואה נושאת ריבית, אין אח ורע להתנהלות כזו". בתמורה לכסף שהלוו לו הרוכשים, קיבלו משכון מרשם המשכונות, שהתברר בדיעבד כחסר ערך. מי שלא לקח את הסיכון וביקש לבטל את העסקה, קיבל המחאות שלא כובדו, ולשאר נאמר כי יתחילו לקבל את ההחזרים בשנת 2024.

יש קו אחד שמסתעף בין העלילות של ענבל אור ואלדד פרי. בעוד ענבל אור הוצאה מביתה, נשארה חסרת כל וחסרת שפיות, אלדד פרי המשיך לנהוג בראוותנות, נסע במרצדס, גר בבית מפואר. "אני מופתע בכלל שזה לא קרה קודם. הוא שעבד את הקרקע של אנשים והעביר את הכספים אלו, זו לא טעות עסקית, זו גניבה. כשאתה עושה משהו פלילי, ומתעסק על הדרך עם אנשים פליליים, אז גם הסוף של הסיפור יהיה כנראה פלילי", אומר עו"ד טסה.