בדומה לחודשי אוגוסט וספטמבר שנחשבים לחודשים חלשים בשוק המניות האמריקאי, גם לאוקטובר אין שם טוב בשוק. למעשה, בקרב משקיעים רבים, הוא בעיקר מעורר חרדה.

והשנה קשה במיוחד להתווכח איתם. האינפלציה ומחירי הנפט שמאיימים לתדלק אותה מחדש, לצד הריבית הגבוהה עם חשש להעלאות נוספות, שאליהן מצטרף גם הזינוק בתשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב לשיאים שלא נראו מאז 2007. במקביל, הדאו ג'ונס סיכם השבוע את היום הגרוע ביותר מאז חודש מרץ, והאפשרות שארה"ב נמצאת בישורת האחרונה בדרך לסגירה ממשלתית ב-1 באוקטובר- שולחים את המשקיעים עם חששות כבדים לתוך חודש אוקטובר שסובל ממוניטין רע.

"אפקט אוקטובר"

לפי פורבס, חודש אוקטובר מיוחד מכמה סיבות. הראשונה מביניהן, וזו שקנתה לו את הכינוי "אפקט אוקטובר", היא שאוקטובר הוא זמן מסורתי של חורבן פיננסי. מדובר בחודש שבו התרחשו קריסות השוק המרהיבות ביותר בהיסטוריה, המפורסמת ביותר ב-1929 וב-1987. מדד הדאו ג'ונס איבד 12.8% ביום שני, 28 באוקטובר 1929, ועוד 11.7% למחרת, בעקבות השפל הגדול. 58 שנים מאוחר יותר, ב-19 באוקטובר 1987, הדאו איבד 22.6% ביום אחד, במה שהיתה ההתרסקות החמורה ביותר אי פעם. קצת יותר היסטורית וקצת פחות מפורסמת היא הפאניקה של 1907, שהתרחשה גם היא באוקטובר, בעקבות משבר קשה במערכת הבנקאות האמריקאית. אך אלה לא היו הנפילות היחידות. שבעה מעשרת הימים הגרועים ביותר של הדאו התרחשו באוקטובר.

מקרים אלה, שחלקם עדיין חרוטים היטב בזיכרון הקולקטיבי של השוק, ביססו את מה שנקרא "אפקט אוקטובר" כאנומליה לפיה מניות נוטות לרדת במהלך החודש הזה. סטטיסטיקות ככלל וסטטיסטיקות שיושבות על אגדות אורבניות בפרט תמיד היו חביבות על המשקיעים, ואירועים, ימים או חודשים בשנה מרבים ללדת אגדות כאלה. ועכשיו נותר רק לשאול, עד כמה האגדה רלוונטית?

האם אוקטובר מועד לפורענות פיננסית?

אז נכון, רוב הימים השחורים נפלו על חודש אוקטובר, אך האם הוא באמת חודש שמועד לפורענות פיננסית? מחד, מעבר לאירועים ההיסטוריים, אוקטובר אכן נוטה באופן מסורתי להיות החודש הכי תנודתי במניות. על פי מחקר של LPL Financial, יש יותר תנודות של 1% או יותר באוקטובר במדד S&P 500 מאשר בכל חודש אחר בהיסטוריה החל מ-1950.

מאידך, המספרים אינם תומכים באפקט אוקטובר. אם נסתכל על כל התשואות החודשיות של אוקטובר על פני יותר ממאה שנים אחורה, אין נתוני ממוצע התומכים בטענה שאוקטובר הוא חודש רע. למעשה, אחת הסיבות הנוספות שפורבס מתייחסים לאוקטובר כחודש מיוחד היא בדיוק מפני שבממוצע, מדובר דוקא בחודש די טוב. כך, על פי Yardeni Research, נרשמה עלייה של 0.6% בממוצע מ-1928 עד 2022. אם היינו מחשבים את התשואה השנתית הממוצעת על סמך הרווח החודשי הזה, כלומר, אם עבור השוק כל השנה היתה אוקטובר, היינו מגיעים ל-7.2%.

בנוסף, לפי אתר אינבסטופידיה, היסטורית, אוקטובר סימן את הסוף של שווקים דוביים מאשר את תחילתם, מה שמציב אותו בפרספקטיבה מעניינת לקנייה. מעבר לכך, מן הראוי גם לציין כי הזרזים שהניעו הן את ההתרסקות של 1929 והן את הפאניקה של 1907 אירעו בספטמבר או קודם לכן, והתגובה פשוט איחרה לבוא. חשוב גם לזכור כי השווקים התרסקו גם בחודשים אחרים בשנה. קריסת ליהמן ברדרס התרחשה ביום שני בספטמבר, למשל. ספטמבר ככלל חווה יותר מקרים של ירידות בבורסה בהשוואה לחודש אוקטובר.

אף יותר מכך, מדדי המניות בוול סטריט בדרך כלל מציגות את התשואות הטובות ביותר שלהן ברבעון האחרון של השנה. הסקירה של בלקרוק על ביצועי S&P 500 מאז הקמת המדד ב-1957 מצאה עלייה ממוצעת של המדד ברבעון הרביעי של 4%. לפי הסקירה, בשנים שבהן הביצועים בשלושת הרבעונים הראשונים הגיעו למקום שבו אנו עומדים עד היום או מעל, ביצועי המדדים ברבעון האחרון היו חיוביים בכל המקרים מלבד שלושה, עם מפולת שוק המניות של אוקטובר 1987 שהפכה את אותה שנה לחריגה.

גם לפי אתר אינבסטורז, תחזית שוק המניות עד סוף השנה נותרה שורית מתונה, בעיקר בזכות רווחים במניות הטכנולוגיה, מענקית הבינה המלאכותית מיקרוסופט ועד לחברת תוכנות המודיעין, פלנטיר (Palantir Technologies) שנראו במחצית הראשונה של השנה, ושיצרו התלהבות בקרב המשקיעים.

ובכל זאת, לפסימיסטים כאמור יש כרגע מספיק סיבות לחשוש מחודש מאתגר. בפורבס מציינים כי נוסף על המצוין לעיל, גם שביתת United Auto Workers (UAW) נגד שלוש יצרניות הרכב הגדולות, ג'נרל מוטורס, פורד וסטלנטיס, וחידוש תשלומי הריבית על הלוואות סטודנטים מוסיפים לחששות בקרב משקיעים לקראת אוקטובר הקרב ובא. כך או כך, בין אם אוקטובר הזה ישתלב בסיפורים ההיסטוריים או יסתור אותם, יתכן כי אנו מגיעים לנקודת מפנה עונתית בבורסה.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס