שוק ההון בבורסת תל אביב הושפע משני אירועים משמעותיים השנה – המחאה נגד המהפכה המשפטית והחל מה-7 באוקטובר מלחמת חרבות ברזל. התוצאה – בעוד שהבורסות בעולם עלו השנה בשיעור דו-ספרתי, הבורסה בתל אביב הציגה ירידה ממוצעת של 1%.

אבל בכל זאת היו מדדים ומניות שבלטו בהצלחתם בשנה האחרונה, ומי שהשקיע בהם עשה לא מעט כסף. בסקירה השנתית המסכמת את 2023 של המחלקה הכלכלית של הבורסה לניירות ערך בתל אביב, אפשר לראות כמה השקעות כאלו. הסקירה מעודכנת ל-14 בדצמבר 2023:

מדדי מניות בעולם ובראשן ארה"ב -  מדד NASDAQ 100 רשם עליה של 58.3%. כלומר, מי שהשקיע בתחילת השנה 100 אלף שקל במדד זה הרוויח יותר מ-58 אלף שקל.

מדד S&P 500, שהתחבב מאוד על המשקיעים הישראלים בשנים האחרונות, הביא למשקיעים עליה של 28.4% בשנה החולפת.

מדד ת"א נפט וגז – במקום השלישי שבו עשו המשקיעים כסף, נמצא אחד המדדים הענפיים של הבורסה בתל אביב – מדד ת"א נפט וגז שרשם עליה של כ-34% ב-2023.

קרנות נאמנות למניות בחו"ל שברו את השוק

"מבחינת קרנות מצטיינות מתחילת השנה, ניתן לראות שליטה של האפיקים המנייתיים הזרים, וכמובן של הקרנות הממונפות. צריך לזכור שקרנות ממונפות טומנות בחובן סיכון רב, ותנודתיות גבוהה, שלעיתים עובדת לטובת המשקיע ולעתים לרעתו", אומר משה מימון, עורך אתר FUNDER.

את הקרנות המנוהלות והממונפות שמשקיעות במניות בחו"ל, מובילה איילון אקסטרים נאסד"ק 100 פי שלושה עם תשואה של 193.76%! מתחילת השנה. ברק אולטרה נאסד"ק 100 פי שלושה - 182.33%.

איך לא השקעתם בפרנק השוויצי?

מי שהשקיע בפרנק השוויצי בתחילת ינואר 2023, אז הוא נמכר לפי כ-3.8 שקלים (שער יציג) ל-1 פרנק שוויצרי, גזר תשואה נאה של יותר מ-10%. שערו היציג בימים אלה הוא כ-4.2 שקלים.

גם השקעה בזהב השתלמה יחסית ורשמה עליה של כ-10% מתחילת השנה.

קופות גמל להשקעה

על פי סקירה של אתר ההשקעות "פאנדר" -  ילין לפידות גמל להשקעה מסלול כללי הייתה הקופה שהשיגה את התשואה הגבוהה ביותר ב-2023 – 9.85%.

חסכון לכל ילד – סיכון גבוה מבטיח תשואה גבוהה יותר

חסכון לכל ילד, קופות גמל שהחלו את פעולתן בתקופתו של השר כחלון, הן עדיין אחד ממסלולי החיסכון העיקריים במשק. מבין המסלולים שהתאפשרו לחוסכים היו מסלולים אצל הבנקים השונים, וכן מסלולי קופות גמל. מסלולי קופות הגמל אפשרו לחוסכים לבחור מבין שלושה מסלולי סיכון – מועט, בינוני ומוגבר.

"ראוי לשים לב להבדלים הדרמטיים בתשואות (אפילו על ידי בחינת הממוצעים של התשואות) בין המסלולים השונים. לאור העובדה שמדובר בחסכון לטווח ארוך יחסית, יש העדפה ברורה לחוסכים להעדיף סיכון גבוה יותר", אומר מימון.