"הייתה לי זכות". פישר (צילום: אימג'בנק - gettyimages)
מוריד שוב את הריבית אך שומר תחמושת. פישר | צילום: אימג'בנק - gettyimages

בניגוד לציפיות, נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, החליט היום (ב') להפחית את הריבית במשק ב-0.25% כך שהיא תעמוד החל מתחילת חודש מארס על 0.75%, כך הודיע בנק ישראל לפני דקות ספורות. החלטתו של פישר היום מהווה מעין אמירה כי הוא החליט, לפחות לעת עתה, להפסיק או להמתין עם המשך הפחתות הריבית על מנת שלא לסיים את התחמושת הזו כבר עתה.

המצב הנוכחי במשק היה דורש הפחתה הרבה יותר גורפת, כך הסכימו רוב כלכלני השוק. הסיבות לכך ברורות: מיתון עמוק בשילוב של תחילת תהליך של דפלציה ודולר שעדיין נמוך. אם היו ספקות לגבי חומרת המצב, היה מספיק לבדוק את הנתונים שהתפרסמו ב-48 השעות האחרונות.

עוד הוחלט כי המרווח סביב ריבית בנק ישראל (הפרוזדור) בחלון האשראי ובחלון הפקדונות לבנקים המסחריים ירד מ-0.5% ל-0.25%.

בסוף ההודעה נכתב כי "כעת, עם קביעת הריבית ברמת שפל הסטורית, יתמקד בנק ישראל בשימוש בכלים נוספים, כדי ליצור הרחבה מוניטרית". ייתכן כי בכך רומזים בבנק ישראל כי נכון לעת עתה אין כל כוונה להמשיך ולהפחית את הריבית שכן הפחתות נוספות מהשיעור הנוכחי עלולים לערער את היציבות הפיננסית של המשק.

הסיבות להחלטה ברורות: מיתון עמוק בשילוב של תחילת תהליך של דפלציה ודולר שעדיין נמוך. אם היו ספקות לגבי חומרת המצב, היה מספיק לבדוק את הנתונים שהתפרסמו ב-48 השעות האחרונות. לפי הלמ''ס המיתון החל כבר לפני חמישה חודשים, שכן כבר ברבעון האחרון של השנה נרשמה צמיחה שלילית של חצי אחוז ומאז המצב רק הלך והחמיר.

לפי נתוני בנק ישראל עצמו, הציפיות לאינפלציה ב-12 החודשים הרובים עומדות על פחות מחצי אחוז, חצי אחוז מתחת לגבול התחתון של יעד המחירים שקבעה הממשלה. הדרך היחידה והיעילה שעומדת היום בפניו כדי לסייע להישרדות המשק היא הפחתת ריבית גורפת, שכן עדיין הוא לבד במערכה- אין ממשלה, אין תקציב ואין שר האוצר.

עד לפני מספר ימים, עדיין תהו החזאים איך פישר ינהל את תחמושת הריבית המצומצמת שעדיין נותרה לו: האם הנגיד יחליט על לפחות עוד 3 הפחתות של רבע אחוז או שמא, ינקוט בעוד הפחתה (עוד שתיים) ויגמור עניין עד שהמשבר יגמר ובעוד שנתיים נתחיל לראות שוב סימני התאוששות שילוו בתחילת הלחצים האינפלציוניים. הנגיד פיזר את הערפל לפני כשבוע כאשר החליט לשגר את תוכניתו לרכישת אג''ח ממשלתיות בשוק המשני, שבישרה כי הוא הכניס כלי מוניטארי משמעותי נוסף כי הכלי הקונבנציונאלי (הריבית) תם ונגמר.

החל מהיום, המדיניות המוניטארית כפי שהכרנו אותה משתנה. כלי הריבית יורד מהכותרות ועכשיו רק נותר להמתין לתוכניות מוניטריות אחרות. פישר כבר הקדים ואמר כי השלב הבא הוא הרחבה כמותית, קרי הגדלת כמות הכסף במשק על מנת להגדיל מהותית את הנזילות.

בשלב זה, מבצע בנק ישראל אחרי התערבות בשוק האג''ח הממשלתיות את פעולת העיקור (סטריליזציה), ספיגת עודפי הכספים דרך הנפקת מק''מים, אך הנגיד כבר רמז כי בשלבים מאוחרים יותר הוא יפסיק לעשות זאת וייתן לכמות הכסף לצמוח. פישר גם לא פסל במידת הצורך רכישת אג''ח קונצרניות.

האם האתגרים שעומדים בפני הנגיד תמו עקב סוף עידן הריבית? נהפוך הוא. פישר משאיר את המשק עם ריבית אפסית, כאשר בנק ישראל רוכש דולרים ואג''חים. זה מצב מסוכן ונזיל מאוד והוא כבר ספג על כך ביקרות חריפה גם מהאוצר וגם מבכירי הכלכלנים בשוק ההון.