mako
פרסומת

איראן בוערת והאליטה חוגגת: ילדי בכירי המשטר מציגים חיי פאר

בעוד כוחות הביטחון של איראן מבצעים דיכוי קטלני של הפגנות נגד המשטר, ילדיהם של בכירי אנשי הדת, השרים וראשי מערכות הביטחון נותרים מוגנים מהאלימות - וחיים חיי פאר באיראן ובחו"ל. "הם רואים איך הילדים העשירים הללו חיים בלי לתת דין וחשבון על שום דבר שהם עושים"

מערכת כסף
mako
פורסם: | עודכן:
סשה סובאני, בנו של שגריר איראן לשעבר בוונצואלה, המחאות באיראן
צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
הקישור הועתק

מפגינים נורו, הוכו ונגררו מבתיהם באיראן, וארגוני זכויות אדם טוענים כי עשרות אלפים נעצרו בגלי מעצרים המוניים. הרשויות באיראן מסרו כי לפחות 5,000 בני אדם נהרגו בגל המהומות, כולל אנשי כוחות הביטחון, בעוד ארגונים עצמאיים מעריכים שמספר ההרוגים המאומתים עומד על כ-16,500. לעומת זאת, בניהם ובנותיהם של מי שמורים על הדיכוי ממשיכים להצטלם עם תיקי מעצבים, מכוניות-על ומטוסים פרטיים.

כשבוע בלבד לפני פרוץ המהומות, הדוגמנית ומעצבת האופנה אנאשיד חוסייני נראתה חסרת דאגות, כשהצטלמה לרשת במעיל קשמיר יוקרתי בצבע שמנת ונשאה תיק יד, שמבקרים טענו שמחירו גבוה יותר ממשכורת שנתית של איראנים רבים. כשכינתה את התמונה "אני הקז'ואלית", חוסייני - לשעבר אשת בנו של שגריר איראן לשעבר בדנמרק, הפכה לסמל של עודף האליטה, ועוררה זעם ציבורי רחב.

חוסייני היא חלק מקבוצה המכונה באיראן Aghazadeh - ילדיהם של בכירי המשטר שנהנים מכוח פוליטי, משחיתות ומהון שנצבר תוך עקיפת סנקציות. אלא שגם האליטה של המשטר לא הייתה חסינה לחלוטין לדיכוי, וחשבונותיה ברשתות החברתיות השתתקו מאוחר יותר, עם חסימת אינטרנט נרחבת וניתוק מיליוני איראנים מהעולם החיצון.

אבל חוסייני אינה יוצאת דופן. ילדים נוספים של האליטה השלטת באיראן חיים בגלוי מחוץ למדינה, מנהלים עסקים ומחזיקים נכסים הרחק מהכלכלה הקורסת שלה. ביניהם מוחמד חוסיין שמח'אני ואחיו חסן, שמתגוררים בדובאי ומנהלים אימפריית ספנות בינלאומית. אביהם הוא עלי שמח'אני, יועץ בכיר למנהיג העליון של איראן עלי ח'אמנאי, ומי שאחראי על תוכנית הגרעין האיראנית במשמרות המהפכה האיסלאמית.

פרסומת

"אורח החיים שלהם הבעיר זעם בקרב אזרחי איראן, לא רק הכעיס, במיוחד בקרב דור ה-Z בני גילם, משום שהם רואים איך הילדים העשירים הללו חיים בלי לתת דין וחשבון על שום דבר שהם עושים", אמרה ל"דיילי מייל" אלה רוזנברג, חוקרת בכירה במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון (JCFA), המתמקדת באיראן ובמימון טרור. "המשפחות שלהם, ההורים והסבים - דואגים שחייהם יהיו קלים, חיי מותרות".

לח'אמנאי יש כמה קרובי משפחה בבריטניה ובצרפת, בהם אחיינו מחמוד מוראדחאני, בעוד שנכדיו של מייסד המהפכה האיסלאמית, ח'ומייני, השתקעו בקנדה. אחיו של עלי לריג'אני, מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, מרצה בסקוטלנד על סייבר, בעוד שילדיו של הנשיא לשעבר חסן רוחאני חיים באוסטריה ולמדו באוקספורד. לדברי שר איראני לשעבר, כ-5,000 מילדי בכירי המשטר האיראני חיים בארצות הברית, האויבת הגדולה ביותר של הממשל.

החיים הטובים גם באיראן

אחת הדוגמאות הידועות לשמצה הוא סאשה סובהאני, בנו של שגריר איראן לשעבר בוונצואלה בתקופת הנשיא אחמדינז'אד. עם מיליוני עוקבים ברשת, סובהאני בנה לעצמו תדמית ראוותנית הכוללת יאכטות יוקרה, מטוסים פרטיים, מכוניות מהירות ומסיבות ראוותניות עם נשים בלבוש מינימלי - דימויים שהפכו למוקד זעם ציבורי בתוך איראן.

סובהאני התגרה שוב ושוב במבקריו, תוך שהוא מציג את אורח חייו מחו"ל, בין היתר מספרד ומאיחוד האמירויות. מאז ניסה להתרחק מטהרן, שמבקשת את הסגרתו מספרד בגין האשמות הכוללות ניהול אתרי הימורים לא חוקיים, הלבנת הון וארגון מסיבות רייב - טענות שהוא מכחיש.

פרסומת

במהלך המהומות נצפו איראנים אמידים עוזבים לטורקיה השכנה כדי לבלות ולהתרחק מהאלימות, מחשש שיהפכו ליעד בעצמם. מחוז ואן שבמזרח הרחוק של טורקיה, הגובל באיראן, הפך ליעד פופולרי, כאשר בני האליטה האיראנית התכנסו בברים ובמועדונים בזמן שההפגנות דוכאו באכזריות בבית.

למרות סנקציות מערביות נרחבות שנועדו ללחוץ על המשטר, אורח החיים של האליטה האיראנית נותר ברובו ללא פגע, לא רק בחו"ל אלא גם בתוך איראן; בשכונות היוקרה של צפון טהרן, כמו אלהיה, שלעתים מושווית לבוורלי הילס, מכוניות יוקרה ממשיכות לחלוף ליד בתי קפה יוקרתיים, חנויות מעצבים ומגדלי מגורים מודרניים, בניגוד חריף למצוקה הכלכלית של רוב האוכלוסייה.

הסנקציות הכו קשות בכלכלה הרחבה, המחירים האמירו והשכר קרס, אך מבקרים טוענים כי האכיפה נכשלה בפגיעה משמעותית במשפחות שבצמרת, ואפשרה לילדי הבכירים להמשיך לחיות חיים ראוותניים.