תשלומים בעקבות המלחמה: קרנות הפנסיה וחברות הביטוח כבר הספיקו לשלם קרוב למיליארד שקלים עבור כיסוי מקרי מוות לשאירים במלחמה הנוכחית. עמית גל, הממונה בפועל על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון והרגולטור של חברות הביטוח, הפנסיה והגמל – אמר אתמול (ג') בוועידת "עדיף", קבוצת התקשורת בתחומי הביטוח, הפנסיה והפיננסים, כי "המעורבות של הגופים המוסדיים במלחמה היא משמעותית".

לדבריו, "רק בנוגע לתשלום (ששולם ועוד ישולם) על כיסוי מוות לשאירים כתוצאה ישירה מהמלחמה, מדובר על בערך 900 מיליון שקלים – קצת פחות משליש ממנו מגיע מביטוח ריסק של חברות הביטוח, והשאר מהקרנות. זה מראה כמה הם מהווים גם משענת למערכת הכלכלית כולה בישראל".

מדובר בהיקף תביעות שאושרו עד כה בביטוחים פרטיים ובקרנות פנסיה, לקבלת מענקים חד-פעמיים וקצבאות לשאירים (אלמנה/אלמן, ילדים, הורים), או מוטבים שנקבעו בפוליסה. הסכום משקף רק את המקרים של חללים שהיו מבוטחים בחברות ביטוח בפוליסות ביטוחי חיים/מנהלים ובקרנות פנסיה שבהם העמית בחר בסעיף כיסוי שאירים. כלומר, מדובר בחלק קטן מכל מקרי המוות במלחמה, בעיקר האזרחיים וחיילי מילואים, שהיה להם כיסוי לשאירים. במקביל, השאירים זכאים לקבל גם מענקים וקצבאות מהביטוח הלאומי כנפגעי פעולות איבה או ממשרד הביטחון כחללי צה"ל.

המוסד לביטוח לאומי פרסם בתחילת השבוע, כי עד כה העביר כ-930 מיליון שקלים במסגרת הטיפול בנפגעי איבה וטרור במלחמת "חרבות ברזל", שכולל גם את משפחות החטופים וכולל גם פצועים. הביטוחים הפרטיים שבהם מקבלים השאירים פיצוי במקרה שהמבוטח הלך לעולמו, הינם:

ביטוח חיים (ריסק)  

בעת מקרה מוות בטרם עת, יקבלו המוטבים הרשומים בפוליסה (או אלה שהוגדרו על פי החוק) פיצוי חד-פעמי, לפי גובה הכיסוי שנקבע מראש בפוליסה.

ביטוח מנהלים  

במקרה של מות המבוטח, זכאים לקבל את הכסף כל מי שהוגדרו בפוליסת הביטוח כ"מוטבים" שאותם בחר המבוטח כמי שאליהם יועברו הכספים שצבר.

מבוטח בקרן פנסיה

השאירים שיהיו זכאים לקבל פנסיית שאירים הם בן/בת זוג (לרבות ידוע/ה בציבור) של המבוטח. אלמנה, למשל, שתקבל קצבה בגובה 60% מ"השכר הקובע" לכל ימי חייה, וילדיו שהם בני פחות מ-21. שכר קובע הוא הגבוה מבין ממוצע השכר ב-12 החודשים לפני מותו, או ב-12 החודשים שלפניהם, או ב-3 חודשים שלפני מותו. כמו כן, הוריו של המבוטח – רק אם למבוטח אין ילדים.

ביטוח פנסיוני לשאירים מזכה את השאירים של המבוטח בקצבה גם במקרה של פטירה במלחמה או באירוע טרור. פנסיית נכות לעומת זאת, תאפשר רק קצבה חלקית, בהתאם לגובה הקצבה שתאושר על ידי הביטוח הלאומי, ולאחר קיזוזה. גם מי שרעייתם הייתה בהריון בעת מותם, הילד שייוולד יהיה זכאי לפנסיית שאירים בגובה 40% והאלמנה, כאמור, בגובה 60%. 

בקופת גמל רגילה אין כיסוי לשאירים – ישנו כיסוי למוטבים שאותם קבע המבוטח. אם לא נקבעו מוטבים, הכסף/הקצבה יחולקו בין יורשיו החוקיים של הנפטר.