פתח חדש להגשת בקשות לאזרחות פורטוגלית? נשיא פורטוגל החליט לעצור את התיקון לחוק שביקש להקשיח את תנאי האזרחות למגורשי ספרד, והעביר אותו לבחינה חוקתית של בית המשפט לחוקה בפורטוגל.

כולנו זוכרים את הגל האדיר של בקשות לאזרחות פורטוגלית שהוגשו על ידי ישראלים בשנים האחרונות. ואכן, פורטוגל חוקקה בשנת 2016 חוק שאפשר מתן אזרחות לצאצאים מגורשי ספרד בתנאים דיי פשוטים, שעל פי ההערכות נגע למיליוני ישראלים. אך הפריחה בתחום נעצרה בשיאה בשנת 2022, כשממשלת פורטוגל החליטה להוציא צו שמקשיח משמעותית את התנאים, ודורש הוכחת זכאות לירושה של נדל"ן או מניות במדינה – או ביקורים תדירים במהלך חיי המבקש.

במשך כשנה וחצי העוסקים בתחום היו שרויים בחוסר ודאות, עד שבנסיבות מצערות, סביב אירועי 7 באוקטובר, דיווחנו כי בית המשפט בעיר פורטו שבפורטוגל החליט לאשר את בקשת האזרחות של רביד כץ ז"ל שנרצח בשבי החמאס, וקבע כי התקנות אינן חוקיות וסותרות את החקיקה הראשית.

לצד כל אלה, כעת יש התפתחות נוספת ודרמטית בסוגייה. "בפרלמנט מתגלגלת מזה כשנה הצעת חוק המבקשת לשנות את חוק האזרחות. ברגע שפורסם פסק הדין, המפלגה הסוציאליסטית רצתה לסגור את החלון – ורצה בהליך חפוז וחסר תקדים כדי לאשר את החוק. זאת, על מנת להספיק לפני הפיזור לבחירות, שיתקיימו השנה בחודש מרץ. הפרלמנט אישר נוסח עם דרישות הצו, וקבע שיחול רטרואקטיבית מספטמבר 2022", מסביר יוסי יצחק, יו"ר חברת פורטוגליס העוסקת באזרחות בפורטוגל, "יש כאן דבר האסור במשפט, משום שרטרואקטיביות זו פגיעה בהסתמכות ובעקרונות המשפט הכללי".

החוק עבר, אך יצחק מסביר כי הפרלמנט בפורטוגל הוא לא הפוסק אחרון – לנשיא פורטוגל, להבדיל מישראל, יש סמכות עליונה באישור החוק. הנשיא יכול לאשרו או להטיל עליו וטו ולשלוח אותו לעבודת הפרלמנט או לבית המשפט לחוקה, כאשר הוא סבור שמדובר בחוק לא חוקתי. לכן יצחק, יחד עם קבוצה של צאצאי מגורשי ספרד, הצליחו לאגד עצומה של 5,500 חתימות ובו פנו לנשיא פורטוגל וביקשו ממנו לא לאשר את החוק בגלל הפגמים האמורים.

מדובר בהחלטה חסרת תקדים

על רקע הלחץ הציבורי, ביום שישי האחרון נשיא פורטוגל החליט להעביר את החוק לבית המשפט לחוקה. "הנשיא קיבל באופן מוחלט את כל הטיעונים. מדובר בהחלטה חסרת תקדים ודרמטית. הנשיא מחה על הנושא של הרטרואקטיביות בהוראות, שכן במשפט הפורטוגלי לא יכולה להיות הוראה רטרואקטיבית כזו, והדבר סותר את החוקה. בנוסף, הוא אמר שהחקיקה הרטרואקטיבית מסכנת את חייהם של חטופי חמאס ששחרורם תלוי בבקשת האזרחות שלהם. הוא טוען שאם החוק יקבע באופן רטרואקטיבי, יש סכנה לחייהם, ובכך יש פגיעה בכבוד האדם ובחופש לחיים – שגם מעוגנים בחוקה הפורטוגלית. זה טיעון הומניטרי מדהים. הוא אומר שהתקנות גם כן לא חוקתיות בשני מישורים – פרוצדורלית, תקנה לא יכולה לסתור חוק, ומהותית – החוק קבע שהזכות לאזרחות של צאצאי המגורשים נשענת על קשר היסטורי, אך הצו חיפש קשר עכשווי. לא חשבתי שנקבל החלטה כל כך ברורה, ישירה, נכונה, אמיתית ואנושית".

בינתיים, הפרלמנט הפורטוגלי כבר הספיק להתפזר לקראת הבחירות, וכעת לדברי יצחק, רבים מעריכים שבית המשפט לחוקה יפסול את החוק ואת התקנות יחדיו. לדבריו, בניגוד למשפט הישראלי, בפורטוגל בית המשפט לחוקה יכול לאשר או לפסול את החוק כמקשה אחת. סעיף הרטרואקטיביות השנוי במחלוקת, עלול להוביל להחלטה שכזו. "המצב יחזור לקדמותו, למצב של לפני מרץ 2022. ברגע שביהמ"ש יקבע את ההחלטה הברורה הזו, המשטר החוקתי של האזרחות הפורטוגלית חוזר חזרה", אומר יצחק ומוסיף, "גם אם יבוא הפרלמנט הבא וירצה לחוקק חוק כמו שצריך, הוא יתכנס רק עוד כחצי שנה, לאחר הבחירות, ואז אין משמעות להליכי החקיקה שבוצעו עד כה – שכן ברגע שהפרלמנט פוקע, פוקעות כל הצעות החקיקה. הוא יצטרך לעבור את כל התהליך מההתחלה".

יו"ר פורטוגליס, יוסי יצחק (צילום: Avoldi photography)
יו"ר פורטוגליס, יוסי יצחק | צילום: Avoldi photography

לדבריו, זוהי בשורה חשובה לאלפי ישראלים הזכאים לקבלת אזרחות פורטוגלית, ואשר מוצא משפחתם הוא מאחת המדינות המזכות – אך עד עתה הם לא מימשו את הזכאות. "החלטתו הנכונה, המנומקת והצודקת של נשיא פורטוגל, לעצור את קידום התיקון לחוק ולהעבירו לבחינת בית המשפט לחוקה, מהווה צעד ראשון לקראת חזרה ליישום נכון של מהות חוק המגורשים", הוא אומר ומדגיש, "זה עדיין אינו סוף פסוק, אבל זה בהחלט הכיוון שאליו מייחלים אלפי צאצאי מגורשי ספרד. אנו קוראים לכל מי שנמנע מהגשת בקשת אזרחות בשל כניסת תנאי הצו המקשיחים לתוקפם, להתחיל את התהליך ללא דיחוי – כל עוד לא בוטל החוק הקיים".