המשמעויות שלא הכרנו סביב המטבע המסתורי: הביטקוין הוא אחד הלהיטים של השווקים הפיננסיים בשנים האחרונות. מתחילת 2024 הוא השלים זינוק של כ-70%, וכך בעצם שילש את ערכו בתוך כשנה.

הביטקוין חידש את התנועה כלפי מעלה ברכבת ההרים הרב-שנתית שעליה דוהרים המשקיעים, ורשם שיא של כל הזמנים בשערו. זאת, כאשר שווי השוק של כלל מטבעות הביטקוין, עומד כבר על כ-1.5 טריליון דולר – קרי מחצית משווי השוק של כלל המטבעות הקריפטוגרפים.

כתבות נוספות בכסף >>

האישור שנתנה רשות ניירות הערך של ארה"ב להשקת 11 קרנות סל המחזיקות בביטקוין, היווה דלק סילוני לראלי בנכס קריפטוגרפי. צעד זה למעשה הוביל לסיומו של ה"חורף הקריפטוגרפי" התלת שנתי, במהלכו רשמו המטבעות הקריפטוגרפים ירידות שערים חדות. ירידות אלו לוו גם בשערוריות ענק, שערערו את הלגיטימציה של השקעה בתחום.

הנהירה אחרי הביטקוין

הציפיה להנגשת הביטקוין לציבור הרחב ערב אישור רשות ניירות הערך של ארה"ב, הציתה עליות חדות בשערו. זאת, מאחר שהצפי (שאכן התממש) היה כי מיליארדי דולרים יושקעו בקרנות סל המחזיקות בביטקוין. לכן, משקיעים הקדימו והצטיידו במטבע ערב מתן האישור המיוחל. החל מ-11 בינואר 2024, המועד שבו התקבל אישור רשות ניירות הערך של ארה"ב לקרנות סל אלו, זרמו למעלה מ-10 מיליארד דולר להשקעה בתחום.

המסלול העוקף לרכישת המטבע

רכישת קרן סל המחזיקה בביטקוין אינה מוגבלת לרכישת המטבע בעשרות אלפי דולרים, ואינה מחייבת החזקת ארנק דיגיטלי (כפי שנדרש ממחזיק הביטקוין באופן ישיר). קרנות הסל הללו מפוקחות כאמור על ידי רשות ניירות הערך של ארה"ב, והדבר מפחית סיכונים רבים עבור המשקיעים - אך לא מפחית את הסיכון בירידת המחיר של הביטקוין עצמו.

כבר משנת 2019 משקיעים בעולם יכלו להיחשף לשינויים בשער הביטקוין, שידוע כתנודתי מאוד, באמצעות שוק הנגזרים האמריקני. מאז, בעיקר בשל החדירה המואצת של הביטקוין לתיקי המשקיעים הפרטיים, גוברת לאחרונה הקבלה של הביטקוין לתיקי השקעות של גופים מוסדיים בעולם. הדבר מאיץ באופן דרמטי את הביקוש לביטקוין, כשהיצע המטבעות שלו הוא מוגבל.

מה צופן עתידו של המטבע?

גדולים וחכמים ניסו לנבא את עתידו של הביטקוין, וחלקם אף שינו את דעתם במהלך השנים. אולם, מטעמי צניעות ולטובת ניהול סיכונים, נכון יותר להימנע מהערכות שמסקנתן היא דיכוטומית. ככל שמחירו של הביטקוין יאמיר, והתחרות שהוא יהווה כחלופה לדולר תגבר, כך הסיכון הרגולטורי בנכס זה יגבר. באופן דומה ובאופן מפתיע, דווקא נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, שבתקופת נשיאותו היה מהמתנגדים הבולטים לביטקוין – החל לאחרונה להביע עמדה טולרנטית כלפיו.

אין ספק שהזינוק בשער הביטקוין לצד התנודתיות העצומה שלו בשנים האחרונות, מגביר את החשש להיחשף לנכס זה. עם זאת, קשה עד בלתי אפשרי לתמחר נכס שכזה, ולכן המשקיע צריך להגדיר לעצמו את מידת הנכונות לסיכון בתיק ההשקעות, וממנו לגזור את הקצאת המשאבים המקסימלית למטבע זה.

איך מומלץ לשלב ביטקוין בתיק ההשקעות?

תיק עם רכיב מנייתי משמעותי, סביר שיכלול חשיפה של שברירי אחוזים לביטקוין, מתוך הבנה שהשקעה זו יכולה להישחק באופן חד. במקביל, נכסים אחרים בתיק ההשקעות עשויים לפצות על השחיקה. מנגד, בתיק סולידי אשר עיקר נכסיו הן איגרות חוב בסיכון נמוך, צריך לחשוב כמה וכמה פעמים לפני החשיפה לביטקוין. אם הוחלט לשלב את המטבע, יש לעשות זאת במינונים נמוכים מאוד.

הביטקוין עצמו אינו נושא ריבית, בניגוד להשקעה באיגרות חוב. לכן, בסביבת ריבית גבוהה, האטרקטיביות של המטבע נפגמת. לביטקוין יש גם מתאם גבוה ביחס למחירם של נכסי סיכון, ולכן בתקופות של מימוש במחיר נכסי סיכון, מחירו של הביטקוין פגיע.

שווי המטבע והשימוש בו

לביטקוין עצמו אין שווי כלכלי אמיתי, ומחירו נגזר מהמחיר שאדם אחר מוכן לשלם עבורו. לכן, מחירו תנודתי וסיכון ההשקעה בו גדול, ובימים אלו מה שמניע את מחירו הוא פריחת קרנות הסל החדשות ותופעת ה-FOMO של משקיעים.

יניב פגוט (צילום: ניקי וסטהפל)
יניב פגוט | צילום: ניקי וסטהפל

הקרנבל המחודש סביב הביטקוין מעמעם את העובדה שגם בשנת 2024 הביטקוין לא מצליח לשמש כמטבע לעסקאות. למעשה, כשל ניסיונו להפוך למטבע דיגיטלי לא מבוזר גלובלי. מדובר באמצעי תשלום לא נוח, יקר ואיטי, המשמש לתשלום בעיקר ב-Darknet למטרות כמו הלבנת הון ותשלום כופר.

בניגוד למניות, הביטקוין אינו מחלק דיבידנדים, ובניגוד לאג"ח הוא אינו משלם ריבית. גם בהשוואה לנדל"ן, הוא אינו מניב שכר דירה, ואפילו בהשוואה לזהב – לא ניתן לייצר ממנו תכשיטים. אם לא די בכך, הפקתו אף כרוכה בצריכת אנרגיה עצומה, אשר פירושה נזקים סביבתיים ניכרים הצפויים לרכז שיח ציבורי גובר.

הביטקוין עבור משקיעים בישראל

בבורסת תל אביב עדיין ממתינים לעמדת רשות ניירות הערך הישראלית, בשאיפה שזו תיישר קו עם הרגולטור האמריקני, ותאפשר למשקיעים המקומיים להיחשף לביטקוין דרך הפלטפורמה המפוקחת בבורסה. עמדת רשות ניירות הערך בנושא היא חשובה, ובינתיים, כל עוד לא ברור אילו מוצרים מפוקחים ניתן להציע לשמירה על משקיעים – כסף מקומי ימשיך לזרום אל מעבר לים. זאת, תוך תשלום עלויות יקרות לטובת המרת מטבע, ועלויות מסחר לצד סיכונים מוגברים.

הכותב הוא סמנכ"ל מחלקת מסחר בבורסת תל אביב