עוד אי אפשר לסתום את הגולל על מגפת הקורונה אבל השנה האחרונה עמדה בסימן של שיקום כלכלי יחסי וניסיון לחזור לנורמליזציה לאחר תקופה ארוכה של השבתה כפויה. ההשלכות עוד כאן. מנתוני הממונה על חדלות פירעון עולה כי היקף הליכי חדלות פירעון של חברות בקשיים גדל בחודשיים הראשונים של 2022 לעומת התקופה המקבילה אשתקד. ב-2021 הגישו 135 חברות בקשות למתן צו פתיחת הליכים לעומת 224 חברות שהגישו בקשות כאלה ב-2022.

האם רק הקורונה אשמה? עוד  מוקדם לקבוע זאת באופן גורף, אך בלא מעט מקרים נראה שגם אם תקופת השיתוק של המגפה לא הייתה הגורם היחיד, היא שיחקה תפקיד משמעותי בשווקים שגם ככה גססו. כך למשל הקולנוע שנתקל בקשיים בשנים האחרונות ותקופת הסגרים העצימה את השאלה על הרלוונטיות שלו כמו גם שוק הקריפטו שצבר פופולריות בתקופות הסגרים ומיד לאחר מכן החל לצלול. אלו החברות הישראליות או כאלו שבבעלות ישראלית שנקלעו לקשיים משמעותיים בשנה החולפת, חלקן אף נאלצו כבר להכריז על פשיטת רגל:

צלזיוס (Celsius): שוק הקריפטו התקרר, והחברה צללה לתהום

ביולי האחרון, חודש לאחר שהקפיאה את חשבונות לקוחותיה, הגישה צלזיוס, חברת הלוואות הקריפטו הישראלית-אמריקאית בקשה לפשיטת רגל. זאת לאחר שבשיא ההייפ של שוק הקריפטו והחברה, בסתיו האחרון, היא גייסה 750 מיליון דולר לפי שווי של 3 מיליארד דולר, הגדילה את מצבת עובדיה, העלתה את התשואות המובטחות ואף הודיעה כי היא מתכננת להנפיק את עסקי כריית מטבעות הקריפטו שלה.

חברת צלזיוס הוקמה בשנת 2017 על ידי הישראלים אלכס משינסקי ודניאל לאון. בשיאה היא ניהלה נכסים בשווי 28 מיליארד דולר ונתנה שירות ל־1.7 מיליון לקוחות. מה הסתבך? מדיווחים שונים של לקוחות עולה כי צלזיוס הסתמכה על תזרים של הפקדות מצד משקיעים קמעונאיים, שאותן היא הלוותה לחברות קריפטו גדולות והשתמשה בהן כדי להמר הימורים מסוכנים על מיזמים לא מוכחים.

על פי הודעת החברה, נותר חור במאזנה של 1.2 מיליארד דולר, התחייבויות של 5.5 מיליארד דולר ו-300 אלף נושים עם חשבונות של מעל 100 דולר, להם החברה חייבת 4.7 מיליארד דולר. צלזיוס, שהמטה שלה נמצא בניו ג'רזי ויש לה משרדים גם בישראל, מצטרפת לעוד חברות קריפטו שקרסו בתקופה האחרונה בעקבות הצניחה הדרמטית במחירי מטבעות הקריפטו. חברות הקריפטו שגשגו בעקבות מגפת הקורונה, אבל בחודשים האחרונים רוב החברות האלה נקלעו למשבר ביניהן קרן Three Arrows Capital וחברת ההלוואות וויאג'ר דיגיטל.

 סינוורלד  (Cineworld): רצתה לכבוש את העולם, ואז הגיעה הקורונה

רשת בתי הקולנוע השנייה בגודלה בעולם שבשליטת האחים הישראלים מוקי וישראל גרדינגר נערכת לפשיטת רגל, כך על פי מספר דיווחים בארץ ובעולם באוגוסט האחרון. מניית החברה קרסה לאחרונה ב־80% לשווי 40 מיליון ליש"ט בלבד, בעוד שלפני המגפה היא נסחרה בשווי של 4.4 מיליארד דולר.

סינוורלד שמפעילה את הרשתות סינוורלד ופיקצ'רהאוס בבריטניה וריגל בארה"ב, רשמה הפסד של 708 מיליון דולר ב-2021, אף שהכפילה את ההכנסות ל-1.8 מיליארד דולר. את 2020 סיכמה החברה עם הפסד של 3 מיליארד דולר.

מוקי גריידינגר, מנכ"ל קבוצת סינוורלד (שני משמאל) עם ניר ברקת  (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
מוקי גרדינגר (שני משמאל) עם ניר ברקת (שני מימין) ועוזי וקסלר, 2014 | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

מספר המבקרים בבתי הקולנוע של סינוורלד היה נמוך מהצפוי בחודשים האחרונים, אל מול פריחה של הרשת המתחרה AMC ועל פעילות החברה מעיב חוב אדיר בהיקף 9 מיליארד דולר, שנטלה סינוורלד בשנים האחרונות כדי להרחיב את פעילותה. סינוורלד, שמפעילה 9,500 מסכים בעשר מדינות, כולל ארה"ב, בריטניה ומרכז אירופה, אמנם רשמה עלייה של 75% במספר המבקרים באולמות שלה במהלך 2021 ל-95 מיליון איש אך לפני הקורונה ביקרו בה 275 מיליון איש בשנה.

בשנת 2018 רכשה סינוורלד את רשת ריגל האמריקאית ב-3.6 מיליארד דולר, עסקת ענק שהפכה את סינוורלד לרשת הקולנוע השנייה בגודלה בעולם. בתחילת 2020 ניסה גרדינגר לקנות את רשת בתי הקולנוע הקנדית סינפלקס בכ־1.65 מיליארד דולר, מהלך שהיה הופך את סינוורלד לרשת הגדולה בעולם. אולם מגפת הקורונה טרפה את הקלפים, מניית סינוורלד צללה, החברה נאלצה לסגת מהעסקה והיא אף נתבעה במיליארד וחצי דולר.

הקשיים של סינוורלד משליכים באופן ישיר גם על העסקים שלה בישראל. תיאטראות ישראל, היא חברת־בת של סינוורלד, שמחזיקה בנכסיה בארץ וכוללת את שישה המתחמים של יס פלאנט בחיפה, זכרון יעקב קניון איילון באר שבע ירושלים וראשון לציון, וכן את מתחמי בתי הקולנוע הקטנים יותר של רב חן. בנוסף כוללת החברה את פורום פילם, בעלת זכויות ההפצה של דיסני וסוני.

רבלון (REVLON): סוף לא יפה

90 שנה אחרי הקמתה, בחודש יוני האחרון, ענקית הקוסמטיקה רבלון שבבעלות איש העסקים היהודי-אמריקאי רון פרלמן הכריזה על פשיטת רגל עם חובות של כ-3.3 מיליארד דולר, זאת לאחר שבאוקטובר 2019 היא החזיקה בשווי שוק של 1.4 מיליארד דולר. כבר בשנה שעברה דיווחה החברה על ירידה של 22% במכירות לעומת שנת 2017.

מוצרי רבלון על מדף בחנות בטקסס (צילום: Brandon Bell, Getty Images)
HOUSTON, TEXAS - JUNE 16: Revlon beauty products are seen in a Target store on June 16, 2022 in Houston, Texas. Revlon, the 90-year-old cosmetics giant, filed for Chapter 11 bankruptcy due to financial woes and mounting celebrity competition. (Photo by Brandon Bell/Getty Images) | צילום: Brandon Bell, Getty Images

חברת ההשקעות של פרלמן "מקאנדרוז אנד פורבס" מחזיקה בסביבות 85% מהחברה ובתו, דברה פרלמן מכהנת כמנכ"לית מאז 2018. החברה נוסדה ב-1932 ובתחילת דרכה מכרה בעיקר חומר ציפוי לציפורניים. רבלון נרכשה על ידי פרלמן ב-1985 ו-11 שנים לאחר מכן הונפקה. בשנת 2016 רכשה רבלון את מותג הטיפוח אליזבת ארדן עבור 870 מיליון דולר. מותגים נוספים שבבעלותה כוללים את הבשמים של הזמרות בריטניה ספירס וכריסטינה אגילרה. משנת 1963 ועד לשנת 2000 הפעילה החברה מפעל ישראלי באשדוד.

שומרי משקל: נסגרה לאחר 55 שנות פעילות

התחרות העזה בשוק הדיאטות בשילוב תקופת הקורונה הכריעו עוד חברה גדולה. בחודש אפריל האחרון הורה בית המשפט על פירוק אחת החברות הוותיקות בישראל בתחום הדיאטות, שומרי משקל: "אין סיכוי סביר לשיקומה", נכתב בפסיקה לאור חובות של כ-20 מיליון שקל.

לפני ואחרי דיאטה (צילום: Kaspars Grinvalds, Shutterstock)
צילום: Kaspars Grinvalds, Shutterstock

לרשת הישראלית בבעלות משה ולילית רומם היו כ-3,500 לקוחות וכ-100 סניפים. בהודעת החברה נכתב כי "החברה מעסיקה כיום מעל ל-100 עובדים ומפעילה מעל ל-100 סניפים בהם מתקיימים מפגשים קבוצתיים לתמיכה בכ-3,500 מינויים ומנויות המצויים בתהליכי הרזיה בשלבים שונים, וכן 42 קבוצות וירטואליות".

ישראמרין: בלי תקציב ממשלתי, החברה נקלעה לקשיים

חברת הבנייה המודולרית הוותיקה נקלעה לחובות של 55 מיליון שקל ובחודש מאי האחרון היא פנתה לבית המשפט בבקשה לעיכוב הליכים לשם גיבוש הסדר חוב. מהבקשה שהגישה החברה עולה כי מחזור מכירותיה עמד בשנת 2020 על סך 85 מיליון שקל.

במסגרת הבקשה טענה החברה כי נקלעה למשבר תזרימי המצריך אותה להסדיר מחדש את חובותיה. בין השאר נטען כי משבר הקורונה והעדר תקציב ממשלתי הביאו את החברה למשבר תזרימי. בין לקוחות החברה נמנים משרד ראש הממשלה, משרד הביטחון וגופים עסקיים ופרטיים. 

האלונים: חובות של 110 מיליון שקלים

חברת הנדל"ן הוותיקה שהוקמה בשנת 1966 צברה חובות של כ־110 מיליון שקל ופנתה לבית המשפט המחוזי בירושלים לקבלת צו עיכוב הליכים. בתחילת שנת 2022 בית המשפט אכן הוציא צו עיכוב הליכים למשך 60 יום לחברת הנדל"ן. מהבקשה עולה כי החוב לנושים המובטחים הכוללים את בנק הפועלים, קרן בונוס וחברת קרתא עומדים על סכום כולל של כ־78.8 מיליון שקל. החוב לנושים הלא מובטחים מוערך בכ־32 מיליון שקל.

בהודעת החברה נטען כי "החברה נקלעה למשבר בשל מגפת הקורונה, אולם היא אינה חייבת כספים לרשויות המס, אינה חייבת כספים לעובדים, אינה חייבת כספים לספקים, המחאות שמסרה לא חזרו בהיעדר כיסוי. .לרוע המזל, התפרצות מגפת הקורונה טרפה את הקלפים והתוכניות העסקיות של החברה והיא מצויה כיום במשבר תזרימי זמני המצריך אותה לארגן מחדש חלק מהחוב".

פיוניר לגלופות: הספקית של ענקיות התעשייה נקלעה למצוקת מזומנים

בחודש מאי האחרון, בית משפט המחוזי בתל אביב הוציא צו עיכוב הליכים לחברת הדפוס הוותיקה "פיוניר לגלופות" שהוקמה לפני 46 שנה ומינה לה מנהל הסדר זאת לאחר שצברה חובות בסך של כ-11 מיליון שקל.

מהבקשה עולה כי מחזור הפעילות של החברה לשנת 2021 עמד על כ-21.5 מיליון שקל..

משרדי חברת פיוניר לגלופות (צילום: google maps)
משרדי חברת פיוניר לגלופות | צילום: google maps

פיוניר שמעסיקה כ-60 עובדים טענה כי "בעטיו של משבר הקורונה, בעיצומה של כניסת תחרות אגרסיבית בהדרגה לתחום עיסוקה ומומחיותה של החברה היא נקלעה למצוקה תזרימית". על לקוחותיה של החברה נמנים מזה עשרות שנים ענקי תעשיה כגון אסם, תנובה, שטראוס-עלית, חוגלה, קוקה קולה, הנקל סוד ומשרדי פרסום.

אגרוטופ: המייסד נפטר, והלקוחות עצרו הזמנות

חברת אגרוטופ, אחת מקבלניות הביצוע הוותיקות בארץ ממושב תימורים שבאזור קריית מלאכי, הפועלת מזה למעלה מ-33 שנה פנתה בחודש מאי האחרון לבית המשפט למתן צו לפתיחה בהליכים והוצאת צו עיכוב הליכים, זאת לאחר שצברה חוב של 217 מיליון שקל.

במסגרת הבקשה ציינה החברה שמעסיקה 110 עובדים כי "בעטיו של משבר הקורונה ביחד עם תמורות שאירעו בחברה עצמה (מותו הפתאומי והמצער של אחד ממייסדיה) היא נקלעה למצוקה תזרימית והפחתה פתאומית ומשמעותית בפעילותה עקב עצירת ההזמנות מלקוחותיה הגדולים, כתגובה לחוסר הוודאות שיצר משבר הקורונה בתחום עיסוקה של החברה ובכלל. הדבר גרם לבור תקציבי בחברה שנוצר והתעבה ככדור שלג שאין בידי קברניטי החברה לעצור".

בהתאם לדו"ח מבוקר של החברה, מחזור הפעילות של החברה לשנת 2018 עמד על סכום של כ-129 מיליון שקל, ב-2019 על 160 מיליון שקל, ב-2020 על 243 מיליון שקל, וב-2021 (על פי דו"ח לא מבוקר) על 283 מיליון שקל.

חברת אגרוטופ פועלת בכ-40 מדינות ובונה מבנים וציוד לגידול בעלי חיים ותעשייה חקלאית, ומתמחה בעיקר בבניית לולי חופש מודרניים לתרנגולות מטילות ביצים. במהלך שנת 2021 הוציאה החברה לפועל פרויקטים בשווי של כ-20 מיליון שקל בחוף השנהב אשר כללו בניית כ-62 מרכזים חקלאיים, והוציאה לפועל פרויקטים בישראל בתחום הלולים בהיקף של כ-24 מיליון שקל.

קנטק גלובל (CANTEK) : פסע מהפעלת בית המרקחת

חברת "קנטק גלובל", שנחשבה לאחת מחברות הקנאביס הרפואי המבטיחות בישראל והוקמה בשנת 2016 לאחר שאושרה הצעת החוק להסדרת שוק הקנאביס בישראל, הגישה בחודש יולי האחרון בקשה להסדר חוב בינה לבין נושיה לבית המשפט המחוזי בירושלים וביקשה צו עיכוב הליכים. הבקשה הוגשה על ידי מספר חברות, ובהן: קנאביס מעבדות טכנולוגיה, קנטק מסחר ואחסון (2020) ועוד. כולן בבעלות מרכזית של שירי קפואנו ובעלה שמואל קפואנו, שהקימו את החברה עם דניאל מחלוף ונצח ישראל.

View this post on Instagram

A post shared by Cantek (@cantek_global)

סך כל החובות עומד על כ-25 מיליון שקל. בבקשת עיכוב ההליכים לפירוק שהגיש קפואנו לאחר שלוש שנות פעילות, הוא ציין כי החברה נמצאת כפסע מהפעלת בית המרקחת והמפעל שלה, ולכן הוא מבקש מהשופט ארכה של כ-90 יום, במהלכה לא יוכלו הנושים לפרק את החברה.