mako
פרסומת

שליש מההורים בישראל מוותרים על מזון בקופסת האוכל בגלל המחיר

סקר חדש לקראת פתיחת שנת הלימודים חושף: 35% מההורים נאלצים לוותר על מוצרים בארוחת הילדים מסיבות כלכליות. בקרב משפחות מתחת לממוצע אחד מכל שניים מושפע מהמחיר

אפרת נומברג יונגר
פורסם: | עודכן:
תלמידים בבית ספר אביב בראשון לציון
אילוסטרציה | צילום: Vladirina32, shutterstock
הקישור הועתק

 

יוקר המחיה חודר עמוק לתיקי הבית ספר הישראליים. סקר חדש של ארגון לקט ישראל, שנערך באינטרנט על ידי מכון המחקר מדגם בין התאריכים 14-19 באוגוסט 2025 בקרב 675 הורים לילדים בבתי הספר היסודיים, חושף תמונה מדאיגה לקראת פתיחת שנת הלימודים. שיטת הדגימה המרובדת וטעות הדגימה המרבית של 3.7% מעניקים לממצאים בסיס סטטיסטי אמין.

הממצאים מראים כי 35% מההורים בישראל נאלצים לוותר על מוצרים שונים בגלל מחירם. בנוסף, שליש מההורים מחפשים במכוון מוצרים זולים יותר לטובת ארוחת העשר. עבור אחד מכל שלושה הורים, השיקול הכלכלי הוא הגורם המרכזי בהחלטה מה להכניס לכריך.

הפערים הכלכליים בולטים במיוחד כאשר בוחנים את הנתונים לפי רמת הכנסה. מעל מחצית מהמשפחות המשתכרות מתחת לממוצע ציינו שהמחיר משפיע על בחירת המרכיבים לארוחת הילדים, לעומת כמעט חמישית בלבד מהמשפחות בעלות הכנסה גבוהה מהממוצע.

הפגיעה בהיבטי הבריאות חריפה במיוחד. כ-20% מההורים מוותרים על מוצרים בריאים בשל מחירם הגבוה, אך בקרב משפחות המשתכרות מתחת לממוצע הנתון קופץ ל-30%.

למרות הלחץ הכלכלי, רוב ההורים עדיין מקפידים לשמור על עקרונות תזונתיים בסיסיים. כשני שלישים שולחים את ילדיהם לבית הספר עם ארוחה שהם מגדירים כבריאה ומאוזנת. יחד עם זאת, העדיפות הברורה של 66% מההורים היא שהילד לא יחזור רעב מבית הספר, גם אם זה אומר לוותר על ארוחה בריאה.

86% מהילדים מביאים לבית הספר כריך, אך בקרב משפחות מוחלשות המשתכרות הרבה מתחת לממוצע הנתון יורד ל-72%, לעומת כ-90% במשפחות המשתכרות מעל הממוצע.

פער דומה נמצא גם בהבאת ירקות: כ-55% מהמשפחות המשתכרות מתחת לממוצע מביאים ירקות לארוחת העשר, לעומת כ-67% מהמשפחות המשתכרות מעל הממוצע.

לחץ חברתי נוסף

מעבר לשיקול הכלכלי מצטרף גם השיקול החברתי. 34% מההורים ציינו שהם מתאימים את תכולת קופסת האוכל של ילדיהם למה שחבריהם מביאים לכיתה. כך הופכת קופסת האוכל לזירה שבה מתנגשים תקציב, בריאות ולחץ חברתי.

"קופסת האוכל של הילד הפכה למראה של המציאות הכלכלית בישראל", אומרת סמדר הוד עובדיה, סמנכלית תזונה ואיכות בלקט ישראל. "הורים רוצים לתת לילדיהם את הטוב ביותר, אך נאלצים להתפשר בגלל יוקר המחיה או לחץ חברתי".

לדבריה, נתוני הסקר מחדדים את הצורך בהעלאת המודעות לתזונה בריאה ומאוזנת בקרב ילדים והורים כאחד, ובהנגשת מזונות בעלי ערכים תזונתיים גבוהים. כארגון הצלת המזון הלאומי, לקט ישראל פועל במסגרת תוכנית "לקט בריאות" המבטיחה נגישות לירקות ופירות בשילוב חינוך תזונתי במסגרת בית הספר, כדי שכל ילד יוכל להגיע לבית הספר עם ארוחה מזינה ושוויונית, ללא קשר לנסיבות הכלכליות בבית.