בנק ישראל הודיע היום כי הוא מותיר את הריבית במשק ברמתה הנוכחית – 4.75%.

גופי כלכלה רבים סברו שעקב המלחמה יוריד נגיד בנק ישראל את הריבית, כדי להקל על האזרחים והעסקים. אלא שהורדת ריבית גורמת להחלשת השקל, להתייקרות המוצרים ולאינפלציה בה מנסה בנק ישראל להילחם.

"לנוכח המלחמה, היו שסברו כי בנק ישראל יבצע מהלך דרמטי של הורדת ריבית, ואף היו בתחילת המלחמה הערכות שדיברו על הורדת הריבית בכ-0.75%", אומרת רויטל רוט, מנהלת מחלקת אנליזה בדן אנד ברדסטריט. "להערכתנו הפחתת הריבית תגיע בהמשך כדי לאושש את הפעילות במשק".

 לדברי רוט המלחמה גורמת לירידה בהשקעות הזרות ולעלייה ברמת הסיכון של מדינת ישראל, מה שגורם בתורו להתחזקות הדולר אל מול השקל (פיחות בשקל). "שער חליפין גבוה גורם להתייקרות הייבוא, דבר שעלול להוביל ללחצים אינפלציוניים – כלומר לעליית מחירים. כך לדוגמה התחזקות הדולר עלולה לגרום לעליית מחיריהם של: מוצרי חשמל ואלקטרוניקה, מוצרי חשמל לבית, רכבים, מכשירים סלולריים ומחשבים, קניות אונליין באתרי סחר בחו"ל ועוד. אם תהיה הסלמה בצפון, ייתכן שיופעל לחץ להורדת הריבית שיגרום לפיחות נוסף של השקל".

"כפי שזה נראה מהתחזית המעודכנת ל-2023 הם מצפים להתכווצות משמעותית בתוצר במהלך הרבעון האחרון של השנה", אומר גיא בית אור, הכלכלן הראשי של פסגות בית השקעות. "את זה ניתן להסיק מההפחתה הדרמטית של תחזית הצמיחה ל-2023 מ-3.0% ל-2.3% עבור השנה כולה – תחזית המרמזת על ציפייה של בנק ישראל להתכווצות משמעותית בפעילות במהלך הרבעון האחרון של 2023".

לאור תחזיות האינפלציה, מעריכים בפסגות כי הריבית תעמוד על 4.0%-4.25% ברבעון השלישי של 2024. במידה והמהלך הצבאי יתעצם וילווה אותנו בזמן הקרוב, בנק ישראל ייאלץ להפחית את הריבית באופן משמעותי יותר ביחס לתחזית.

בהתאחדות התעשיינים ברכו על החלטת הנגיד, והבהירו שהם מצפים להורדת הריבית בקרוב.

נשיא התאחדות התעשיינים על החלטת הנגיד: טוב שהריבית לא עלתה. "החלטה מתבקשת של נגיד בנק ישראל. טוב שלא עלתה הריבית אבל אנו מצפים להורדתה כדי לתמוך בעסקים בתקופה זו ולתת מענה לבעיות התזרים של העסקים על ידי הקלות בתשלומי הריבית ויישום מסלולי הלוואות המותאמים למצב", אומר נשיא התאחדות התעשיינים ויו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים בישראל, ד״ר רון תומר.