"פרצתי בבכי של הקלה": האם השכולה שלא ידעה שבנה השאיר אחריו כסף
שבועות ספורים לפני שתום רוטשטיין היה אמור להשתחרר משנת הקבע, הוא נהרג בקריסת מבנה בחאן יונס. אמו סיגל הייתה שבורה מכדי להתמודד עם הבירוקרטיה, עד שמתנדבים מעמותת "מנצחים ביחד" נכנסו לתמונה

רב-סמל תום רוטשטיין ז"ל, איש צוות ביחידת יהל"ם של חיל ההנדסה הקרבית, נפל ב-6 ביוני 2025 באסון קריסת מבנה בחאן יונס. יחד איתו נהרגו חבריו לצוות יואב רוור ואורי כהן, מהקרבנות האחרונים שגבתה המלחמה. "בחור יפה, עם שיער זהוב, שמתנשא לגובה של 1.90 מטרים, טיפוס של מנהיג, עם חיוך תמידי על השפתיים", מתארת אמו סיגל. "אי אפשר להתרגל להיעדרו".
זמן קצר לאחר הנפילה, קיבלה סיגל פנייה ממשרד הביטחון: כדי לקבל את התשלומים המגיעים לה, עליה להגיש מידע על כל הנכסים הפיננסיים של בנה: ביטוחי חיים, קרנות פנסיה וקרנות השתלמות.
"לא הייתי בכלל בתוך העניין, הייתי מרוסקת מיגון", היא מספרת. "רק להסתכל על המילים 'תום רוטשטיין ז"ל', זה לא נתפס בתודעה, גם לא היום. המצב הנפשי שלי לא איפשר לי להתחיל בהליך הבירוקרטי. אפילו לא חשבתי שהשאיר כסף אחריו".
ביטוחים וחסכונות בשנת קבע
לכל חייל בקבע יש ביטוח חיים על סכום מסוים, וכן חסכונות בקרנות השתלמות ופנסיה. במקרה של תום, הכספים היו מנוהלים בחברת הראל. סיגל ניסתה לפנות לחברה בעצמה, אבל נתקלה בקיר. "שבועיים עד שהם עונים למייל. הם לא הקלו על שום דבר, למרות שמדובר בתהליך מורכב שצריך לעשות אדם במצב נפשי קשה".
אז הגיעה השיחה שהפכה את הכול.
מושיק בן פורת, סוכן ביטוח בכיר ומייסד עמותת "מנצחים ביחד", התקשר לסיגל קצת אחרי השבעה. "הוא דיבר באמפתיה והבטיח שהעמותה תבצע עבורנו את כל ההליכים – חינם", היא נזכרת. "פשוט פרצתי בבכי של הקלה. לא ידעתי על קיומו של הגוף הזה".

בן פורת הפנה את הטיפול לז'קלין בורוב, סוכנת ביטוח ותיקה ומתנדבת בעמותה. "מייד לאחר שקיבלתי את מספר הטלפון, התקשרתי לסיגל", מספרת בורוב. "היא נשמעה עצובה ומיואשת. בדקתי במסלקה הפנסיונית כמה ואיפה נמצאים הכספים, ופעלנו מול חברת הביטוח וחברות הגמל".
מאחר שהורי תום גרושים, היה צורך לחלק את הכספים ביניהם. לאחר כשלושה חודשים של פעילות מול כל הגורמים, כל הכספים חולצו והועברו להורים.
"כשז'קלין נכנסה לתמונה, הכול החל לנוע", אומרת סיגל. "פתאום התנהלתי מול אדם אחד, קשוב וסבלני. זה לא דומה לאיתור זכויות של הורים מבוגרים שנפטרו, זה הילד שלי. אני לא יודעת איך הייתי מצליחה להתנהל בלעדיהם".
250 משפחות בשנתיים
עמותת "מנצחים ביחד" הוקמה לפני כשבע שנים כדי לסייע לחולות סרטן מול הבירוקרטיה הביטוחית. מאז 7 באוקטובר הורחבה פעילותה למשפחות חללים, נכי צה"ל וניצולי הנובה. כיום מתנדבים בה כ-80 סוכני ביטוח.
"בשנתיים האחרונות סייענו ליותר מ-250 משפחות וניצולים", אומר בן פורת. "דיברתי עם אלמנות בנות 22 או 24, חלקן בהריון, והן אבודות – לא יודעות אילו חסכונות היו לבן זוגן".
בן פורת, שגייס את בנו לצבא השבוע, מתאר את הגישה שלו: "כשפונה אליי משפחה שכולה, אני שם הכול בצד. אני מבין שיש בצד השני מישהו שמרים ידיים, ואני לא מוכן לתת לו להרים ידיים. אני רוצה להגיד לו: הגעת לתחנה הסופית. כאן יעשו הכול בשבילך".
לסיגל רוטשטיין עוד שני ילדים. "אי אפשר לעצור את החיים", היא מסכמת. "המוטו שלי הוא תחיי את החיים כמו שהם, כי יש בהם גם חלקים טובים".