משבר האנרגיה האירופי על רקע המלחמה באוקראינה מעמיק: שורת מפעלים וחברות בגרמניה הודיעו בחודשים האחרונים על הפסקת ייצור, חלקית או מלאה, בצעד המעלה חשש מפיטורים וממשבר בכלכלה הגדולה ביותר באיחוד האירופי. מחירי האנרגיה ללקוחות עסקיים, ובמיוחד מחירי הגז, זינקו במאות אחוזים בחודשים האחרונים, כשהם "שוחקים" את היתרון התחרותי של התעשייה הגרמנית ומעלים באופן דרמטי את סעיפי ההוצאות של החברות.

ההודעות על צמצום ייצור מתרכזות בעיקר בתחומים "זוללי-אנרגיה", שעד כה נסמכו על גז רוסי זול. חברות בתחום המתכות, הזכוכית, יצרני דשנים ויצרניות חומרים כימיים הודיעו כולן בשבועות האחרונים על צמצום התפוקה, על הפסקה זמנית בייצור או על הפסקה כוללת. גם יצרני נייר, כולל נייר טואלט, הזהירו ממחסור בחודשים הקרובים בעקבות הקפאת וצמצום ייצור בתעשייה הצורכת אנרגיה רבה. שר הכלכלה הגרמני רוברט האבק תיאר אתמול את המצב כ"מדאיג" ואמר כי "חברות הפסיקו ייצור באופן גורף".

אבק הצביע על נתונים בנוגע להפחתה בצריכת הגז בגרמניה בחודשי הקיץ, ואמר כי לא מדובר רק כתוצאה מחיסכון, אלא מהחלטה של חברות רבות, כולל ב"מיטלשטנד" הגרמני (מגזר חברות משפחתויות פרטיות קטנות-בינוניות המתמחות בייצור מורכב), להפסיק פעילות. "אלה לא חדשות טובות, משום שזה אומר שחלק מהתעשיות לא רק מתארגנות מחדש (לשימוש במקורות אנרגיה אחרים, א"א), אלא חוות זעזוע - זעזוע מבני שמתרחש תחת לחץ עצום".

האבק, אחד ממנהיגי מפלגת "הירוקים", לא היסס לומר כי מדובר בסוף עידן בגרמניה. היתרון התחרותי של התעשייה הגרמנית כתוצאה מהשימוש בגז רוסי זול, אמר שר הכלכלה, "לא יחזור בזמן הקרוב, אם הוא יחזור אי פעם בכלל".

הירידה בצריכת האנרגיה: השתקפות של בעיה

איגוד התעשיינים הגרמני העריך כי צריכת האנרגיה של התעשייה ביולי האחרון ירדה ב-21% לעומת יולי אשתקד. "זו אינה הצלחה, אלא השתקפות של בעיה אדירה", אמר דובר האיגוד לתקשורת. בעוד הצרכנים עדיין מוגנים חלקית מעליית מחירי הגז והחשמל על ידי חוזים קיימים והממשלה לא אישרה לחברות להעלות את התעריפים באופן חופשי, בתעשייה המצב שונה. לדברי הדובר, עלות החשמל לתעשייה זינקה פי 15 בהשוואה לעלות בשנים קודמות, ועומדת על כ-700 אירו למגה-ואט-שעה.

ברלין (צילום: Sean Gallup, GettyImages IL)
בימים מוארים יותר. כיום בשעות הלילה המאוחרות מכבים את האורות וחוסכים באנרגיה | צילום: Sean Gallup, GettyImages IL

החדשות לגבי הפסקת הפעילות ההדרגתית בגרמניה, שמאיימת לגלוש למיתון חריף, מתפרסמות על רקע הפסקה מוחלטת של גז רוסי לגרמניה בצינור הגז "נורד-סטרים 1". החברה האחראית לאספקה, "גזפרום", אמרה כי הסנקציות הבינלאומיות אחראיות לבעיות תשתית המחייבות אותה לבצע עבודות בצינור, ובעבר ציינה כי ההזרמה תתחדש ביום שבת הקרוב. עם זאת, "גזפרום" מספקת רק 20% מהקיבולת האפשרית של הצינור, גם זאת בנימוקים טכניים. הממשלה הגרמנית והאיחוד האירופי תמימי דעים כי מדובר בשימוש באנרגיה כב"נשק" על ידי מוסקבה, ובתגובה לתמיכה המערבית באוקראינה והחלטה להפסיק בעתיד רכש אנרגיה רוסית. בימים האחרונים הודיעה "גזפרום" כי תפסיק לחלוטין להעביר גז לצרפת, "בשל חילוקי דעות בנוגע לחוזים קיימים" ועל הפחתה מסיבית בהעברת הגז לאיטליה.

הממשלה הגרמנית מנסה לגבש תוכנית סיוע מקיפה שלישית לתושבים ולתעשייה להתמודד עם מחירי האנרגיה המזנקים, ועם העלייה הכוללת באינפלציה, שטיפסה גם באוגוסט בגרמניה ובגוש האירו כולו וחצתה את רף ה-9%. קנצלר גרמניה אולף שולץ הבטיח "חבילת סיוע מסיבית", אך סירב לפרט מה תכלול.

שר האוצר כריסטיאן לינדנר, אמר גם הוא כי חבילת הסיוע תהיה בשווי "דו-ספרתי" במיליארדים לשנה הבאה. עד כה הוציאה הממשלה הגרמנית כ-30 מיליארד אירו על צעדים שונים, ביניהם סבסוד מסיבי של תחבורה ציבורית, סבסוד הדלק בתחנות ומענקי חימום. היום (ה') תמו שלושה חודשי סבסוד הדלק, והמחירים בתחנות קפצו בין-לילה ב-30 סנט ויותר.

הממשלה הגרמנית כבר מיישמת שורת תקנות נגד הארת מבני ציבור, בניסיון לחסוך חשמל. כ-300 מבני ציבור בבירה הגרמנית, כולל שער ברנדבורג שהוא אחד מסמלי העיר, חשוכים בלילות או מוארים באופן מינורי.