הבוקר (חמישי), ה-1 ביולי, מתווה החל"ת החדש נכנס לתוקפו. בני 45 ומטה לא זכאים יותר לדמי אבטלה, בני 45 עד 67 יהיו זכאים לדמי אבטלה מקוצצים עד אמצע אוקטובר, ובני ה-67 ומעלה - עד סוף ספטמבר.

כ-39 מיליארד שקלים שולמו בשנה החולפת ליותר ממיליון ישראלים שפוטרו או הוצאו לחל"ת בעקבות משבר הקורונה. בענפים רבים שחזרו לפעילות מלאה בשבועות האחרונים, כמו ענף המסעדנות, מדווחים על קושי אמיתי בהעסקת עובדים, בעיקר צעירים שבוחרים להמשיך שלא לעבוד וליהנות מדמי החל"ת.

"בסוף מאי היו כ-366 אלף אנשים שקיבלו דמי אבטלה בכל חודש מאי, אנשים שכנראה המשיכו להיות באבטלה גם בחודש יוני", פירט מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר ב"חדשות הבוקר", "מתוכם, יש כסדר גודל של 200-220 אלף אנשים מתחת לגיל 45. מהיום, הם לא זכאים יותר לקבל דמי אבטלה".

"ב-16 באוגוסט קבעו שבמשך עשרת החודשים הבאים, אנשים יהיו זכאים לדמי אבטלה. לא ידעו כיצד יתפתחו הדברים, מה יהיה עם המגפה והאם יהיו סגרים נוספים או לא", המשיך שפיגלר, "זאת תקופה ארוכה מאוד. אנשים ידעו מראש שב-30 ביוני פוקעות ההקלות. אני חושב שהמתווה הזה שקול, הדרגתי ונותן מענה ללא מעט אוכלוסיות שנקלעו למשבר וטרם מצאו את היכולת להיכנס לשוק העבודה, בעיקר מבוגרים ונשים שאמורות ללדת במהלך 2021".

מה לגבי עובדי ענף התיירות שפשוט אין להם לאן לחזור?
"אחרי דיונים בכנסת, החליטו שלא להכניס אותם למתווה. המתווה הזה הוא לא מתווה אידיאלי, אין דבר כזה אידיאל בחיים. כשמתקבלות החלטות, יש גם מצבים שלא מקבלים מענה. המתווה לא נותן מענה לכל המצוקות של כל האנשים שנפגעו מהמשבר. מצאו פורמט, מסגרת, שנותנת מענה מרבי לאוכלוסיות שבאמת ובתמים נקלעו למצוקה שכרגע אין לה מענה. צריך לתת את הדעת לגבי אותם ענפים שטרם חזרו לפעילות מלאה או חלקית".

לשכת אבטלה (צילום: Yossi Zamir/Flash90)
לשכת אבטלה | צילום: Yossi Zamir/Flash90

ובכל זאת, מה העובדים הללו אמורים לעשות עכשיו?
"מי שלא זכאי לקבל דמי אבטלה ואין לו שום דרך אחרת לקבל הכנסה כלשהי, יהיה זכאי להבטחת הכנסה אם יעמוד בתנאים מסויימים. הבטחת ההכנסה היא מזערית, והיא באמת ובתמים צריכה לעבור שינוי משמעותי. היא לא כל כך קלה לקבלה, אבל היא קיימת".

השאלה האם המתווה לא פוגע במי שצריכים לפרנס משפחות. אולי עם סיום החל"ת היה צריך להכניס אותם למנגנון של לשכת התעסוקה?
"אנחנו שואפים לזה. פנינו לשירות התעסוקה, ביקשנו שיתנו לנו נתונים באופן שוטף לגבי האנשים שהתבקשו לחזור לעבודה וסירבו ללא שום הצדקה. מתוך סדר גודל של למעלה מ-500 מובטלים שקיבלו חל"ת, קיבלנו מאות בלבד, 400 או 500. הדבר הזה ממש לא ריאלי".

למה לא לפעול דיפרנציאלית ולהסתכל על מספר הילדים של אותם מובטלים או השוק ממנו נפלטו?
"זה היה על הפרק, הנושא עלה לדיון בוועדת הכספים בכנסת. דיברו למשל על מי שהוא מעל גיל 35 ויש לו שלושה תלויים. בסוף התקבלו החלטות שיש בהן מענה לטובת הרבה מאוד מהאוכלוסיות, אבל לא לכולן. המחוקק הוא הקובע, אי אפשר היה לקבל את הכל. אנחנו נבצע את החלטות הכנסת, על זה אין עוררין".

מובטלים שימלאו להם 45 בשבועות הקרובים, אם לא ימצאו עד אז עבודה - האם יקבלו דמי אבטלה?
"לא, הגיל הקובע לעניין הזכאות הוא הראשון ביולי. מי שמלאו לו 45 בראשון ביולי יהיה זכאי, ומי שלא - לצערי הרב לא".