לאחרונה כולנו עדים למקרים של אנשי מילואים שסיימו את השירות במסגרת מלחמת "חרבות ברזל", ופוטרו ממקום עבודתם. חלקם הוזמנו לשימוע עם לחזרתם למקום העבודה, ואחרים קיבלו מכתבי פיטורים לאחר תקופת הגנה של 30 יום מסיום שירותם.

האם המעסיק יכול לצמצם את היקף המשרה של עובד ששוחרר ממילואים, האם מותר לזמן אותו לשימוע בתקופת ההגנה של 30 יום – ומה לגבי עובד שקיבל צו מילואים לשבועות הקרובים? עו"ד שני אשכנזי, שותפה במחלקת דיני עבודה במשרד עמית, פולק, מטלון ושות' – משיבה לשאלות הבוערות ביותר.

חזרתי מהמילואים והמעסיק הודיע לי על רצונו לצמצם עלויות, ולפטר אותי. האם זה אפשרי?

עו"ד אשכנזי מסבירה: "מעסיק לא יכול לפטר עובד במהלך שירות המילואים, ובתקופה בת 30 ימים שלאחר שירות המילואים, אלא אם יינתן לו היתר מוועדת התעסוקה (וועדה מיוחדת של משרד הבטחון שתפקידה הוא לדון ולהחליט בבקשות אלו ובהפרת זכויות חיילי מילואים). לכן, אפילו אם הנסיבות בגינן המעסיק שוקל לפטר אינן נעוצות במילואים, הוא לא יכול לעשות זאת מבלי לקבל היתר. חשוב לציין שמאחר ששכרו של העובד בתקופת המילואים ממומן על ידי צה"ל באמצעות המוסד לביטוח לאומי, היתר לפיטורים ניתן רק בהתקיימות טעמים מיוחדים שישכנעו את הוועדה בנחיצותו".

האם מעסיק יוכל לצמצם את היקף המשרה של אותו עובד, או להוציא אותו לחל"ת?

לדברי עורכת הדין, "לא ניתן להוציא עובד לחופשה ללא תשלום באופן כפוי, לרבות עובד בתקופה מוגנת לאחר שירות המילואים או במהלכו. הוצאה לחופשה ללא תשלום באופן כפוי תיחשב כפיטורים, ולכן יידרש היתר מאת ועדת התעסוקה. לגבי צמצום היקף המשרה, אם הוא נעוץ בשירות המילואים מדובר בעילה פסולה ובלתי עניינית, שעשויה לזכות את העובד בפיצוי מחמת אפליה".

האם ניתן לחפוף בין התקופה המוגנת בפיטורים לבין תקופת ההודעה המוקדמת?

"החוק אוסר על חפיפה בין התקופה המוגנת לבין תקופת ההודעה המוקדמת. אפילו אם ועדת התעסוקה נעתרת לבקשה למתן היתר, עדיין לא ניתן יהיה לחפוף בין התקופה המוגנת (בין אם בזמן או לאחר מילואים) לבין תקופת ההודעה המוקדמת", אומרת אשכנזי.

המעסיק זימן אותי לשימוע בתקופה המוגנת, והודיע שפיטוריי יכנסו לתוקף לאחריה. זה אפשרי?

"האיסור לפטר עובד בתקופה המוגנת, כולל בתוכו גם איסור לזמן לשיחת השימוע בתקופה המוגנת".

יש לי צו מילואים לשבועות הקרובים, וזמן קצר אחרי שהודעתי למעסיק - הוא זימן אותי לשימוע

"למרות שאין איסור בחוק לזמן עובד לשיחת שימוע בסמוך לשירות המילואים, בתי הדין לעבודה פסקו שמדובר במעשה חסר תום לב", אומרת אשכנזי. "עצם זימון עובד וקבלת החלטה על פיטורים בחיפזון לפני תחילת שירות המילואים, יוצרים חזקה שלפיה יש קשר בין הפיטורים לבין המילואים, ולפיכך מדובר בפיטורים שלא כדין".

עו"ד שני אשכנזי (צילום: אייל טואג)
עו"ד שני אשכנזי | צילום: אייל טואג

חזרתי ממילואים והמעסיק הודיע שלא אצא להכשרה מקצועית כמו יתר העובדים. זה אפשרי?

"בהתאם להוראת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, מעסיק אינו יכול להפלות עובדים בקבלה לעבודה, בתנאי העבודה, בקידום בעבודה, בהכשרה או בהשתלמות מקצועית לנוכח שירותם במילואים".

התראיינתי אצל מעסיק פוטנציאלי והוא שאל כמה זמן שירתי במילואים. אחרי כן הודיעו שלא התקבלתי

עו"ד אשכנזי מסבירה: "שירות המילואים או משכו, אינו יכול להוות שיקול לקבלה או אי-קבלה לעבודה. לכן, שאלה בנושא שירות המילואים ולאחר מכן דחיית קבלה לעבודה, עשויות להצביע על אפליה פסולה שעשויה לזכות בפיצוי".

לפני המלחמה המעסיק החליט לקדם אותי, ואחרי שחזרתי ממילואים הוא הודיע על ביטול הקידום

"אם הנסיבות שבגינן הקידום בוטל נעוצות בשירות המילואים ולא בשיקולים ענייניים אחרים (למשל סגירת המחלקה הרלוונטית, צמצומים, ביטול התפקיד וכיו"ב), המעסיק אינו רשאי לבטל את הקידום, ומדובר בפעולה פסולה ואסורה – שמקנה עילת תביעה".