בשורה משמחת נוספת לצרכנים: רגע אחרי שרשות החשמל הודיעה היום (ראשון) על הוזלה במחירי החשמל בשיעור של 2.4% החל מחודש אפריל, גם רפורמת התמרוקים אושרה.

היום (ראשון) התקיים דיון מכריע בוועדת הבריאות, בראשות ח"כ אוריאל בוסו, על התקנות שאמורות להיכנס לתוקף ב־1 באפריל, שאמורות להוזיל בסופו של דבר עשרות מוצרי טואלטיקה וחומרים שמיובאים לישראל.

התקנות המדוברות הן חלק מרפורמת התמרוקים, שקודמה על ידי הממשלה הקודמת במטרה להפחית את הנטל הרגולטורי על יבואנים ועל יצרנים בישראל, ובכך להוריד את מחיריהם לצרכן. התקנות, שהיו אמורות להיכנס לתוקף כבר בתחילת השנה, בסופו של דבר לא אושרו בשל  בקשה לדחייה מצד משרד הבריאות.

בתום ישיבה שעיקרה סבב סביב הוויכוח על אישור רשימה של חומרים אסורים לשימוש בישראל לעומת הרגולציה האירופאית, תקנות התמרוקים אושרו ומשמעות הדבר היא שרפורמת התמרוקים תיכנס לתוקף, החל מ-1 באפריל.

הרפורמה משווה את הרגולציה הישראלית על מוצרי קוסמטיקה לתנאי הרגולציה הנהוגים באירופה. השינוי העיקרי הוא מעבר משיטת מתן רישיונות לתמרוקים, תהליך שכיום נמשך כמה חודשים, לשיטת "נוטיפקציה", בה היצרן או היבואן מעביר למשרד הבריאות פרטים מלאים על המוצר ויכול להתחיל מייד בשיווק המוצר, כפי שמקובל בשוק האירופאי.

הרפורמה מבטלת את הצורך ברישיון יצרן למפעלי תמרוקים, שיכולים מעתה להסתמך על תקנים בין לאומיים. כמו כן יבואנים מקבילים יוכלו לייבא תמרוקים, על בסיס הצהרה שהם תואמים למוצר ביבוא הרשמי.

המהלך הזה יזרז כניסת מוצרים לשוק, ויחסוך הן לתעשיינים והן ליבואנים את הצורך בבדיקות ואישורים כפולים שעולים זמן וכסף. בסופו של דבר החיסכון הזה אמור להתגלגל גם לצרכן.

מנכ"ל משרד הבריאות: אישור התקנות לא יביא לירידת מחירים

בפתח הדברים טען משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, כי אמנם הוא מאמין בניהול סיכונים לגבי אישור מוצרים במסלול זה או אחר, אלא שבסופו של יום הוא זה שיידרש להגיע לוועדת הבריאות לתת דין וחשבון במידה ויהיו תקלות ומחדלים. עוד טען כי משרד הבריאות הישראלי לא מקשה על היבואנים עם הוראות מיוחדות, ואם והוא סבור שגם אם התקן האירופאי יאושר במלואו- הצרכן הסופי לא ירגיש בהוזלה.

לעומתו הדגיש אמנון מרחב, מנכ"ל משרד הכלכלה, כי, התקנות הישראליות מקשות על יבוא מוצרים לישראל, ולכן צריך לאמץ מודל שאומר: מה שטוב לאירופה טוב לישראל, ואם בישראל ייצמדו לתקנים האירופאים- לא צפויות להיות בעיות. ואם יהיו- יגיע העניין לוועדת הבריאות ויוחלט איך להתנהל.

הוא אף נזף בבר סימן טוב וטען כי הוא הגיע לועדה עם "גישה קורבנית". "התחושה היא שאתם לא באים ושמים את מה שיש לכם על השולחן, יש פה שמרנות יתר של גוף רגולטורי. אני לא מקבל את ההתקרבנות. לק לציפורניים, דיאודורנט, משחות שיניים – ההחמרה שלכם לא מוצדקת ואתם מגיעים בלי נתונים. לא עלי נטל ההוכחה להוכיח שההחמרה לעומת אירופה מוצדקת".

בר סימן טוב חזר והשיב לו שאין הוכחה שזה ישפיע על נטל יוקר המחייה. כמו כן אמר שעובדים שלו מגיעים לחקירות משטרה על תקלות בריאותיות.

אבל מי שהדגים דווקא כיצד אישור כזה יכול לזרז תהליכים ולהועיל למשק היו נציגי התאחדות התעשיינים  שמעבר לרגולציה שהם חווים ביקשו גם תקופת הסתגלות ארוכה יותר כמו באירופה, במקרה ומשרד הביאות מחליט להוציא מחוץ לחוק שימוש ברכיב מסוים. "כיום משרד הבריאות דורש מהיצרן למצוא תחליף לרכיבים תוך 3 חודשים מרגע ההחלטה כי קיים רכיב בעייתי הסביר אורן הרמב״ם, מנהל איגוד מוצרי הצריכה והבנייה בהתאחדות התעשיינים. "מכיוון שזה לא ריאלי בשלושה חודשים למצוא תחליף לרכיב, לערוך ניסויים ולאשר אותו, יוצא הרבה פעמים שמוצר יורד מהמדפים, דבר שפוגע גם בחברה וגם בצרכן בגלל ירידה בתחרותיות. התאחדות התעשיינים דרשה השוואת תקופת התאמות המוצר לזה של התקן האירופאי, שעומד על 24 חודשים מרגע הודעת משרד הבריאות". בוועדה אישרה את הבקשה.

"זאת הרפורמה שחלמנו עליה", אומר גם צביקה גושן מנהל חטיבת התמרוקים באיגוד לשכות המסחר." משרד הבריאות קיבל את רוב הבקשות ומה שלא יידון ממש בקרוב בצו הוראת השעה, והתקנות שלא אושרו צפויות להיכנס ביוני לתוקף. "בשורה התחתונה הרפורמה הזו תועיל לכולם".

ואילו שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת סיכם: ״אני מודה למ״מ שר הבריאות יואב בן צור ומנכ״ל המשרד משה בר סימן טוב, לחברי ועדת הבריאות של הכנסת בראשות חברי ח״כ אוריאל בוסו על החלטה היסטורית שתאפשר לממש את המדיניות שלנו, להפחית רגולציה, להגביר תחרות - ולהוריד מחירים. בלתי נתפס שאזרחי ישראל ישלמו פי כמה על מותרים שנמכרים באירופה במחירים נמוכים בהרבה, והכל בגלל עודף רגולציה מיותר. המדיניות שלי קובעת שמה שטוב לאירופה טוב גם לישראל, גם באיכות וגם במחיר״.