הגירעון המצטבר של ישראל המשיך לעלות בחודש מרץ 2024 והגיע לרמה של 6.2% תוצר לאורך 12 החודשים האחרונים, השקולים ל-117.3 מיליארד שקל - כך מפרסם היום (ב') החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג. במהלך החודש שעבר גדל הגירעון בכ-15 מיליארד שקל.

תקציב המדינה המעודכן לשנת 2024, שאושר לפני פחות מחודש, נבנה סביב תחזית גירעון שנתית של 6.6%. נתוני הגירעון העדכניים מציבים את האוצר במרחק של 0.4% בלבד מהיעד לסוף השנה, כבר בחודש השלישי של 2024.

כתבות נוספות בכסף >>

כיום כבר מעריכים באוצר כי הגירעון השנתי יגיע לרמה של 7.5%-8%. אין לאוצר מחויבות בחוק לעמוד ביעד הגירעון שנקבע עם אישור התקציב, אבל גידול של כל אחוז גירעון משמעותו העמקת ה"מינוס" של המדינה בכ-20 מיליארד שקל.

מגמת הגידול בגירעון צפויה להימשך בחודשים הקרובים, אבל בחשב הכללי מעריכים כי היא תתחיל להאט לקראת הרבעון האחרון של השנה. המגמה הגירעונית תישאר גבוהה יותר מאשר לפני המלחמה, אבל סביר להניח כי הגירעון בחודשים אוקטובר-דצמבר 2024 יהיה נמוך יותר מאשר בתקופה המקבילה אשתקד, בה פרצה המלחמה, אשר הביאה לפגיעה מיידית קשה בהכנסות המדינה והצריכה תוספות תקציביות גדולות לצבא. לכן הגירעון המצטבר, המחושב 12 חודשים אחורה, צפוי להגיע לשיא בספטמבר ולהתמתן לאחריו עד סוף השנה.

מתחילת השנה נמדד גירעון מצטבר של כ-26 מיליארד שקל, לעומת עודף מצטבר של כ-14.2 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. בשלב מתקדם זה של המלחמה, כאשר המשק חווה התאוששות מסוימת, הגירעון נמדד בעיקר בצד ההוצאה. שיעור הגידול בהוצאות הממשלה מתחילת השנה הגיע ל-38.1%. לעומת זאת, בצד ההכנסה, נרשמה עלייה מתונה של 0.3% בחודשים ינואר-מרץ 2024, ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. 

לכתבה המלאה באתר גלובס