בבדיקה של "הון מדריכים פיננסיים" נמצא כי עמלות ניירות ערך מסתכמות בממוצע בכ-70 שקל בחודש. אנחנו משלמים לבנק בממוצע 800 שקל בשנה, ואם אנחנו פעילים קצת בניירות ערך – מוכרים וקונים קרנות נאמנות, פה ושם רוכשים מניות, אז אנחנו כנראה משלמים כמה אלפי בשנה. העלויות האלו גבוהות מדי – אתם יכולים לחסוך 50 אחוז, ובמקרים רבים גם 80 אחוז, אם תעברו לברוקר פרטי. 

אחת לחצי שנה, הבנקים מפרסמים את העמלות הממוצעות שהם גובים מהלקוחות (הרחבה כאן) כשלצד עמלות מסחר (קנייה מכירה) הם גם גובים עמלות שמירה (דמי ניהול על שמירה ואחזקת התיק).

עמלות המסחר מסתכמות בממוצע (תלוי בגודל התיק) בכ-0.3 אחוזים ועמלת השמירה מסתכמת גם ב-0.3 אחוזים. עם זאת, יש בנקים (בעיקר הקטנים) שהעמלות בהם נמוכות יותר, אבל גם הם לא מתחרים עם העלות של הברוקרים הפרטיים.

עמלת המסחר אצל הברוקרים הפרטיים היא סביב 0.09 אחוזים, ואין דמי שמירה על התיק, כך שבממוצע מדובר על ירידה של 70 אחוזים בעלויות וזאת עוד מבלי לקחת בחשבון את דמי השמירה הנחסכים.

למרות העדיפות הכלכלית, הציבור עדיין לא רץ לברוקרים הפרטיים. ראשית, בגלל שהציבור למד בשנים האחרונות להתמקח – משהו בסגנון "שמעתי שהעמלות במיטב דש, אי.בי.אי, אקסלנס נמוכים יותר, אני רוצה שתורידו לי את העמלות". תוך ימים בודדים (ואפילו על המקום) הלקוח מקבל הנחה משמעותית. זה עדיין לא כמו אצל הברוקרים הפרטיים, אבל זה מספיק טוב לו, אז הוא נשאר.

שנית,  אנשים עדיין חוששים לעבור לברוקרים פרטיים. הם חושבים שבנק זה הכי בטוח שיש, ומבלי לפגוע בביטחון הבנקים, הרי שגם אצל הברוקרים הפרטיים יש מנגנוני בקרה ופיקוח שמספקים ללקוח ביטחון. הכסף המועבר מהלקוח עובר בעצם לחשבון בנק בנאמנות. כלומר, אם חס וחלילה בית ההשקעות בצרות פיננסיות, הכסף שלכם נמצא בחשבון נאמנות וניירות הערך רשומים בחשבון זה – יש ביטחון לגבי הניירות האלו.

מעבר לכך – נכון שבנקים הם וותיקים וגדולים, אבל בתי ההשקעות גם הפכו בעשור האחרון לתעשייה גדולה – תעשייה שמנהלת לכם מאות מיליארדים, אז אתם בוטחים בהם בניהול השקעות, ולא בוטחים לפעול דרכם בתיק ניירות ערך?

מעבר לכך, בברוקרים הפרטיים אתם תקבלו מערכת מסחר מתקדמת, ושירות במשך כל היום (עד סגירת המסחר בוול-סטריט), ובמקומות מסוימים גם סדנאות וקורסים בשוק ההון.

אז נכון, זה ממש לא קל לעזוב בנק, ואתם אולי לא צריכים לעזוב את הבנק, אבל אתם צריכים לנפנף בכתבה הזאת ולהגיד לבנק שאתם רוצים עמלות נמוכות יותר, ואגב זה נכון לכולם, לא רק לשחקנים בשוק ההון. גם כאלו שיש להם קרנות נאמנות או תעודות סל והם ממש לא בקיאים בשוק ההון, יכולים וצריכים להפחית את העמלות שלהם – בבנקים קיימים  עמלות מסחר על קרנות נאמנות, ברוב הברוקרים הפרטיים אין עמלות מסחר (ואין כאמור דמי שמירה) בקרנות הנאמנות. על תעודות סל יש עמלות מסחר גם בבנקים וגם בברוקרים הפרטיים, אבל בברוקרים הפרטיים זה זול משמעותית.

(למידע על הברוקרים הפרטיים והשוואת עמלות ניירות ערך)

כל מה שאתם צריכים לדעת בחמש נקודות

1. עמלות ניירות ערך בבנק גבוהות.

2. כדאי לכם להתמקח עם הבנק – סיכוי טוב שתזכו להנחה.

3. העמלות בברוקרים הפרטיים נמוכות משמעותית – 50%-80% מהעמלות בבנקים.

4. מעבר לברוקרים פרטיים יחסוך לכם מאות עד אלפי שקלים בשנה.

5. החשש מהברוקרים הפרטיים מגוחך – הכסף שלכם מנוהל בחשבון נאמנות.