לאנשים רבים יש כמה כרטיסי אשראי, חלקם בשימוש והשאר רק תופסים מקום בארנק. חלק מהכרטיסים הונפקו בשל הטבה כלשהי שבזמנו הצדיקה כרטיס אשראי נוסף, למשל עבור סטודנטים. אך הכרטיס נשאר גם כשההטבה כבר לא רלוונטית. בנוסף, חלק מהכרטיסים ניתנו בחינם, אבל מה קורה כשדמי השימוש מתחילים לעלות?

מתברר שלא מסובך לבטל כרטיס אשראי לא נחוץ. מתקשרים לחברת האשראי ולאחר המתנה של כמה דקות ועוד כמה ניסיונות של נציג השירות לשכנע אותנו להשאיר את הכרטיס — הוא משיב "אין בעיה, הכרטיס בוטל". בחלק מחברות האשראי אף ניתן לבקש את ביטול הכרטיס בפנייה בעמוד הפייסבוק של החברה, במסרון או בצ'אט באתר האינטרנט. הליך זהה ניתן לבצע בפנייה לבנק בנוגע לכרטיסי אשראי בנקאיים, אם יש אישור לבצע הוראות טלפוניות, וגם זה לא עולה כסף.

לפי נתוני חברות האשראי, יש בישראל 2.4 מיליון כרטיסי אשראי לא פעילים מתוך כ–11.3 מיליון כרטיסי אשראי - כ-21% מתוך כרטיסי האשראי בישראל. לישראכרט ואמריקן אקספרס יש 1.2 מיליון כרטיסי אשראי לא פעילים מתוך כ–5.2 מיליון כרטיסי אשראי; בוויזה כאל ודיינרס יש כ–700 אלף כרטיסי אשראי לא פעילים מתוך כ–3.6 מיליון; ובלאומי קארד מצויים 470 אלף כרטיסי אשראי לא פעילים מתוך כ–2.5 מיליון כרטיסי אשראי.

בישראל חיים כ-6 מיליון אנשים בוגרים, ובממוצע יש לישראלי שני כרטיסי אשראי בארנק. מסקר של עמותת פעמונים, המעניקה ייעוץ פיננסי בתחום כלכלת המשפחה, עולה כי 34% מחזיקים שלושה-ארבעה כרטיסי אשראי וכ–10% מחזיקים חמישה כרטיסים ויותר.

למה בכלל להחזיק יותר מכרטיס אשראי אחד? חלק מחזיקים כמה כרטיסי אשראי שונים כדי שיוכלו להגדיל את סך האשראי שהם יכולים לקבל בחודש, ויש כאלה שמחזיקים מגוון כרטיסים כדי לקבל הטבות שמציעות חברות האשראי או להיכלל במועדונים שונים שמעניקים הטבות והנחות — סרטים, הופעות והצגות.

דמי השימוש החודשיים בכרטיסי אשראי נעים בין שקלים בודדים לכ–20 שקל, תלוי בסכומי העסקות ובסוג הכרטיס. כרטיסי מועדון רבים מגיעים עם פטור מדמי ניהול כרטיס, אלא שלרוב הוא מוגבל בזמן. בדרך כלל מדובר בשנה הראשונה בלבד, שלאחריה החברה מתחילה לגבות תשלום. בשנה האחרונה חלק מחברות האשראי העלו את תעריפי דמי השימוש.

חיסרון נוסף של ריבוי כרטיסי אשראי - קושי לבצע מעקב ובקרה אחר ההוצאות. חלק מההטבות שמציעים הכרטיסים מותנה בסכום מינימלי לרכישה — כך שייתכן שלכרטיסים שהונפקו מתוך רצון להטבות אין משמעות אמיתית.

"תשלום בכרטיס אשראי מטשטש את תחושת ההיפרדות מהכסף. שימוש במספר גדול של כרטיסי אשראי, חלוקה לתשלומים וגילגול האשראי לחודש העוקב הם מהגורמים לאיבוד שליטה על ההוצאות", אומר דודי קוכמייסטר, מנכ"ל פעמונים. "מומלץ לכל משפחה לבחור את אמצעי התשלום המתאימים לה ולסגל לעצמה דרכי בקרה לניהול המעקב אחר ההוצאות. ניהול נכון של כמות כרטיסי האשראי והתנאים שלהם מאפשר לחסוך מאות שקלים בשנה".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:

כמה ירוויח מנהל בנק באוסטרליה? נהלים חדשים בעקבות שערורייה במגזר הבנקאות
לא רואה, לא שומע, לא מריח: נתניהו תומך בחשוד בפרשת הצוללות והעד בתיק 4,000