חדווה ויצחק חלבי (צילום: אלבום פרטי)
חדווה ויצחק חלבי | צילום: אלבום פרטי

המשתתפים: חדווה חלבי (32) נשואה ליצחק פלוס שמונה ילדים: יעקב חיים (10),אברהם ונריה (8) נטלי(7) אביעד ואלעד (5) איתי (2) עדי (חודש וחצי). גרים בבאר שבע. חדווה כיום עצמאית, בעלת עסק של שירותי מזכירות לעו"ד בתחום נדל"ן. "העסק בן שנה והוא נולד כתוצאה מכך שעבדתי מתחילת חיי המקצועיים בגיל 18 כאם בית לנערות בסיכון, ולאחר מכן במשרדי עו"ד כפקידה". יצחק משגיח כשרות ומלווה בהסעות.

דיור: בית דו קומתי המשתרע על 150 מ"ר בן 4 חדרי שינה, סלון מרווח, גינה גדולה (80 מ"ר) וחצר אחורית בבאר שבע בשווי 1,400,000 שקלים "רכשתי אותו לפני כשלוש שנים ואז ערכו היה 1,250,000 שקלים. אני משלמת משכנתא חודשית בגובה 4,200 שקלים למשך 25-30 השנים הבאות (לקחתי משכנתא שמימנה 75% מהבית). לפני זה גרנו בדירה עם שלושה חדרי שינה וסלון שרכשתי 340 אלף שקלים, ומכרתי אותה כשהבית התמלא בקטנטנים והמעבר היה הכרחי בשביל המשפחה".

שעות עבודה:"כעצמאית אני מקדישה 4-5 שעות ביום לעבודה. יצחק עובד 'מצאת החמה עד צאת הנשמה', הוא משגיח כשרות מטעם הרבנות בכל מיני עסקים בבאר שבע, לפי דרישות הרבנות. בנוסף הוא מלווה בהסעות. יצחק קם ב-05:30 בבוקר,עובר בין השגחה בעסקים לבין הסעות. הוא חוזר הביתה בין 17:00-19:00, כשהילדים בבית, וחוזר לעבודה. כמעט בכל יום הוא חוזר הביתה בשעה 02:00 לפנות בוקר".

בשעות הפנאי: "בין השעות 17:00-19:00 אלו השעות הכי כיפיות. הילדים חוזרים מהמסגרות וגם יצחק חוזר הביתה. כל המשפחה יושבת לאכול, לאחר מכן אני מקפידה לשבת עם הילדים ולהכין שיעורי בית, ואחרי זה יש שעת כיף משפחתית. אנחנו משחקים משחקי חברה או יוצאים לאכול פיצה. אחרי שבע כשהילדים ישנים, אני יושבת עם יצחק לארוחת ערב. לפעמים מגיעה אלינו חברה לשמור על הילדים ואנחנו יוצאים קצת מהבית".

כמה מרוויחים? יצחק מרוויח 10,000 ברוטו. "הם משלמים לו משכורת מתי שבא להם". חדווה הרוויחה בשנת 2018 בממוצע 7,000 שקלים לחודש. "זה שדרוג מטורף משכירה לעצמאית". בנוסף, מקבלים חדווה ויצחק קצבאות ילדים בסך 800 שקלים.

חדווה ויצחק חלבי (צילום: אלבום פרטי)
צילום: אלבום פרטי

היסטוריה תעסוקתית: "הייתי אם בית לנוער בסיכון במהלך ארבע שנים. הרווחתי 4,200 נטו אבל הברוטו היה הרבה יותר גבוה כי שולמו לי שכר הדירה, הארנונה והחשמל. כך יכולתי לחסוך וצברתי את ההון הראשון שלי בסך 50 אלף שקלים, והצלחתי לרכוש את הדירה בבאר שבע בסך 340 אלף שקלים במקביל הבאתי לעולם ילדים ולאחר מכן התחלתי להשתלב כפקידה בתחום הנדל"ן במשרדי עו"ד.יצחק למד בכולל והרוויח 2,000 שקלים לחודש עד ,2011 כשהתאומים הגדולים נולדו, ואז הפך להיות משגיח".

השכלה: חדוה סיימה לימודי תעודה במזכירות בכירה ורפואית, ולמדה תכנות וטכנאות מחשבים בתיכון בית מרגלית בירושלים. בנוסף, עברה בהצטיינות קורס בבניית ציפורניים, גבות, שעווה ואיפור מקצועי אצל רווית אסף. "רציתי להתחיל לעבוד בקוסמטיקה והבנתי שהשוק עמוס והתחרות מטורפת אז בחרתי לעסוק במזכירות במשרד עו"ד. כיום אני לומדת שנה ראשונה משפטים בקריה האקדמית אונו. הכיוון שלי הוא להיות עו"ד. אני רוצה שתהיה לי חברה מסודרת ואני אנהל תיקי משרד בכל תחום שארצה לעסוק בו". יצחק למד 16 שנים בישיבה, ולאחר מכן למד הוראה בקרית גת במכון ללימודי הוראה של המגזר החרדי. "יצחק מיד הבין שזה לא התחום שהוא יעסוק בו והלך ללמוד לימודי תעודה בהשגחת כשרות".

מצב חשבון: לחדווה ויצחק יש חשבון משותף, מצב העו"ש עומד לרוב על אפס, והמסגרת היא מינוס 10,000 שקלים. "לא הצלחנו במשך הרבה זמן לסגור את החודש ללא חריגה, תמיד היינו על הקשקש".

הוצאות קבועות לחודש: משכנתא -  4,300 שקלים, חשמל - 250 שקלים, מים-  170 שקלים, בלוני גז -30 שקלים, מזון -  4,800 שקלים, הוצאות בתי ספר וגני ילדים – 2,500 שקלים, החזר הלוואות – 1,600 שקלים, קופ"ח כללית 300 שקלים, ביטוחים פרטיים – 1,000 שקלים, ביגוד - 300 שקלים מתנות - 500 שקלים.

רכב: פיאט פנדה2007  נקנה לפני שנה ב-6,500 שקלים.

הוצאות משתנות: רפואת שיניים - 300 שקלים אחת לחצי שנה, ימי הולדת ממאי עד ספטמבר 200 שקלים בחודש.

ילדי משפחת חלבי (צילום: ערן, פריים צילום)
ילדי משפחת חלבי | צילום: ערן, פריים צילום

מערכת היחסים שלי עם הבנק: "בשנת 2013 היה לנו 4 כרטיסי אשראי, והיום אין לנו כרטיס אשראי אחד, בחרנו להתנהל רק עם מזומן וזו חוויה מתקנת. עברתי מבנק אוצר החייל לבנק פועלי אגודת ישראל, שמכיר את הצרכים והקשיים של החרדים. פתחתי שם חשבון עם חסכון של 50 אלף שקלים ותנועות תקינות. סגרתי את כל כרטיסי האשראי, לקחתי הלוואה של 100 אלף שקלים והובלנו שינוי בחשבון עם  מסגרת של מינוס 10,000 שקלים וסגירת הלוואה קבועה. באותו זמן עשיתי מחזור משכנתא. מיפיתי את כל האפשרויות כדי להגיע למינימום הוצאות. כיום, יש לנו איזון בין הכנסות להוצאות למרות שקשה לסגור את החודש, אבל אנחנו בכיוון הנכון במיוחד בזכות העסק". 

על מה מוותרת: "מגיל 18 וחצי לא עצרתי וחשבתי על עצמי, על מה שטוב ונכון לי ומה שיעשה אותי מאושרת, ובעיקר עבדתי קשה. לא חוויתי הרבה דברים שחווים בני גילי כי לא פיניתי מקום למחשבה על זה. היום יש לי יותר זמן לחשוב על עצמי ולבנות משהו לעתיד הקרוב כדי שאוכל לפנק את עצמי: לצאת לחופשה, לעשות ציפורניים וגבות, לנוח ולהביא עוזרת, או לקחת מונית במקום לתזז את בעלי. אני מבינה היום שחייתי חנוקה מבלי להרגיש שאני כזו, כשהייתי שכירה הייתי במרדף אחרי הכסף, היום אני מתזמנת לעצמי את החיים".

איך שדרגתי את ההכנסה? "בכל פעם שהגעתי לתובנה שמיציתי את עצמי במקום מסוים מבחינת היכולת, ולא קיבלתי את השכר, שדרשתי לקבל, פניתי הלאה. ככל שחלף הזמן, הבנתי שיש לי ידע וניסיון שאין לאף אחד אחר והשכר שלי מסתכם רק ב- 5,000 שקלים, לכן החלטתי לעשות מהלך. לפני 3 שנים כשהייתי בהריון, ערכתי מחקר על מזכירות שעובדות, ושאלתי אותן למה הן עזבו וכמה הן מרוצות ומה רמת המשכל והידע. הבנתי שאני שווה הרבה יותר ואף אחד לא יבין את הערך האמיתי עד שלא יקבל את השירות שלי. פנה אליי עו"ד ואמר שהוא יהיה הראשון שינסה אותי, ראיתי שזה עובד והמשכתי לשווק את עצמי. עו"ד לא צריכים מזכירה קבועה, ומשלמים לי פר צד בתיק. דרך עו"ד הגעתי ל"יוזמות עתיד" עמותה מדהימה שמקיימת מיזם המשותף בין המשרד לפיתוח הנגב והגליל ועמותה, וקיבלתי קורס של 10 מפגשי חינם. הם נטעו בי את האמונה שזה אפשרי והבנתי שיש חשיבות רבה לעסק שלי. יש לי מנטורית, ננסי, מטעם "יוזמות עתיד"– דבר אשר הכרחי למי שרוצה לצמוח נכון בעסק. אני נפגשת אתה אחת לשבוע ויחד אנחנו בודקות את המהלכים שלי. אחרי שנה אני מתכוונת לשכור אותה כיועצת שיווקית שלי, כי היא יודעת את הצרכים של העסק. כיום אני נותנת שירות ל 30-35 עו"ד אבל לא יכולה לתת את המענה ב-100 אחוז וחייבת להתרחב ולהכניס מזכירה נוספת".

תוכניות במגירה: "לבסס ולהרחיב את המשרד שלי בבאר שבע, בעתיד הרחוק לפתוח סניפים של המשרד בכל הארץ, בכל מקום שיש משרדי ממשלה (טאבו, מנהל, מסמ"ק)".

על מה חולמת? לסיים את התואר ולהפוך להיות עו"ד. זה ניצחון גדול בשביל מישהי שגדלה במסגרות חרדיות, שם הציפייה מהבנות החרדיות היא להמשיך לסמינר וללמוד מקצועות ספציפיים, שמונעות מהן לצאת לעולם, להיחשף אליו ולהתקדם בחיים. פתאום יש לי כסף לממן לימודים, וללמוד מקצוע לא שגרתי. אבל צריך ואפשר להתפרנס בכבוד, ולא רק להביא ילדים ולשבת ללמוד כל היום ולהיחנק. במגזר החרדי יש את כל העמותות לא על מנת לחיות על חשבון אחרים אלא לעזור לנו כדי לצאת מזה, הכול אפשר לעשות בעשר אצבעות ובעזרת ה' כמובן, צריך רק לרצות וזה יצליח. החלום הגדול שלי הוא לצאת לחופשה מבלי לחשוב כמה כסף יש לי בבנק, לבזבז וליהנות. הילדים שלי מקבלים הכול, אבל אני רוצה גם לממש את אותו עיקרון על עצמי, ולא לעשות חשבון אם אני רוצה לקנות משהו או לטייל. כל הצמיחה שאני עוברת היא לא רק בשבילנו אלא כדי שנוכל לתת לאחרים ולהוכיח לכל מי שלא האמין בי".