יצאתם לדרך עצמאית, אבל שכחתם מה קורה לקראת סופה. על פי נתוני לה"ב (לשכת העצמאים בישראל) רק למחצית מהעצמאים יש תכניות פנסיה וגמל. הסיבה העיקרית לכך - בעלי עסקים ועצמאים טרודים לרוב בניהול היומיומי של העסק ועסוקים פחות בעתיד. בנוסף, רבים מהם לא מודעים לאפשרויות שעומדות בפניהם בנושא החיסכון הפנסיוני. אחרים מעדיפים להשקיע בעסק ובנכסים (נדל"ן, למשל) שיכלכלו אותם לעת זקנה. התוצאה במקרים רבים היא פרישה מהעסק עקב הגיל, או חלילה עקב אבדן כושר עבודה והידרדרות מהירה למצב של מצוקה כלכלית.

עוד ב-mako כסף:

"החיסכון הפנסיוני הוא כלי חשוב שנועד להבטיח את רמת החיים לאחר גיל הפרישה", אומר יובל ארנון, יו"ר הוועדה לביטוח פנסיוני בלשכת סוכני הביטוח. לדבריו, אצל השכירים מופרש 18.33% מהשכר לחיסכון פנסיוני ופיצויים, מתוכם מפריש העובד עצמו רק 5%. עצמאי שמרוויח בחודש כמו אותו שכיר יכול להפריש עד 16% מההכנסה שלו - עול כבד לכל הדעות. לכן, רוב העצמאים מפרישים סכומים קטנים יותר (בדרך כלל 10 אחוזים) והם ימצאו עצמם בתקופת הפנסיה עם הכנסות זעומות של כ-3,500 שקל בחודש.

ממה מתקיים עצמאי שפרש מעבודתו?

כעצמאי עומדים בפניך בגיל הפרישה שלושה מקורות הכנסה:

1. קצבאות הביטוח הלאומי.

2. חיסכון פנסיוני לטווח ארוך. חיסכון יזום על ידך בתכנית ביטוח, קופת גמל, קרן פנסיה. החיסכון הפנסיוני מעניק למבוטח את הקצבה בשלושה מקרים: פרישה לגמלאות, אובדן כושר עבודה. במקרה של מוות, תגיע קצבה לשאריו של המבוטח.

3. השקעות ונכסים - חיסכון פיננסי (תכניות חיסכון, בורסה) ונכסים אחרים (השקעות בנדל"ן, מכירת העסק וכדומה) אותם צברת במהלך שנות פעילותך הארוכות.

קיימים מספרי אפיקי השקעה לטווח ארוך, ניתן לבחור באחד מהם או בשילוב ביניהם: קרנות הפנסיה החדשות (פועלות החל מ- 1/95), תכניות ביטוח וקופות גמל.

איך בוחרים?

יש לבדוק (רצוי להתייעץ עם סוכן ביטוח פנסיוני או יועץ פנסיוני) מה מתאים לך; מה גובה דמי הניהול שגובה כל גוף כזה? באיזו מידה נותנים המוצרים הפנסיוניים מענה לצרכים שלך בנוגע לגובה הקצבה שתקבל בגיל פרישה, גובה הקצבה שתקבל במקרה אובדן כושר עבודה וגובה הקצבה שתקבל המשפחה במקרה פטירה.

הטבות מס

במטרה לעודד את העצמאים לחסוך לגיל פרישה מעניקה להם המדינה הטבות מס במספר דרכים:

זיכוי מס על הכנסות – ההטבה היא בשיעור אחיד של 35% מהסכום שהופקד לתוכניות הפנסיוניות שלך (בכפוף לתקרות המתעדכנות מידי שנה).

ניכוי – הקטנת הכנסתך החייבת במס ובתשלום דמי ביטוח לאומי. הטבה זו היא רגרסיבית (בין 5% ל16%) וגדלה ככל שהכנסתך ושעור המס השולי שלך גבוהים יותר. לדוגמא: אם המס השולי בגין הכנסתך הוא 34% (הכנסה שנתית של 239,760 עד 501,480 שקל בשנה), הרי שניצול מלוא הטבות המס יחזיר לכיסך 11,463 שקל.

מוסכניק סופר כסף (צילום: אור גץ, iStock)
תאונה שמובילה לאובדן כושר עבודה היא משהו שאסור להתעלם ממנו | צילום: אור גץ, iStock

עם זאת, רצוי להפריש מעבר לסכומים הזכאים להטבות מס; מאז ומתמיד חסכו עצמאים על בסיס הטבות במס. בדרך כלל הסכומים המוקפדים בידי עצמאים הם בהתאם להוראה של יועץ המס או רואה החשבון הרואים לנגד עיניהם את הטבות המס, ואז גובה ההפקדה היה בהתאם להכנסתו החייבת של העצמאי, ללא קשר לצרכיו או לשמירה על רמת חייו בגיל פרישה.

חמור מכל הוא מצבם של כ- 50% מהעצמאים שהכנסתם נמוכה, שאינם זכאים להטבות מס ולכן הם אינם חוסכים כלל לגיל הפרישה. בנוסף, חלק מהעצמאים שחסכו בעבר בקופות הגמל ההוניות נהגו למשוך את הכספים מייד עם תום תקופת החיסכון (15 שנה) ולהשקיע אותם בעסק ונותרו בגיל פרישה עם קצבאות הביטוח הלאומי בלבד.

אובדן כושר עבודה

מומלץ לרכוש גם כיסוי ביטוחי למקרה אובדן כושר עבודה (נכות) וליהנות מניכוי נוסף בשיעור של 3.5% מההכנסה ועד לתקרה של 4 פעמים שכר ממוצע במשק - 37,040 שקל לחודש. דהיינו עד 1,296 לחודש.

האם כדאי להוסיף חיסכון בקרן השתלמות?

הפקדה לקרן השתלמות כוללת "מתנה" משמעותית ממס הכנסה, בשלב ההפקדה ובשלב המשיכה. קרן השתלמות נותרה האפיק ההוני היחיד הנהנה מהטבות מס מפליגות ומתקופת חסכון קצרה (6 שנים).

ההפקדה לקרן השתלמות לעצמאים לצורך ניצול הטבות המס (בשנת 2015) הינה בשיעור 7% מההכנסה עד לתקרה של 263,000 שקל. דהיינו הפקדה שנתית מוכרת של 18,410 שקל בשנת 2015. מתוך הפקדה זו 2.5% (6,575 שקך) הראשונים, אינם מזכים בהטבות מס, 4.5% הבאים (11,835 שקך) מוכרים כניכוי הבא לידי ביטוי בהפחתת ההכנסה החייבת במס הכנסה, ביטוח לאומי ומס בריאות.

שיעור ההטבה במס הוא רגרסיבי בהתאם למס השולי שלך ובנוסף, במועד המשיכה (בדרך כלל 6 שנים) הנך זכאי לפטור ממס רווח הון על הכספים עד לתקרת הפקדה השנתית המוטבת - 18,410 שקל בשנת 2015.

חשוב לזכור: "תקרת הפקדה מוטבת" אינה תלויה בהכנסתך והנך רשאי להפקיד עד לתקרה זו וליהנות במועד המשיכה מפטור ממס רווחי הון. הפקדה מעבר לתקרה המוטבת תחויב במס במועד המשיכה בשיעור 25% בגין הרווח הריאלי. אין השלכת ותק בין שתי קרנות השתלמות לעצמאים.

לאחרונה מקודמת הצעת חוק פנסיה חובה לעצמאים בעקבות הסכמות בין משרד האוצר וארגוני העצמאים, והיא תיושם החל מה-1 בינואר 2017. על פי הצעת החוק, תוטל חובת חיסכון פנסיוני על עצמאים החל מ-2017. עצמאים יפקידו לפנסיה בין 2% ל-10% בחודש בהדרגה, בהתאם לרמת הכנסתם.

עצמאי שהכנסתו היא בגובה השכר הממוצע במשק לפחות יהיה חייב בהפקדה בשיעור של 10% מהשכר הממוצע במשק. כלומר,  עצמאי המרוויח סכום של 9,500 שקלים בחודש ומעלה, יפקיד 950 שקלים לחיסכון פנסיוני. בנוסף, בשנתיים הראשונות לפתיחת העסק לא תחול חובת הפקדה על מנת להקל בתקופה הקשה מבחינה כלכלית של פתיחת העסק. ריבוי הרפורמות הביא לשינוי במוצרי החיסכון לטווח ארוך ובכללי המס החלים עליכם, חשוב לעקוב אחר השינויים ולהתנהל בהתאם ובמידת הצורך ניתן להיוועץ עם יועץ פנסיוני אובייקטיבי.