אנשים רבים המתקרבים לגיל פרישה, לא תמיד מודעים לכך שיש להם אלטרנטיבות בכל הקשור למה לעשות עם הכספים שחסכו במשך שנות עבודתם. לא תמיד האפשרות היחידה העומדת בפניהם היא לקבל את הכספים בצורת קצבה חודשית. האפשרות השנייה שלא הרבה מכירים היא למשוך את אותם כספים כולו או חלקו באופן חד פעמי ,במסגרת מה שקרוי משיכה הונית, כשאז נפתחות בפניהם גם אפשרויות השקעה עם יתרונות מיסוי.


"לפני שמחליטים, נדרשת פעולת ניתוח וייעוץ לצורך הבנת הצרכים של התא המשפחתי, ו'תפירת חליפה' ייעודית לאותו אדם", מדגיש אבי מור, מנכ"ל קבוצת קלי, המתמחה בתחומי הביטוח הפנסיוני, והפיננסים. "ישנם פרמטרים רבים הנוגעים לרמת החיים בגיל פרישה שחשוב להתייחס אליהם. נתונים כמו גובה ההכנסה החודשית הרצויה, נכסים פיננסים או אחרים שיש לעובד, שכר של בן או בת זוג, או הכנסות ממקורות אחרים, הם חלק מהשיקולים שיש לקחת בחשבון".

"אם אדם שהגיע לגיל פרישה החליט לממש את חסכונותיו בצורה הונית, ישנן מספר האפשרויות העומדות בפניו כדי שיוכל להשקיע אותו מחדש ולהרוויח תשואה על הכסף".

פוליסות חסכון של חברות הביטוח או בתי השקעות

יתרונות: משמשות כמכשיר חסכון נזיל, אין הגבלת סכום הפקדה, ניתן לבחור מגוון מסלולי השקעה שונים, החל מסולידי ועד למנייתי, וניתן לנייד את הכסף בין מסלולי השקעה ללא שזה ייחשב אירוע מס. ניתן לקבל הלוואה על חשבון ההשקעה בתנאים מצוינים, במרבית המקרים אטרקטיביים יותר מאלו הנפוצים בשוק האשראי הצרכני. ניתן להפקיד סכום חסכון חד פעמי או הפקדה חודשית שוטפת כמכשיר חסכון לכל דבר.

חסרונות: במשיכת הכסף קיים מס רווח הון של 25 אחוזים מהרווח הריאלי על ההשקעה.

דמי הניהול: בפוליסות חסכון נעות בממוצע סביב ה 0.8 אחוזים עד 1.2 אחוזים.

שורה תחתונה: מדובר באפיק השקעה מאד גמיש, נוח, שעד היום עשה תוצאות השקעה מצוינות.

קופת גמל להשקעה

יתרונות: מוצר חסכון נזיל, פטור מלא ממס במידה והעובד מחליט לקבל את הכסף כקיצבה בגיל פרישה בניגוד למשיכה חד פעמית בה קיים מס רווח הון של 25 אחוזים מהרווח הריאלי, בניגוד לפוליסת חסכון, במוצר גמל להשקעה ניתן לנייד בכל עת ללא ארוע מס גם בין בתי השקעות או חברות ביטוח. ניתן לקבל הלוואה על חשבון ההשקעה בתנאים מצוינים, במרבית המקרים אטרקטיביים יותר מאלו הנפוצים בשוק האשראי הצרכני. ניתן להפקיד סכום חסכון חד פעמי או הפקדה חודשית שוטפת כמכשיר חסכון לכל דבר.

אשת עסקים סופרת כסף (אילוסטרציה: sakkmesterke, Shutterstock)
תיקון 190 לחוק יכול לחסוך לכם הרבה מאוד כסף | אילוסטרציה: sakkmesterke, Shutterstock

 

חסרונות: מאחר ומדובר במכשיר חסכון אטרקטיבי, הוא מוגבל בסכום הפקדה שנתי של כ 72,000 שקלים עבור תעודת זהות אחת.

דמי ניהול: ממוצעים נמוכים יותר מפוליסת חסכון סביב 0.75 אחוזים.

שורה תחתונה: מוצר חסכון חדש יחסית של חברות הביטוח ובתי השקעות שיצא בסוף שנת 2016, מהווה תחרות חזקה מאד לפוליסות חסכון שפירטנו מעלה.

אבי מור מנכ"ל קבוצת קלי (צילום: תומר אלמקייס,  יח"צ)
אבי מור, מנכ"ל קבוצת קלי | צילום: תומר אלמקייס, יח"צ

דירה להשקעה

השאלה מדוע לא להשקיע את הכסף בדירה, במקום בשוק ההון דרך קופות גמל או פוליסות חיסכון היא, על פי מור, שאלת מיליון הדולר.

"לרכישת נדל"ן צריך 'לרתק' הון, ואולי גם לקחת משכנתא לטווח ארוך, כלומר, אתם מוותרים על רכיב הנזילות כך שאם תצטרכו את הכסף במיידי- לא יהיה לכם אותו. ההתחייבויות ברכישת נדל"ן משמעותית ומחייבות יותר מאשר להשקיע בשוק ההון".

"בנוסף, בשוק ההון הלקוח משקיע בהליך פשוט למדי במרבית המקרים, בודק תוצאות השקעה אל מול דמי ניהול של הגוף המנהל, ויכול בכל עת למשוך או לנייד או לעשות פעולות אחרות. לעומת זאת ברכישת נדל"ן מעבר להליך הרכישה שכרוך בעו"ד, מתווך, יועץ משכנתאות ועוד, יש עניין של ניהול הנכס ותחזוקה שדורשת כסף ותשומות שוטפות של בעל הנכס".