זה מתחיל באופן התמים ביותר. אתם נחשפים לאחת מאלפי הפרסומות שמבטיחה לכם להגשים חלום בלי מאמץ. "בואו להרוויח 10,000 שקל בתוך שעה". אתם רוצים גם, ומרימים את הטלפון. מהצד השני עונה לכם נציג חברת הפורקס. הוא ידידותי, מלא בידע ולא חוסך בתשומת לב. הוא משכנע אתכם להפקיד כסף בחשבון החברה, כדי לבצע את העסקאות שיהפכו אתכם לעשירים יותר. העסקאות הראשונות מוצלחות ביותר. כשאתם מבינים כמה זה קל, אתם מפקידים עוד כסף. עד שיום אחד אתם בודקים את החשבון, ומגלים שחלק גדול מהכסף, או מרביתו, נעלם. עכשיו נציג החברה כבר לא כל כך ידידותי. או שהוא מתעלם מכם, או שהוא מצליח לשכנע אתכם להשקיע עוד כסף, בניסיון להחזיר את ההפסדים.

בחלק מהמקרים, מציעות החברות מאות שקלים כבונוס, בניסיון לגרום ללקוחות להתחיל לסחור. מי שהפסיד המשיך להסתבך, ומי שהרוויח גילה שלא כל כך למשוך את הרווחים לחשבונו הפרטי. במקרים הקיצוניים, הרמאות הייתה שלמה, החברה נסגרה ובעליה ברחו עם הכסף. היו חברות שקרסו כמו יוטרייד, שנסגרה על פי הוראת בית משפט בסוף 2015, ובעליה נעצר לאחר שברח לחו"ל.

>> בעלי אמר לי: "קחי 10,000 דולר ותהמרי"

ד', צעיר מהוד השרון, חשב להרוויח באמצעות הפורקס הון, ולפתוח עסק בתחום המחשבים. "הפקדתי 40 אלף דולר שהיו לי בתכנית חיסכון כפי שהחברה ביקשה ממני. כששמעתי שהחברה בצרות, ביקשתי למשוך את הכסף, או לפחות להתנתק מהתוכנה. אבל דבר לא נעשה, והפסדתי את רוב הכסף, וגם את מה שנשאר לא ברור לי אם אקבל", הוא מספר.

חברת המחקר IVC, המספקת מידע על המגזר הטכנולוגי בארץ, העריכה ב -2015 כי בישראל יש 100 חברות סחר מקוונות, מתוכן הרוב המכריע עוסקות בפורקס ואופציות בינאריות, שבכתבה זו לא ניכנס אליהן, אך הן בדרך כלל ביטוי נרדף לפורקס.

מאחורי ההבטחות לכסף גדול, מסתתר שוק שהיה פרוץ עד לפני שנה. פורקס (קיצור קליט של Foreign Exchange) הוא בפשטות מסחר במטבע חוץ. קנייה ומכירה של מטבעות בשווקים זרים, במטרה לעשות רווח בזמן קצר. כפי שסוחר מניות קונה מניה כשהוא חושב שהמחיר שלה יעלה, ומוכר אותה כשהוא סבור שהיא תרד, סוחר הפורקס ימכור דולרים ויקנה אירו כשהוא חושב שמחיר הדולר יירד לעומת האירו. העבודה היא תמיד בצמדים של מטבעות, מכל מדינה שהיא. האירו ממשיך להתחזק לעומת הדולר, ואז הסוחר קונה תמורת האירוע יותר דולרים לעומת כמות הדולרים שהשקיע בתחילת התהליך. זה הרווח.

חברות הפורקס הן הברוקרים, שדרכם מבצע המשקיע את פעילות המסחר. לרוב הדבר מתבצע באופן אוטומטי באמצעות תוכנה או אלגוריתם המותקנים במחשב האישי של המשקיע, שנשאר פאסיבי לגמרי בתהליך. המסחר מתבצע לאורך כל היממה.

מלכודת כסף (אילוסטרציה: Shutterstock)
אחת מ-26 סוגים של הונאה | אילוסטרציה: Shutterstock

באחד מאתרי חברות הפורקס בארץ כתוב: "יש לדעת להשקיע ויש להבין שיש גם סיכון. חברת פורקס היא רק גורם מתווך באמצעותה מבצעים את העסקה, אך מי שמחליט על העסקה הוא אך ורק אתם. אם תפסידו כסף האחריות היא כולה שלכם ואם תרוויחו כסף אז הקרדיט כולו שלכם. חשוב שתבינו שלפעמים מרוויחים ולפעמים מפסידים, אלו הם הסיכונים של שוק ההון".

אבל מי שמשקיע בתחום יודע, שלא מדובר בסיכונים של שוק ההון אלא בסיכונים הדומים יותר להימור. "זו הזירה הכי קרובה לקזינו, כי יש בה יותר הימור מאשר השקעה", מספרת משקיעת פורקס. "או שמרוויחים או שמפסידים. האדרנלין מאד גבוה. לכן מי שנמשך למסחר הפורקס הם ספקולנטים ומי שאוהבים להמר. אני ממליצה ללמוד את השווקים ואת המסחר, לעשות הרבה ניסיונות על הנייר, ורק אז להתחיל לסחור. אין כאן מקום לחובבנים או למה שקרויים משקיעים סולידיים".

גל ביזה וגניבה

תעשיית הפורקס פרחה בישראל בשנים האחרונות. עד לפני כשנה, כל אחד מי שרצה יכול היה להקים חברת פורקס ולהשתמש בכספם של אחרים כדי לסחור. מאות חברות נכנסו לתחום, רבות מהם לא אמינות, פיתו משקיעים ונעלמו על כספם. חברות הפורקס ההגונות, ששיתפו פעולה עם המחוקק והרשות לניירות ערך, נאלצו לסבול מהשם הרע. עם זאת, גם בחברות מסודרות וחוקיות לגמרי, קשה מאוד להרוויח בעקבות האופי הספקולטיבי של ההשקעות.

לפני שנתיים הזהיר אריאל מרום, עובד לשעבר בארבע חברות פורקס, במכתב שכתב לוועדת הכספים בכנסת ולבנק ישראל, שיש לפעול ביד תקיפה נגד "גל הביזה, הגניבה, המרמה והלבנת הון פשע בקנה מידה בינלאומי, המנוהל ומתופעל מישראל ופוגע באלפי לקוחות ובעיקר אזרחים של עשרות מדינות".

עוד ב-mako כסף:

מרום הדגים במכתבו איך החברות מזייפות מסמכים, מוסרות מידע שקרי ואחרי כמה חודשי פעילות נעלמות מהזירה עם כספי הלקוחות. כעבור כמה ימים העובדים מתחילים לעבוד תחת שם חברה מותג חדש ומרמים לקוחות חדשים. הקורבנות, לדבריו, הם דווקא לקוחות מחו"ל, וכמעט לא ישראלים.

מרום הזהיר את ועדת הכספים כי כאשר העסק יתפוצץ ואלפי טורקים, רוסים, ספרדים איטלקים וצרפתים יידעו כי עשקו אותם והם נפלו קורבן לחברה הנשלטת על ידי ישראלים, תחל שוב שנאה כלפי יהודים ברחבי בעולם.

שוטר רומני בבוקרשט  (צילום: Epsilon, GettyImages IL)
12 ישראלים נעצרו ברומניה | צילום: Epsilon, GettyImages IL

העולם כבר החל לגלות את נפלאות חברות הפורקס הישראליות. בחודשים האחרונים עסוקה צרפת פרט להתמודדות עם טרור ועם פרשת הכספים שעברו לכאורה מאנשי עסקים מפוקפקים לבנימין נתניהו גם בהונאה פיננסית, שבמרכזה חשד לכך שחמש חברות פורקס ואופציות בינאריות הפועלות מישראל רימו משקיעים בהיקף של 105 מיליון יורו.

נציגי החברות ישבו במוקדים טלפוניים בישראל, הציגו את עצמכם כנציגי חברות צרפתיות או אנגליות, והציעו ללקוחות להשקיע במסחר במטבע חוץ ובאופציות בינאריות עם הבטחות לתשואות של עשרות ומאות אחוזים. הלקוחות המשוכנעים העבירו כספים לבנקים אירופאים, משם עבר הכסף לישראל, גיאורגיה או סינגפור ומשם למקלטי מס ברחבי העולם.

גם ברומניה חגגו חברות פורקס ישראליות על חשבון המקומיים. לפני כחודש וחצי פשטה המשטרה הרומנית על עשרות משרדי חברות, ועצרה 12 ישראלים. התברר שרוב חברות הפורקס והאופציות שפעלו במדינה ללא רישיון נמצאות בעקיפין בבעלות ישראלית. השלטונות הרומנים העריכו שכ-100 מיליון יורו נגנבו מהלקוחות.

הפיקוח מתהדק

באתר משטרת ישראל, מופיעה "הונאת פורקס" כאחת מ-26 שיטות הונאה המוכרות למשטרה. וכך נכתב באתר: "אופיו של הסחר בשוק והיעדר רגולציה מסודרת בישראל עד כה, הפך אותו לכר מזמין לפעילויות הונאה ומרמה שונות כלפי משקיעים. הבעייתיות הגדולה ביותר קיימת עקב קיומן של חברות 'פורקס' שאינן משקיעות את כספי הלקוחות בשוק האמיתי, אלא מבצעות את העסקה באופן וירטואלי בשרתיהן. מצב זה יוצר לחברות הפורקס אינטרס, לכאורה, לגרום למשקיע להפסיד (כאשר הלקוח מרוויח החברה מפסידה, ולהפך)".

אחרי שנים בהם עבדה השיטה ללא הפרעה, בוודאי כשמדובר בקורבנות ממדינות זרות, החלה ישראל להדק את הרגולציה. כיום, חברות פורקס לא יכולות לפעול ללא אישור מהרשות לניירות ערך. אישור כזה פירושו גם פיקוח של רשות ניירות ערך ועמידה בדרישות שלה כמו שקיפות הדוחות הכספיים ושמירת כספי הלקוחות בחשבונות בנק נפרדים בבעלות צד שלישי. זאת כדי למנוע היעלמות החברה עם כספם של הלקוחות.

במסגרת הידוק הפיקוח הרגולטורי על תעשיית הפורקס הופסקה פעילותן של חברות פורקס בישראל, גם כאלה שנחשבו גדולות. ממש בימים אלה נסגרו אתרי חברות פורקס מובילות בישראל כמו איטריידר וסמארט קפיטל מרקטס. שתי החברות נדרשו על ידי הרשות להפסיק את פעילותן למעט משיכת יתרה על ידי לקוח, סגירת חשבון לקוח וסגירת פוזיציות.

כבר ב-2011 סיפרו לקוחות של איטריידר לגלובס כיצד כל עוד הם הפסידו כסף המערכת של חברת איטריידר עבדה מצוין. כשהרוויחו, צצו לפתע קשיים טכניים. בפועל, הם נחסמו על ידי המערכת, כדי למנוע מצב של עודף רווחים. החברה עצמה הכחישה את הטענות והסבירה שהיא מחויבת למסחר הוגן.

 

טיפים להגנה מפני הונאת פורקס

א. בררו כי אתם סוחרים עם חברות אמתיות ואתרים מהימנים. בעקבות הרגולציה – בקשו אישור לזירת סחר של רשות ניירות ערך, או של רגולטור חיצוני בעיקר מארה"ב ואירופה.

ב. חפשו ביקורות על החברה ברשת.

ג. שימו לב לאותיות הקטנות במסמכי ההתקשרות.

ד. השקיעו בתחילה בסכומים נמוכים וראו מה קורה בעת בקשת משיכת מזומנים.

במידה וזיהיתם כי נפלתם קורבן להונאה זו:

א. דווחו באופן מידי למשטרה.

ב. שמרו כל תיעוד לקשר עם הנוכלים במטרה להעבירם לרשויות האכיפה בהמשך.