עד לפני כמה שנים, מי שרצה להשקיע בסטארט אפים היה עושה זאת באמצעות קרנות הון סיכון, או שהיה בעל ממון. במטרה לעודד השקעות של כלל הציבור בחברות סטארט אפ ובעסקים ישראליים, חוקקה המדינה בדצמבר 2015 חוק המאפשר לכמות בלתי מוגבלת של אנשים להשקיע סכומים המתאימים כל אחד לכיסו (החל מ-500 שקלים) תמורת מניות בחברה המגייסת או אגרות חוב (הלוואה) וזאת באמצעות "רכז הצעה". החוק מאפשר לחברות שונות לגייס הון מהציבור ללא צורך בתשקיף ובתהליך פשוט למדי.

רכז ההצעה הראשון שקיבל אישור מרשות ניירות ערך לעסוק בכך הוא "פיפלביז", שהחל מ-2018 עוסקת בגיוס המונים לסטארט אפים בתחומים שונים. מעבר לגיוס הכסף עצמו, תפקיד רכז ההצעה הוא הוא לוודא שהחברות המגייסות עומדות בכל הקריטריונים אשר רשות ניירות ערך קבעה בתקנות החוק, ולאפשר למשקיעים לקבל דיווחים ודו"חות מהחברות בהן השקיעו.

"עד היום השקיעו בפלטפורמה, שפעילה כשנה בתחום זה, מעל 7000 משקיעים מגיל 18 עד 96" מספר אור בנון, מנכ"ל פיפלביז, שנבחר לאחד מ-30 הצעירים המבטיחים ב"פורבס ישראל". לדבריו, המשקיעים השקיעו באמצעות הפלטפורמה מעל -60 מיליון שקל ביותר מ-40 חברות.

עכשיו מציעה פיפלביז למשקיעים להשקיע בה עצמה ולהיות בעלי מניות בה. בעלי הפלטפורמה קיבלו אישור מיוחד מהרשות לגייס לעצמם 4 מיליוני שקלים. עד כה גויסו קצת למעלה מ-3 מיליוני שקלים, כשמועד הסגירה הוא ה-15 בספטמבר 2019. החוק מאפשר לה לגייס עד 6 מיליוני שקלים בשנה.

"אנחנו רוצים לאפשר לכול המאמינים במודל הזה, להיות בעצם חלק מהחברה וליהנות מרווחיה" מסביר בנון.

כשהגיוס מסתיים בהצלחה, פיפלביז עצמה מרוויחה מכול גיוס 10% - 7% מהכסף ועוד 3% במניות החברה. כמו כן, היא גובה תשלום ראשוני וחד פעמי: 5,000 שקלים פלוס מע"מ בגין בדיקות תאימות.

איך בעצם עובד גיוס ההמונים לחברות?
"כל גיוס הוא נפרד לחברה אחת עם סכום מינימום לגיוס הנדרש וסכום מקסימום. היעד הוא להגיע בין סכום המינימום לסכום המקסימום. אם לא מגיעים לסכום המינימום, הכסף חוזר למשקיעים" מסביר בנון.

סכום ההשקעה המינימלי מצד המשקיע הוא כ-500 שקלים, אפשר בכרטיס אשראי או בהעברה בנקאית.  ההשקעה מוחזקת בחשבון נאמנות ומועברת לחברה המגייסת רק בתום תקופת הגיוס ורק לאחר השגת סכום הגיוס הנדרש.

מה המשקיעים מקבלים תמורת השקעתם?
"כל חברה אשר השקעת בה וסיימה לגייס בהצלחה מנפיקה מניות או אגרות חוב על שמך בהתאם לסכום השקעתך. בעלי מניות זוכים להשתתף בחלוקת רווחים, באקזיט, בהנפקה בורסאית ובסבבי גיוס נוספים. כבעלי אגרות חוב תזכו להחזרים תקופתיים נושאי ריבית".

ואיך המשקיע יכול להיות בטוח בהשקעתו? בנון מבקש להדגיש, שאין לשכוח שמדובר בכל זאת בהשקעת הון סיכון, ולכן מצד אחד יש את הסיכון לאבד את ההשקעה, "אך מצד שני יש פה סיכוי הרבה יותר גדול מאשר בבורסה או בנדל"ן. אם השקעת בסטארט אפ שעשה אקזיט, אתה יכול להרוויח גם פי 50 מהכסף שהשקעת ואף יותר" הוא מספר מניסיון.

כדי למקסם את הביטחון בהשקעה, כל חברה שמבקשת לגייס כסף באמצעות פיפלביז נבדקת בקפידה: "פונות אלינו כ-150 חברות בחודש, מתוכן אנחנו מעלים רק 3-5 בחודש. אנחנו בודקים את החברות עם אנליסטים, יש לנו צוות של 20 איש, ואנחנו מסננים מתוך הפונים את החברות הטובות והכדאיות ביותר להשקעה".

>> להזדמנויות השקעה בפיפלביז