לפני מספר שבועות אושר בארה"ב חוק שמעניק סיוע לחברות שנפגעו משבר הקורונה, הכולל גם חברות בת של חברות ישראליות, שיכולות לקבל הלוואות ומענקים עד לגובה של 10 מיליון דולר. התוכנית בגובה מאות מיליארדי דולרים נחלה הצלחה כבירה ואלפים רבים של עסקים הגישו בקשה למימושה.

לשכת המסחר ישראל ארה"ב מעניקה ייעוץ ראשוני ללא תשלום לחברות בישראל שמעוניינות לממש את זכאותן. הכנו עבורכם מדריך מקוצר שמספק מידע מהימן ועדכני שמבהיר מי זכאי לתמיכה, במה זה כרוך ואיך ניתן לממש את הזכאות בזמן קצר.

באיזו תוכנית מדובר?

מדובר בהקלות והטבות שנקבעו בחוק CARES Act, שמעניק סיוע בהיקף של שני טריליון דולר במטרה להניע מחדש את הכלכלה האמריקנית. החוק ממוקד בסיוע לניהול תזרים המזומנים על ידי שילוב של דחיית תשלומים, מתן זיכויים ומתן הלוואות אשר יכולות להפוך למענק.

אילו חברות ישראליות זכאיות לקבל כסף מהממשל האמריקאי?

כל חברה ישראלית שיש לה נציגות בארה"ב, חברת בת או אחות בארה"ב, ובמיוחד חברה שמעסיקה עובדים בארה"ב, יכולה ליהנות במישרין מההטבות. בהתאם, כל אחת ממאות החברות בישראל שהן חברות בנות, סניפים, או מרכזי מחקר ופיתוח, יכולות ליהנות מההטבות בעקיפין בהיותן חלק מקבוצה עסקית אמריקאית. בסך הכל מדובר באלפי חברות ישראליות שזכאיות לקבל כסף מהממשל האמריקאי.

האם חברה ישראלית שלא מעסיקה עובדים אמריקאים יכולה לבקש את ההלוואות הללו?

לא. כדי להיות זכאי להלוואה, על החברה להעסיק אזרחים אמריקאים שמתגוררים ועובדים בארה"ב. חברה ישראלית שמעסיקה עובדים בארה"ב ומחוץ לארה"ב יכולה לבקש תמיכה רק עבור עובדיה האמריקאים.

ומה בנוגע לחברה ישראלית שמעסיקה יותר מחמש מאות עובדים?

חברות ישראליות שמעסיקות יותר מ־500 עובדים רשאיות להגיש בקשה לסיוע מכוח סעיף אחר שמאפשר דחיית תשלומי ביטוח לאומי (payroll tax) על ידי המעסיק. מדובר בדחיית תשלום של 6.2% מעלות השכר אשר יפרעו בשני תשלומים, בדצמבר 2021 ובדצמבר 2022. גם עסקים קטנים יכולים להגיש בקשה במסלול זה, אך אז לא יהיו זכאים למסלול ההלוואות או למענקים אחרים.

עו"ד צבי קן תור (צילום: סטודיו פארג')
עו"ד צבי קן תור, יו"ר ועדת האשרות בלשכת המסחר ישראל-ארה"ב | צילום: סטודיו פארג'

מה גובהו של הסכום המירבי שיכולה חברה לקבל?

עד 10 מיליון דולר לכל חברה. מה שמעניין לא פחות היא העובדה שמדובר בהלוואה, שעשויה להפוך למענק אותו החברה לא תידרש להחזיר. התוכנית של הרשות לעסקים קטנים בארצות הברית, המכונה A7, קובעת כי חברה שמעסיקה לכל היותר 500 עובדים בכל סניפיה גם יחד, יכולה לקחת הלוואה בסכום של עד פי שניים וחצי מעלות השכר שהיא משלמת לעובדיה - ועד לתקרה של 10 מיליון דולר. להלוואה יש תקופת חסד (גרייס) של חצי שנה, והיא ניתנת בריבית של 1%.

מתי ואיך תהפוך ההלוואה למענק?

חברה שתוכיח כי ההלוואה שימשה אותה לתשלום שכר לעובדיה עשויה לקבל ״מחילה״ ולהפוך את ההלוואה למענק. ההיגיון שעומד בבסיס ההטבה הוא הרצון למנוע קיצוץ שכר או פיטורי עובדים.

כך, נקבע כי תוך שלושה חודשים מיום קבלת ההלוואה, יעביר הלווה לממשל ארה"ב אסמכתאות על השימוש בהלוואה. אם לפחות 75% מההלוואה נוצלו לתשלום משכורות, ההלוואה תהפוך למענק (גם אם היתר הושקעו בהוצאות כמו משכנתא, ריבית או שכירות). אם יתברר שרוב הכסף שימש את הלווה לצורך פיתוח עסקי, כמו רכישת חברה אחרת, הלווה יידרש לפרוע את ההלוואה בהתאם לתנאיה.

תוך כמה זמן מועבר הכסף לחשבון?

אין הנחיה ברורה בעניין, אך יש דיווחים על הפקדות תוך ימים ספורים לאחר הגשה דיגיטלית של הבקשה. מצטייר כי במקרה זה רשויות ארה"ב אינן מדקדקות בכל פסיק, אך במידה שיתגלה כי הבקשות התבססו על מידע כוזב, הרשויות צפויות לנקוט בהליכים פליליים ובסנקציות משפטיות.

האם יש תאריך תפוגה להצעה הנדיבה של הממשל האמריקאי?

לא נקבע תאריך אחרון בו ניתן להגיש בקשה, אך תקרת הסיוע לעסקים הקטנים נקבעה על 350 מיליארד דולרים שהולכים ואוזלים מדי יום.

 הכותב הוא יו"ר ועדת האשרות בלשכת המסחר ישראל ארה"ב