מכל הדברים שמובילים להצלחה, אנחנו לרוב מניחים שלמומחיות (ידע נרחב בתחום מסוים) יש תפקיד מרכזי. אולם וויליאם פאונדסטון, מחבר הספר "ראש בעננים: מדוע לדעת דברים עדיין משמעותי כשקל לחפש עובדות", טוען שמצא התאמה מפתיעה בין ידע כללי לרמת הכנסה. ההתאמה הזו קיימת, לדבריו, אפילו כאשר מוציאים מהמשוואה את רמת ההשכלה והגיל, שגם להן התאמה חזקה עם רמת ההכנסה.

במילים אחרות, שני בני אדם בני 30 עם תואר ראשון וציון גבוה בחידון של ידע כללי נוטים להרוויח יותר מאשר בני אותו הגיל בעלי אותה ההשכלה אך עם ציון נמוך הרבה יותר בחידון. לדבריו של פאונדסטון, משמעות הדבר היא שכמות העובדות אותן אנחנו יודעים, ולא התארים בהם אנו מחזיקים, הם אלה שחוזים את מידת ההכנסה שלנו.

עוד ב-mako כסף:

"גיליתי שהדבר נכון במספר סקרים עם שאלות שונות (את חלקן אימצתי משעשועון הטלוויזיה Jeopardy!), ובתחומים ספציפיים יותר כמו טריווית ספורט, מציאת מדינות על המפה וידע על נציגי ממשל", הוא כתב בתשובה לשאלת גולש באתר Quora.

פאונדסטון מסביר שהשאלות שיכולות לחזות את רמת הכנסה הן דווקא השאלות הקלות יותר. כדאי לדעת את העובדות שאנשים בעלי השכלה לרוב יודעים באופן כללי, בלי יותר מדי פערי ידע.

פייסבוק בטלפון סלולרי (צילום: franckreporter, Istock)
התעדכנתם דרך פייסבוק? אתם יודעים פחות | צילום: franckreporter, Istock

עם זאת, הסופר טוען שהרגליה צריכת המדיה שלנו לא תמיד מעודדים את המצב הזה. הזרם הבלתי פוסק של ערוצי כבלים וערוצי חדשות מאפשרים לצרכנים כיום להתאים את מה שהם צופים בו לתחומי העניין שלהם. זו תכונה חיובית, אם אתם מעוניינים לא לפספס סיפורים שנוגעים לתחומי העניין שלכם. אבל הדרך הטובה ביותר לצבור ידע כללי היא דרך מקורות מידע שאינם מותאמים אליכם ישירות.

"ערכתי סקרים של ידע כללי בהם נתבקשו המשיבים לציין את מקור הידע שלהם", מספר פאונדסטון. "כך הצלחתי לבצע התאמה בין מקורות חדשותיים ספציפיים לידע כללי. מקורות מידע שמטפחים את הידע הכללי של קוראיהם היו העיתונים הגדולים (ניו יורק טיימס, וול סטריט ג'ורנל, וושינגטון פוסט) והרדיו האמריקאי הציבורי (NPR). צרכני חדשות בטלוויזיה בדרך כלל ידעו פחות. אנשים שצרכו את החדשות שלהם דרך פייסבוק, או דרך אתרים שהציגו חדשות מאתרים אחרים השיגו את התוצאות הנמוכות ביותר בידע הכללי".

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il