אם עשיתם ראיון עבודה או שניים בחייכם, כנראה שכבר מזמן למדתם לא ליפול בשאלה על התכונות השליליות שלכם (ואם לא, זה הזמן - "אני פרפקציוניסט/ית" זאת לא התשובה). אבל זאת ממש לא השאלה היחידה שכולנו מסתבכים איתה בראיונות. מה עונים כששואלים אתכם איפה אתם רואים את עצמכם בעוד 5 שנים מהיום, מה נגיד כדי להסביר למה לא עבדנו תקופה ארוכה, ואיך באמת צריך לענות לשאלה על ציפיות השכר שלכם? הגולשים באתר באזפיד תרמו את התשובות הכי טובות שלהם לכל השאלות הכי קשות, כולל שאלה טובה במיוחד לשאול את המראיינים בסיום.

  1. "כשהמראיינים שואלים אם יש לי שאלות נוספות, אני תמיד שואל - מהי נקודת החולשה הכי גדולה בחברה/בצוות שלך, ומה אני אוכל לעשות כדי לטפל בה אם אתחיל לעבוד כאן מחר? לאף מראיין אין תשובה מוכנה לשאלה הזאת, והיא מראה על נכונות להתחיל בכל הכוח. היא גם מאפשרת למראיינים להביע את החששות שיש להם, ויכולה לעזור לכם להבין אם הבעיות שהם מעלים הם משהו שלא מתאים לכם לעבוד איתו".
  2. "כששואלים אתכם מה סגנון הניהול או העבודה שלכם, תמיד תענו: 'גמיש, תלוי באדם ובמצב', ותנו דוגמה. זה מאפשר למראיינים לדעת שאתם מסוגלים לקרוא מצבים ולהגיב בצורה הטובה ביותר, ולא ננעלים על דרך תגובה אחת".
  3. "אם מבקשים מכם לתאר את עצמכם ב-X מילים, תשתמשו במילים שמתארות את הבית שלכם בהוגוורטס. לדוגמה, אם אתם רייבנקלו, אתם חכמים, אינטואיטיבים וסקרנים".
  4. "בכל פעם שאתם נתקלים בשאלה 'שלילית', תדאגו לכלול משהו חיובי בתשובה. לדוגמה, אם התבקשתם לתת דוגמה לדבר אחד שקשה לכם להתמודד איתו במקום העבודה שלכם, אתה יכולים לענות: "לפעמים אני לוקח על עצמי יותר מדי אחריות, ובסופו של דבר זה מתסכל אותי ואת העמיתים שלי. כדי להתמודד עם זה, אני שם דגש על ניהול זמן, ודואג לערב את שאר הצוות כשצריך".
  5. "בסוף ראיונות אני תמיד שואל - 'אם תבחר לא להעסיק אותי, מה תהיה הסיבה?'. שאלתי את זה בראיון למשרה הנוכחית שאני עובד בה כבר שבע שנים, והמראיינים נדהמו ממנה. אני תמיד אומר לכולם להשתמש בה".
    מחכה לראיון עבודה (צילום:  Africa Studio, shutterstock)
    גם אתם צריכים לשאול את המראיין שאלה או שתיים | צילום: Africa Studio, shutterstock
  6. "בראיון העבודה האחרון שלו אחי היה פשוט כן לחלוטין עם המנהל שראיין אותו. הוא אמר - 'אני פשוט צריך עבודה. אני מגיע בזמן כל יום, אני עושה את העבודה שלי ועושה אותה טוב'. המנהל אהב את הכנות שלו וקיבל אותו על המקום. זה עבד כשהוא רצה להתקבל לעבודה בתור מוכר בחנות, אבל ברור שזה לא בטוח יתאים לראיונות בתאגידים ומקומות אחרים".
  7. "כששואלים אתכם אם יש לכם שאלות, תשאלו איזה דברים בעבודה הם הכי מתגמלים והכי מאתגרים עבור העובדים הנוכחיים או הקודמים בתפקיד שאתם מתראיינים אליו. אם יש דגלים אדומים, ככה תקבלו אותם. זה בעצם כמו לשאול את המראיינים מה החוזקות והחולשות של בעבודה הזאת, רק בצורה יעילה יותר".
  8. "אם המראיינים שואלים מה החולשות שלכם, אל תקראו להן חולשות. תגידו: 'התחום שאני צריך להתפתח בו הוא…', או 'אני עובד על...'".
  9. "כששואלים אתכם אם יש לכם שאלות, תשאלו: 'מה היעדים שלכם לטווח של 30/60/90 יום עבור התפקיד?'".
  10. "השאלה הכי קלה שכולם כמעט תמיד נכשלים בה היא 'איפה אתה רואה את עצמך בעוד חמש שנים?'. התשובה שלכם צריכה להיות: 'כאן, ב(שם החברה שאתם מתראיינים אליה)', גם אם זה לא נכון. מתוך בערך מאה עובדים שראיינתי, פחות מעשרה ענו נכון. אנחנו לא רוצים לדעת אם אתם מתכננים לעבור ללמוד גאולוגיה במדבר. אנחנו רוצים לדעת אם כדאי להשקיע את הזמן שלנו כדי להכשיר אתכם לתפקיד".
    ראיון עבודה (צילום: Mangostar, shutterstock)
    גם אם אתם מתכננים לטוס בשנה הבאה, התשובה היא שאתם רוצים להישאר במקום העבודה | צילום: Mangostar, shutterstock
  11. "כששואלים אתכם על החולשות או התחומים שאתם צריכים להתפתח בהם, אל תתחבאו מאחורי תשובות כמו 'אני פרפקציוניסט' או 'אני עובד קשה מדי', ואל תגידו שאין כאלו. אתם אנושיים! לכולנו יש תחומים שאנחנו יכולים להשתפר בהם. זה בסדר להגיד איפה אתם יכולים להשתפר ולהראות איך אתה מתכננים לעשות את זה. העניין כאן הוא צמיחה, ובתור מגייס, אני רוצה לראות שאדם מסוגל להשתנות".
  12. "כששואלים אתכם על ציפיות שכר תגידו: 'קשה לי להבין את מלוא היקף התפקיד בשלב הזה, זה יעזור לי לדעת מה התקציב שלכם'. עוד תשובה אפשרית: 'אני מרוויח X בתפקיד הנוכחי שלי, אז אני מחפש תוספת של 15-20 אחוז לפחות כדי לעשות שינוי (אתם יכולים להגדיל או להקטין קצת את X כדי לוודא שהוא מתאים או נמצא בגבול העליון של הממוצע בתפקיד ובתעשייה הנוכחיים שלכם).
  13. "אם יש לכם פער בקורות החיים שאתם לא רוצים להסביר (למשל אם הייתם בדיכאון או שפשוט הייתם זקוקים להפסקה), תגידו שלקחתם חופש כדי לטפל בבן משפחה חולה. זה אתם - אתם בן המשפחה החולה. זה לא שקר, אבל זה גם לא ייאלץ אתכם להגיד 'עברתי התמוטטות והייתי צריך לטפל בעצמי'".
  14. "הנה אחת השאלות שמעסיקים רוצים שתשאלו בסוף הראיון: 'מה הדבר הכי טוב בעבודה כאן?'. זאת שאלה כיפית ששואלים רק לעתים רחוקות, והיא יכולה לתת לכם מושג על ההווי בחברה וסביבת העבודה. ואם הם מתקשים לענות על השאלה, אולי אתם לא רוצים לעבוד שם".
    עובד חוגג במשרד (צילום: fizkes, shutterstock)
    אם תתנו רושם שאתם תורמים למקום העבודה, תזכו בתפקיד | צילום: fizkes, shutterstock
  15. "קיבלתי את הטיפ הזה מחבר, וזה מהלך כל כך פשוט אבל נועז שהיססתי להשתמש בו בהתחלה, אבל עכשיו אני יכולה להמליץ עליו. קחו איתכם לראיון מחברת ועט, ותשאלו אם זה בסדר שתרשמו לעצמכם כמה הערות (לרוב אני עושה את זה אחרי שהמראיינים אומרים שהם הולכים לרשום הערות). אתם אפילו לא צריכים לכתוב כלום, אבל זה מראה שבאותה מידה גם אתם שוקלים אם התפקיד הזה מתאים לכם, שאתם לא נואשים ומלאים בביטחון עצמי".
  16. "בסוף, כששואלים אתכם אם יש לכם שאלות, אני תמיד אשאל: 'איך אתם מגדירים הצלחה בתפקיד הזה?'. זה יכול לעזור לכם לדעת מה הציפיות מכם, וזה גם נותן לכם עוד הזדמנות להראות את הביטחון שלכם בעבודה. זה עבד לי בשלוש מתוך שלוש הפעמים שהשתמשתי בזה".