בסוף דצמבר 2019, עוד פחות מחודש, יסתיים "נוהל גילוי מרצון" לרשויות המס על נכסים והכנסות שלא דווחו, ובעצם תסתיים ההזדמנות של הציבור לדווח ולשלם על הכנסות או נכסים מבלי שיינקטו כנגד המדווח הליכים פליליים. נשמע לכם סינית? חשוב שתבינו: אם לא תתעוררו מהר, תפספסו את ההזדמנות לנצל את ההליך הזה, שיכול לחסוך לכם הליכים משפטיים, לא מעט כסף – ואפילו למנוע מכם מעצר.

במה מדובר? לפני כמה שנים החליטו ברשות המיסים, כחלק מהמאבק נגד ההון השחור והעלמות המס בישראל, ליצור הליך שמאפשר לציבור "להתוודות על חטאיהם", לשלם אמנם את המס שחשבו להעלים – אבל לעשות זאת ללא הליך פלילי. כך, מי שיש ברשותו "כסף שחור" (כלומר, כסף שלא שולם עליו מס), יכול להגיע ביוזמתו לרשות המיסים ולהסדיר את התשלום, ללא עונש מהמדינה על כך שביצע עבירה. רצוי כמובן להתייעץ מראש עם מומחה בתחום, כדי להגיע מוכן. אגב, מדובר בעקרון מוכר. לשם ההשוואה, זה דומה ל"מבצעים" שצה"ל עושה מדי פעם, כאשר הוא קורא לציבור להחזיר נשק, ציוד צבאי, חומרים היסטוריים וכדומה - בלי החשש לעמוד לדין.

למה בעצם שאנשים שהתחמקו עד עכשיו, ישלמו מס מיוזמתם? בסופו של יום, כולנו רוצים "לישון בשקט". אנשים שלא שילמו מס, ופתאום מבינים שאם ינהגו כשורה הם לא יצטרכו להתמודד עם עבירות המס שביצעו, חושבים פעמיים האם כדאי להם להמשיך להיות "עברייני מס". מעבר לכך, חשוב להבין שרשויות המס הופכות למשוכללות יותר מרגע לרגע. היום, בעקבות התפתחות הטכנולוגיה, הגישה למידע ושיתופי הפעולה בין המדינות, קשה יותר מתמיד לאזרחים להעלים מס, וגם העונשים חמורים יותר מבעבר. בשורה התחתונה, עדיף לכם לא להסתמך על זה שהרשויות לא יגלו.

מהם התנאים להגשת הבקשה (או: איך תוכלו לנצל את ההטבה, כדי להימנע מהליך פלילי)? "נוהל גילוי מרצון" מסתיים בסוף השנה, אז חשוב שתטפלו בנושא כבר עכשיו. מעבר לכך, ישנם שני תנאים חשובים: א. אתם צריכים להגיע מיוזמתכם ("בתום לב") לרשות המיסים עם המידע על המקרה שלכם, לפני שהמדינה שמה לב לכך שעשיתם עבירה. המדינה עלתה עליכם? לא תוכלו לנצל את הנוהל הזה. ב. אתם צריכים להבין שעליכם לשלם את המס שלמעשה לא שילמתם עד כה, המס שנגרע מקופת המדינה עד כה. עם זאת, כאמור, כל העונשים ייחסכו מכם, וזו הטבה גדולה מאוד.

איזה מידע ופרטים הבקשה חייבת לכלול? כל בקשה חייבת לכלול ארבעה מרכיבים: א. שנות המס הרלוונטיות (כלומר, כל השנים בהן לא דיווחתם על הכנסות או נכסים שברשותכם). ב. מקורות ההכנסה שלכם (חשוב כמובן לצרף מידע ומסמכים רשמיים שיאשרו את הטענות שלכם). ג. פירוט מדויק של היקף הסכום שהושמט ולא דווח. ד. אמדן עבור תשלומי המס, וכל מסמך רלוונטי אחר שיתמוך בבקשתכם.

אילו מסלולים יש, ומי מהם מתאים לי? כאשר הנוהל הזה יצא לדרך, הוא כלל שלושה מסלולים שונים: "מסלול רגיל", "מסלול מקוצר" ו"מסלול אנונימי". המסלול הרגיל (נקרא גם "מסלול גלוי"), הוא מצב בו המדווח (הנישום) נחשף בפני רשות המיסים ומגלה נכסיו והכנסותיו של דווחו כבר בשלב הגשת הבקשה. מטרת "המסלול המקוצר" היא לחסוך בירוקרטיה מול רשויות המס. זהו מסלול המיועד למקרים בהם יש חשבונות ונכסים לא מדווחים בשווי של עד 2 מיליון שקלים והעלמת מס בסכום של עד 500 אלף שקלים. המסלול השלישי, "המסלול האנונימי", היה אטרקטיבי מאוד מאחר ויכולת לא להזדהות אלא להגיש בקשה כ"אלמוני", ולחשוף את זהותך רק לאחר שהגעת להסכם שומה מול רשות המיסים (כלומר – אחרי שהנישום הבין "כמה זה יעלה לו"). המסלול אינו רלוונטי מסוף שנת 2018, וכבר אינו קיים היום.

עו"ד אלי דורון (צילום: סיגל סבן,  יח"צ)
עו"ד אלי דורון | צילום: סיגל סבן, יח"צ

איך מגישים את הבקשה לרשויות המס? קודם כל, חשוב שתדעו – אתם יכולים להגיש את הבקשה הזו פעם אחת בלבד. לאחר הגשת הבקשה, היא תועבר לטיפול במחלקת חקירות ומודיעין של רשות המיסים. במידה ותקבל את האישור הראשוני – היא תימסר לטיפול פקיד שומה (או כל גורם מוסמך אחר ברשות) שיקבע את סכומי המס הנדרשים לתשלום. לרוב, הטיפול בבקשה כזו לוקח מספר חודשים עד שתדעו מהו הסכום שעליכם לשלם. חשוב להבין, כי ההגנה למי שפנה ניתנת מהרגע בו הוגשה הבקשה, בלי קשר למועד סיום ההליך.

אם לא הספקתי לדווח עד סוף שנת 2019 – מה זה אומר מבחינתי? נשאר עוד קצת זמן עד סוף השנה, וכדאי מאוד לנצל את חלון ההזדמנויות הזה כל עוד הוא קיים. פספסתם את המועד? אתם למעשה נכנסים למצב של אי-ודאות. זה כבר בידיהן של רשויות המס, והן יחליטו באילו אמצעים לנקוט.

הכותב הוא מומחה למיסוי ושותף במשרד עו"ד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות'