"מכל החטאים, הקמצנות היא המשתלמת ביותר", אמר הסופר והמחזאי הצרפתי, מרסל איימה. האומנם? רבים הם המחקרים שפורסמו בנושא הקמצנות - החל מהחוקרים הישראלים שמצאו כי קמצנות מושפעת גם מגנים, ועד המחקר שגילה שקמצנות אולי חוסכת כסף, אבל גובה מחיר יקר בדמות לחץ נפשי. דבר אחד בטוח - אנחנו לא אוהבים קמצנים. יצאנו לשמוע את הצד השני, זה של האנשים שממש רוצים לשמור על הכסף שלהם - בשעה שהחברים מסביב מרימים גבה.

"אני יודע שאני קמצן", אומר אבישי (23), המשרת בצבא קבע בחיל המודיעין. "אני כמעט ולא מוציא כסף, וכשזה כבר קורה - אני חושב על זה הרבה. היום, למשל, התחשק לי לקנות קרואסון, אבל כבר קניתי משהו טעים בשבוע שעבר - אז ויתרתי על זה. לפעמים, אפילו עצם העובדה ששילמתי על משהו גורמת לי לא ליהנות ממנו. לכן, למשל, אני כבר כמעט לא יוצא עם חברים לסרטים - אני בא רק אם אני יודע בוודאות שמדובר בסרט ממש טוב שאהנה ממנו. בנוסף, אני מחזיק בטלפון שלי כבר חמש שנים, ולא מחליף אותו אפילו שזה כבר די מפריע לי".

עוד ב-mako כסף:

לדבריו, הקמצנות משפיעה עליו גם בתחום הזוגי: "מעצבן אותי מאוד שהגבר צריך לשלם בדייט הראשון בגלל שזו מוסכמה חברתית. מבחינתי, אני דווקא יכול לשלם בכיף על מישהי בדייט השני או השלישי, אחרי שאדע שאני מעוניין בה. אבל בדייט הראשון, אני עוד לא יודע אם שווה לי להשקיע בה, גם לא סכום קטן כמו חמישה עשר שקלים על גלידה. אני יודע שאני צריך להתיישר עם החברה בעניין הזה אז אני משלם לפעמים באי רצון בולט, ופעמים אחרות אני מנצל את זה שהבחורה מציעה לשלם על עצמה מתוך נימוס ופשוט מסכים".

עמית (25), סטודנט לקולנוע, מזדהה עם דבריו של אבישי אבל בניגוד אליו - אינו קורא לעצמו קמצן: "תמיד היה לי מה שנקרא כבוד לכסף, וכשהתגייסתי והתחלתי דיאטה זה הפך לדרסטי יותר. מבחינתי אני חסכן ותו לא, אבל לא פעם אומרים לי שאני קמצן. פעם מישהו אפילו אמר שאני 'בופרה', וכששאלתי מה זה הוא הסביר שזה מישהו שלא רק יסחט את התפוז, אלא גם יאכל את הקליפה והגרעינים. זה לא היה כל כך נעים לשמוע, כמובן".

דייט (צילום: Shutterstock)
אם היינו אוכלים אצלי, הייתי מרגיש נוח יותר בדייט | צילום: Shutterstock

בדומה לאבישי, גם עמית לא קונה דברים שהוא לא ממש צריך: "אני לא קונה מותגים בכלל, וגם לא מחליף את הטלפון שלי - הוא סיני שבור בן שלוש שנים וכולם אומרים לי להחליף אותו, אבל כל עוד הוא עובד זה לא יקרה. כשאני נפגש עם חברים, אני משתדל שזה יהיה בבית כדי שלא נוציא כסף, ואם כבר יוצאים לאכול - מבחינתי אחד הקריטריונים העיקריים בבחירת מסעדה זה המחיר, ואני גם לא שותה אלכוהול בעיקר כי זה יקר נורא. פתאום אני מבין כמה החסכנות עוזרת לי להישאר בריא".

"הוצאתי עשרים שקל בחודש שעבר"

הנצרות מגדירה שבעה חטאים: גרגרנות, חמדנות, כעס, עצלות, גאווה, קנאה ותאוות בשרים. כמה מאות שנים אחר כך, נראה שכולם עדיין רלוונטיים במידה זו או אחרת, אבל אם החברה המודרנית הייתה יכולה להוסיף חטא לרשימה - כנראה שזו הייתה הקמצנות. "הסביבה די ביקורתית לאנשים ששומרים על הכסף שלהם", אומר עמית. "יש לי חברים שמתלוננים על זה ואפילו הייתה תקופה שבה היה לי שם של קמצן. במשפחה שלי, דווקא שמחים שאני מעריך את הכסף שלי".

בואו נדבר תכלס. כמה אתם מוציאים בחודש?
אבישי:
"בחודש שעבר הוצאתי קצת פחות מעשרים שקל - חמישה עשר על מנת שווארמה ועוד כמה שקלים כשאספו כסף למתנה של מישהו מהמשרד, שזאת הוצאה לא משתלמת, כמובן. אבל בחודש ממוצע אני מוציא בערך חמישים שקל: אני יוצא פעם בחודש לאכול בחוץ, ואז רוטן על זה במשך שאר החודש ולא משלם על דברים אחרים".

עמית: "בחרתי במסגרת אשראי של 500 שקל, כדי להיות בטוח שלא אוציא יותר, ובאופן כללי אני חושב שלהוציא יותר ממאה שקל בשבוע עבודה זה לא תקין. מתוך ה-500, 250 הם על דברים שאני באמת חייב לקנות, כמו אוכל. אבל, בתקופות שבהן אני במערכת יחסים זה בדרך כלל גדל".

בחורה עם סלולרי (צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL)
סלולרי מיושן הפך לחטא הקצמנות הגדול מכולם | צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL

יש לכם תכניות להוצאות עתידיות של מה שחסכתם?
אבישי:
"אני תמיד במצב של חיסכון למשהו גדול, גם אם אני לא יודע למה בדיוק. למשל, לא מזמן נרשמתי לקורס פסיכומטרי של חברה יקרה מאוד, כי לא רציתי להתפשר בנושא הזה. זה מלא כסף, אבל קל יותר לבלוע את זה כשאני יודע שחסכתי בתקופה האחרונה. למען האמת, קל לי יותר להוציא כסף על דברים גדולים מאשר על דברים קטנים ויומיומיים".

עמית: "בדיוק לפני שבועיים הוצאתי הוצאה משמעותית שחסכתי עבורה במשך תקופה - מחשב חדש, אחרי שמונה שנים של אותו מחשב ללא שדרוגים. בדרך כלל, ההוצאות הגדולות שלי הן עבור תחביבים שאני שוקל לפתח למקצוע בעתיד, כמו אנימציה ודיבוב. הקנייה הבאה שלי תהיה כנראה מיקרופון הקלטות ואוזניות אולפן".

אבישי ועמית מודעים שניהם להשפעה של האהבה שלהם לחיסכון בכסף על הדימוי שלהם בחברה, אבל באשר להשפעה של זו על עצמם - הם חלוקים. בעוד שעמית אומר כי עצם העובדה שהוא חוסך כל הזמן, לצד הידיעה כי מבין חבריו הוא היחיד שחשבון הבנק שלו לא במינוס - מרגיעה אותו, אבישי חושב אחרת. "אני חוסך כסף ולא הייתי משנה את זה, אבל אין לי ספק שהקמצנות מכניסה סטרס לחיים שלי. אני נהיה ממש רוטן כשמגיעים להוצאה כספית, חושב על ההוצאות שלי חלק ניכר מהיום ומתקשה פשוט ליהנות מדברים שעולים כסף. אם הייתי יכול, הייתי רוצה להמשיך לשמור על הכסף שלי, אבל אולי מעט פחות".

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il