למדנו כבר לפני שנים, באמצעות קופת חזיר מחרס, שחיסכון הוא הדרך להבטיח את בטחוננו. אבל בעוד שכולם מדברים על בזבזנות ונזקיה, אף אחד לא מדבר על חסכנות יתר. אמת, להוציא את הכסף בקלות דעת היא טעות רצינית שגורמת לנזק עתידי, אבל חיסכון מוגזם יכול לפגוע באיכות החיים ובאושר העכשווי.

לשמור את הכסף ליום גשום הוא התלם בו צעדנו וחונכנו, והצאצאים שלכם הולכים להגיד לכם תודה שבחרתם בשביל הזה – אבל, כמו בכל דבר, צריך לשמור על איזון. אל תמנעו מעצמכם את הנאות החיים רק כדי לשמור כסף לעתיד, כי בזמן הווה גם צריך לחיות. עדיין לא השתכנעתם? הנה כמה סיבות, מחקרים ודוגמאות שונות שיגרמו לכם להרפות קצת מהאחיזה הנוקשה.

עוד ב-mako כסף:

קניות במילאנו (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לא סתם שופינג. אושר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

שופינג = אושר

שופינג מרומם את מצב הרוח. זה לא תירוץ, יש לכך הוכחות - גם פרופסורים מאוניברסיטת מישיגן הצהירו במאמר בכתב העת לפסיכולוגיית צרכנים שלשופינג יש תכונות חיוביות המסירות את העצב מחיינו. העצב מקושר עם תחושה שאין לנו שליטה על החיים שלנו, בעוד השופינג מעניק הרגשה של סדר והחזרת תחושת השליטה בחיים.

ואם אתם צריכים הוכחה נוספת – מצאנו מחקר מעניין אחר הגורס כי אם נקנה את מה שאנחנו אוהבים - נהיה מאושרים. במחקר של אוניברסיטת קיימברייג' נבדקו 77,000 העברות כספים בבנק בבריטניה, וניכר כי אנשים שרכשו דברים שמתאימים לסגנון ולאישיות שלהם – נתגלו כשמחים יותר בחייהם. נשמע די ברור מאליו, אבל מתברר שעד כה לא נמצא קשר ברור בין כסף ואושר. זהו למעשה אחד המחקרים הראשונים שמגלה פשוטו כמשמעו: אם נוציא את הכסף על דברים שמרגשים אותנו וחשובים לנו – נהיה מאושרים יותר.

בחורה עם תיק ומימיה בטרק (צילום: Juniper)
זה לא בשבילי, זה בשביל העבודה | צילום: Juniper

צאו לחופש – ותהפכו לעובדי השנה

חופשה יכולה להפוך אתכם לעובדים הכי טובים בחברה, פרודוקטיביים ומלאי מוטיבציה. זה נשמע כמו סתירה, אך מחקרים מוכיחים כי פסק זמן בו נופשים ונהנים הוא קריטי עבור עבודה. לחץ כרוני נונסטופ, בו אין רגע אחד של כיף והנאה, הופך אנשים לעצבניים, ללא שינה טובה ובעלי סיכוי גבוה להיכנס למצבים של דיכאון וחרדה.

כשחושבים על זה, זה די הגיוני – כשאתה מפנה זמן לעצמך ולדברים שאתה אוהב – מבלי לדאוג לחשבונות וצרות היומיום, אתה חוזר ל"חיים האמיתיים" עם יותר אנרגיה ומוטיבציה.

סקר שהתפרסם ב"הרווארד ביזנס ריוויו" מגלה כי בכירים בחברות גדולות שיוצאים לחופשות ארוכות בעלי סבירות גבוהה יותר לעבוד בקצב מהיר, תוך התמקדות בעבודה איכותית מבלי לבזבז זמן על התפל.

שני גברים קופצים בין גגות (אילוסטרציה: Shutterstock)
אל תעשו דברים משוגעים מדי | אילוסטרציה: Shutterstock

הוציאו כסף – ככל יכולתכם

ואם בחופשות עסקינן, כדאי להבין בדיוק מה התקציב שלנו כדי לתכנן את החופשה באופן שבאמת תוכלו לממן. בכלל, תמיד חשוב להיות עם רגליים על הקרקע, ולמרות שאנחנו בעד להוציא כסף – צריך לדעת מה הגבולות שלנו.

"לא כדאי לחסוך את כל כספכם, אבל חשוב לזכור גם לא לבזבז יותר מדי. דעו ליהנות מהחיים – בתקציב שיש לכם", מזהירה שרה יניב, כלכלנית, יזמית טכנולוגיה פיננסית ומנכ"לית הסטארט אפ Civilize. "לא להשאיר המון כסף בבנק, אבל גם לא להיכנס לחובות רק מפני שרציתם לבזבז כסף. למשל, לקחת הלוואה על חופשה זו טעות שתכניס אתכם לבוץ. במקום זאת אפשר "לצאת" לחופשה בבית - בארה"ב יש דבר שנקרא stay-cation לוקחים שבוע חופשה ונהנים מאטרקציות קרובות לבית. זה משאיר אתכם בתקציב הנכון, אבל עדיין לא אומר שאתם צריכים לוותר על הנאות החיים. עצם החופש מביא אושר ומאד מרענן, ולא כדאי לוותר עליו רק כדי לחסוך".

משפחה בחופשה (צילום: Andresr, Shutterstock)
חפצים יישארו בבית, ולא יעשו לכם כלום | צילום: Andresr, Shutterstock

"לחוות" את הכסף

הוציאו את הכסף על חוויות, ולא על חפצים. "היכולת שלנו להיות מאושרים מושפעת משלושה דברים מרכזיים: עשייה משמעותית – כזו שיש לנו רצון לקום בבוקר בזכותה, קשרים חברתיים ואהבה, משפחה או זוגיות וחוויות והנאה", אומרת איה תמרי, יועצת לכלכלת המשפחה.

"כסף יכול לעזור לנו בעיקר בתחום של חוויות והנאה. אני ממליצה לחסוך כסף שיספיק למימוש החלומות שלנו. לרשום לעצמנו מה החלומות האלה כדי שנוכל לדעת כמה אנחנו צריכים על מנת לממש אותם. אני תמיד אומרת - השקיעו כסף בצבירת חוויות ולא ברכוש מיותר, או באיסוף כסף לשמו. אני מכירה כמה אנשים שהחיים שלהם נסובים סביב הרצון לצבור עוד ועוד כסף. לא הצלחתי להתרשם שחייהם מאושרים יותר משל אחרים, להיפך, הם אף פעם לא מסופקים".

אישה יפנית בקימונו (צילום: flickr.com, flicker)
תלמדו מהיפנים | צילום: flickr.com, flicker

להוציא כסף כדי לעזור לכלכלה

כספים טובים ליהודים, וגם לשאר העמים. בין הסיבות שמסבירות מדוע לא כדאי לחסוך זו אולי האלטרואיסטית מכולן – כשאנחנו משאירים את הכסף להתייבש בבנק, אנו פוגעים בצמיחת הכלכלה. "הכסף צריך לזוז ממקום למקום", מסביר אורי תובל, מנהל השקעות בכיר בחברת "עציוני ניהול תיקי השקעות".

"הכלכלה תלויה בכסף, אם לא נזיז אותו לאנשים לא תהיה עבודה – אתה מזיז את הכסף ומכניס אותו למפעלים ולחנויות. זה עוזר לכלכלה ותוך כך אתה עוזר לעצמך, אולי תקבל משכורת גבוהה יותר? אם תוציא את הכסף, זה יכול לחזור אליך עשרות מונית. ביפן, למשל, הם עושים הכל כדי לתמרץ את הכלכלה - החברות מוציאות משכורות מדי שבוע ולא מדי חודש כדי שאנשים יבזבזו. הריביות שם הן סביב האפס, גם באירופה בשנה האחרונה ישנה ריבית שלילית, כך שאם אתה חוסך - אתה 'נקנס'. גם בארץ לא שווה להניח את הכסף בבנק. היום מאד קשה להרוויח בחסכון".

כדור בדולח (צילום: אור גץ)
העתיד? תדאגו גם להווה | צילום: אור גץ

מי יודע מה יקרה מחר?

מה הטעם לחסוך כל כך הרבה כסף אם אי אפשר ליהנות ממנו, ובמקום להגשים את החלומות להניח אותם להעלות אבק בחשבון הבנק?

"אני כבר לא מתאמצת לחסוך", מתוודה שלומית פרבר ויזנר, בת 39, עובדת במדיה דיגיטלית, נשואה, אם לארבעה מרמת השרון. "חוויתי אובדן גדול לפני לא מעט שנים, בגיל 18 אימי נפטרה מדום לב ואבי נפטר שנתיים אחריה. עם השנים למדתי כמה החיים נזילים. אני מבינה שאנחנו זמניים, בדיוק כמו כל הדברים שמקיפים אותנו – לכן אני חוסכת רק כמה שאני צריכה. מצד אחד אני לא בזבזנית, מצד שני אני לא חוסכת מעצמי ומילדי. אני לא אקנה מותגי יוקרה, כי זה מרגיש לי מוגזם ומנקר עיניים, אבל אני מוציאה הרבה, בעיקר על בגדים ואוכל ויכולתי לוותר עליהם ולחסוך. אני לא אחשוב פעמיים בסופר אם לקנות מעדנים ופירות לילדים, גם אם הם יקרים יחסית, ואני קונה להם יותר בגדים ממה שהם צריכים ובעיקר מותגים. אנחנו מחזיקים שני רכבים, אחד  מהם הוא רכב שטח - לא חסכוני כלל, אבל אנחנו אוהבים לטייל וזה נוח וכיף לנו".

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il