החופש הגדול של הילדים כבר כאן, וגם אתם צריכים כמה ימים – לחופשה, לטיול, להיות עם הילדים או סתם לנוח. אבל כמה ימי חופש מגיעים לכם?  תלוי כמובן היכן אתם עובדים, תלוי בוותק שלכם, אבל יש מינימום של ימי חופש שאתם זכאים להם בשנה.

המינימום הזה תקף ברוב מקומות העבודה אם כי יש מקומות שבהם העובדים מקבלים יותר. לכל עובד במשק מגיעים לפחות 12 ימי חופש בשנה  - ימים שבהם העובד יוצא לחופש והמעסיק מחויב לשלם את שכרו.

המינימום שבמינימום הוא 12 ימים והוא ניתן לעובדים בוותק של בין שנה אחת לארבע שנים. המינימום הזה רלוונטי במקומות עבודה שבהם עובדים חמישה ימי עבודה בשבוע. כלומר, מי שרוצה ויכול לקחת חופשה רציפה (עם כל ימי החופש) אז מדובר על 16 ימים רצופים (כולל פעמיים שישי שבת).

לעובדים שבמקום העבודה שלהם יש שישה ימי עבודה בשבוע, מגיע יותר חופש. הרעיון ברור – ככל שעובדים יותר ימים כך מגיע לעובד יותר ימי חופש. אם במקום העבודה שלכם עובדים שישה ימים בשבוע, מגיע לכם 14 ימי חופשה. גם עובדים אלו יוכלו לקחת 16 ימי חופשה ברוטו (14 ימי חופש ושתי שבתות).

כמובן שתיאורטית ניתן לקחת יותר ימי חופש, כפוף לאישור המעביד. במקרים כאלו, אתם יכולים לנצל, אם יש ימי חופש משנים קודמות. אם אין, אז לא ישולם לכם על ימים אלו (חופשה ללא תשלום). עם זאת, יש מקומות שמאפשרים לכם להיכנס "למינוס" של ימי חופשה, כשבהמשך תסגרו את המנוס הזה.

מה קובע את ימי החופש?

ימי החופשה תלויים בעיקר בוותק של העובד. ככל שיש לכם יותר וותק, ימי החופשה עולים, ויכולים להגיע למעל 20 יום (בוותק של מעל 14 שנה).

בחישוב הוותק שלכם, צריך לשים להגדרה של שנת עבודה. ההגדרה בחוק היא פרק זמן של 12 חודשים, שמתחיל באחד בינואר. כלומר, אם התחלתם לעבוד ביוני 2016 הוותק שלכם (על פי החוק) הוא לא שנתיים. אלא שנה אחת (שנה קלנדרית אחת בלבד מינואר עד דצמבר - 2017 ).

מתי לעדכן על יציאה לחופש?

במקומות רבים, יש ויכוחים על ימי החופש. עובדים רבים רוצים (וצריכים) לצאת בחופשת הקיץ, ונוצר מצב שהמעסיק לא יכול לאשר לכולם. אז ראשית, תעדכנו על החופשה שלכם, כמה שיותר מוקדם, ושנית – לפעמים אין ברירה, אלא להתגמש ולהתפשר.

ככלל, המעסיק רשאי לבחור מתי העובד ינצל את ימי החופש. לעובד יש זכות לבקש מתי הוא מעוניין לצאת והמעסיק צריך להתחשב בבקשתו. אם המעסיק מסרב, הוא חייב לספק נימוקים הגיוניים.  נימוק כמו "באוגוסט חצי מחלקה יוצאת לחופש ולכן אני לא יכול לאשר לך", הוא נימוק מקובל.

מדריכים קשורים באתר הון:

דמי הבראה – כמה ומתי מקבלים?
מחשבון ימי חופשה

mako כסף - כל מה שצריך לדעת