יום אחד של סערה הספיק כדי לנתק אלפי משפחות מחשמל למשך שלושה ימים (נכון לכתיבת שורות אלה, לפחות). חברת החשמל מיהרה להצהיר שמדובר ב"כוח עליון", ולציבור אין סיבה לקוות לפיצויים. אולם האם באמת אין טעם להגיש תביעות?

עוד ב-mako כסף:

לדברי עורך הדין גיא כהן, מומחה בתביעות ביטוח ונזיקין, סיכויי ההצלחה של תביעות כאלה תלויים בשאלה אם בית המשפט יכיר בטענת חברת החשמל כי מדובר בכוח עליון, או שתוכח רשלנות של החברה בהיערכות ובטיפול בנזקים. "בעבר כבר הוגשו תביעות פרטניות רבות לבתי המשפט על נזקי הפסקות חשמל בעקבות נזקי טבע; בית המשפט דחה בדרך כלל את התביעות כשהיה מדובר באירוע חריג בצורה קיצונית", הוא מסביר.

"ואולם היו תביעות שהתקבלו לאחר שבית המשפט טען, שחברת החשמל אינה יכולה להיות מופתעת בכל פעם שיש סופה שגורמת נזקים לפרט וכי עליה להיערך בהתאם. בנוסף, אם הפגיעה באזרחים היא כתוצאה מעיצומים שנוקטים עובדי חברת החשמל, הרי החברה ידעה על מאבק העובדים והייתה צריכה לסלק את המוקש הזה בטרם התעוררו הבעיות ולפני הגשמים והסערה".

אם נגרם לכם נזק לרכוש פרטי (כגון מכשירים חשמליים בבית), ניתן להפעיל את פוליסות הביטוח של הדירה, או את ביטוח הרכב. עו"ד כהן לא רואה סיכוי רב לתביעה ייצוגית בנושאים כאלה.

לעומתו, עו"ד ערן יעקובוביץ ממשרד עו"ד צבי יעקובוביץ ושות' העוסק בדיני ביטוח, מציע לא לשלול את הרעיון. "במידה שיתברר כי חברת חשמל אכן לא נערכה כראוי או לא נהגה בתום לב בהחלט יש מקום להגשת תביעה ייצוגית".

שוב נראה הפסקות חשמל ממושכות? (צילום: חברת החשמל)
העובדים טוענים שהם עובדים, אבל זעם הציבור יכול לבוא לביטוי בבתי המשפט | צילום: חברת החשמל

עצבים הם לא עילה לתביעה

עו"ד ערן פאר ממשרד עורכי הדין פאר לוי המייעץ גם באתר פרקליטים  מזכיר שחברת החשמל מחויבת  על פי חוק לטפל בתקלת חשמל בתוך שש שעות. למרות זאת, חובת ההוכחה היא על התובע, כלומר, עליכם. תצטרכו להוכיח שמדובר בחוסר יכולת של חברת החשמל, להוכיח שאכן נגרם לכם נזק ממשי ושקיים קשר ישיר בין הרשלנות לבין הנזק. עוגמת נפש ועצבים מרוטים, לרוע המזל, אינה עילה ממשית לתביעה.

עו"ד פאר ממליץ שבמקרה בו אתם חשים שחוויתם נזק עקב רשלנות, הצעד המומלץ הראשון הוא לפנות בכתב לגרום המתרשל, במקרה שלנו חברת החשמל, ואז לפנות לייעוץ משפטי מוסמך, שידע להכווין ולהגיד האם יש "תיק" במקרה בו אתה רוצה לתבוע.

בנוסך, ניתן להיכנס לאמות המידה של חברת החשמל, הרשות לנזקים ציבוריים ולהסתכל בפרק ד' סימן ה', שם ניתן לראות רשימה של נושאים שבגינם ניתן לתבוע, ממש כמו ברשימת מכולת. במידה וישבתם 17 שעות ללא חשמל, והוכחתם שזה נעשה עקב מחדל או רשלנות וראיתי ברשימת אמות המידה שהנזק שנגרם לי מופיע ברשימת הנזקים – ניתן לתבוע ללא חשש.

עו"ד פאר מזכיר שאם אתם מעוניין להיכנס לתביעה ייצוגית, עליכם לפנות לעורך הדין הדין שמטפל בתביעה זו. עורך הדין הזה דואג למעשה לקבוע מי היא הקבוצה אשרה תובעת ייצוגית על פי פרמטרים זהים לאותה קבוצה. במקרה של אישור בית המשפט לתביעה, היא מוכנסת לפנקס התובנות היציגות ושם ניתן לראות מי בדיוק זכאי להיכנס לאותה התביעה.

אפשר לתבוע על אובדן שעות עבודה? שאלות ותשובות

האם יש לחברת חשמל עצמה אחריות כלפי הלקוחות שלה במקרה של נזק שנגרם כתוצאה מהפסקת חשמל?

עו"ד וד"ר אסף ורשה, מומחה בדיני ביטוח ונזיקין, מסביר שבתי המשפט מכירים באחריותה של חברת החשמל לנזקים שנגרמו למכשירים חשמליים כתוצאה מהפסקת חשמל שפגעה בהם. עם זאת, האחריות אינה אוטומטית ומוחלטת. ויש לבדוק, כי המקרה אינו מוחרג מהמקרים בהם חברת החשמל אינה חבה בפיצוי. משמעות ההחרגה כי היא כי חברת החשמל לא צריכה לשלם בגין נזקים עקיפים כגון הפסד שעות עבודה אך אחראית למניעת פגיעה ישירה במכשיר החשמלי עצמו.

העובדים יקבלו את ימי החופשה בחזרה (צילום: דוברות חברת החשמל)
חברת החשמל לא משלמת פיצויים על שעות עבודה אבודות | צילום: דוברות חברת החשמל

בעקבות הפסקות החשמל ברחבי הארץ נגרם נזק לבתים רבים. למשל מקרר שלא עבד וכל תכולת המזון  התקלקלה. האם ניתן לתבוע אישית את חברת החשמל בבית משפט לתביעות קטנות?

עו"ד ורשה מבהיר שבתי המשפט דוחים לרוב נזקים שנגרמים למזון כתוצאה מהפסקת החשמל, ומכירים באחריותה של החבר כלפי נזקים שנגרמים למכשירי החשמל כתוצאה מהשלכות של ניתוק וחידוש הזרם. ניתן להגיש תביעה כנגד חברת החשמל לבית משפט השלום אולם מפאת גובה הנזק הממוצע שנתבע ממנה, יש לבחון את האפשרות להגיש תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות. לכתב התביעה יש לצרף אסמכתא מטכנאי מוסמך שקובעת כי הנזק נגרם בשל הפסקת החשמל. בנוסף, יש לכלול בחוות הדעת שלו גם הערכה באשר לעלות התיקון של המכשיר. במקביל, יש לפנות לחברת החשמל ולבקש פרטים אודות הפסקת החשמל: זמן, משך ההפסקה וכדומה. כדאי לקבל את המידע בכתב, ואם אין אפשרות - לערוך רישום של השיחה הטלפונית

יש לי אולם אירועים/מפעל/מסעדה וכתוצאה מהפסקות החשמל הייתי מושבת. האם אני יכול לתבוע את חברת החשמל?

ייתכן בהחלט כי בית המשפט שידון בתביעה – ידחה אותה או יקבע שיעור רשלנות תורמת משמעותית של התובע, מחדד עו"ד ורשה. כך או אחרת, התובע צריך להרים את נטל ההוכחה ולהוכיח כי יש קשר ישיר וסיבתי בין הקלקול ובין הפסקת החשמל. היו לא מעט תביעות שנדחו על ידי בית המשפט לאחר שבעל העסק לא הצליח להדוף את טענת חברת החשמל כי הנזק נגרם בשל ליקוי טכני במכשיר עצמו.