בימים אלה הולכות ומסתיימות ההרשמות לחוגים השונים של ילידנו. ככל שחולפות השנים כך גם עולה הדרישה מצד ילידינו לחוגים מעניינים וחדשים וההיצע הולך וגדל. לעיתים מדובר בחוג של המתנ"ס או של מועדון ספורט כלשהו, של גוף המארגן חוג בבית הספר, לעיתים בגופים המתמחים בחוגים, בקייטנות ובמחנות קיץ, אך קיימות גם יוזמות מקומיות רבות אחרות.

מעניין ככל שיהיה, חשוב שהורים יבדקו היטב לא רק את התכנים שמציעים באותו חוג, אלא את סוגיית הביטוח. כך למשל, ככל שהחוג מאתגר מבחינה גופנית עולה הצורך מצד ההורים לוודא כי הילדים מתאמנים במקום בטוח וכי הם מכוסים מבחינה ביטוחית. הדבר מקבל משנה תוקף לאור תאונות ספורט חמורות.

להורים הנבוכים מובאים כאן מספר עצות וכללים בטרם ירשמו את ילדיהם לחוג.

מי הגורם המארגן. בררו מיהו הגורם המארגן את החוג? האם מדובר במוסד בעל ניסיון ומסורת רבת שנים, במתנ"ס ותיק או במיזם עצמאי? בדקו גם מיהם המדריכים שידריכו את ילדיכם, מה ההסמכה שעברו, הכשרתם ועוד.

הסביבה הפיזית של החוג. ודאו שהמרחב שבו מתקיים החוג בטוח ובטיחותי. ילדים תמיד "בודקים גבולות" בדיוק כמו בכל מרחב חיים אחר. לכן, אין בטחון שהם יישארו תמיד במתחם אלא יחפשו להם הרפתקאות בסביבה. חשוב לבדוק כי לא נמצאים באזור הפעילות חפצים או מפגעים (משקולות השייכות לחוג אחר, למשל) שיכולים לסכן את הילדים בעת הפעילות. מומלץ גם לערוך סיור בסביבה על מנת לוודא שאין במקום מפגעי בטיחות.

עוד ב-mako כסף:

האם המקום ערוך לטיפול במקרי חירום? חשוב לבדוק אם יש במקום ערכת עזרה ראשונה, אם המפעיל או מי ממדריכיו קיבל הכשרה לטיפול במקרי חירום ואם עבר ריענון בתקופה האחרונה. עוד חשוב לבדוק האם קיימים בחוג נהלים ברורים של טיפול ושל פינוי ילד שנפגע.    

מהו הכיסוי הביטוחי לפעילות? באופן כללי קיימים שני סוגי ביטוחים: האחד הוא ביטוח אישי של הילד והשני הוא ביטוח של המפעיל/ מארגן הקייטנה.

חשוב שהורה ששולח את ילדיו לחוג יבדוק בעצמו מהי ה"מטריה הביטוחית" אותה מעניק נותן השירות וכמו גם יבדקו בעצמם מה הם תנאי החוג והעזרה ראשונה למקרי הצורך.

נכון יהיה לומר שלא תמיד יכול המדריך להציג להורה הדורש את תעודת הביטוח שהנפיק, ונכון עוד יותר לומר כי גם באם זה יציג זאת בפני ההורה, אין הוא יכול להיות בטוח כי זו הפוליסה המתאימה והרלוונטית. אולם עצם התעניינות ההורה בחוג עצמו על סביבתו והסכנות שבו, די בה בכדי להבהיר למפעיל שעדיף לו לעמוד בדרישות הבטיחות ולו רק לעצמו. כמו כן, קיימות קבוצות הורים אשר מגדילות ואף שוכרות את שירותיו של אדם חיצוני שיעשה בעבורם את מלוא הבירורים הן לעניין הביטוח והן לעניין הבטיחות.

אילוסטרציה (צילום: Milan Markovic, 123RF)
ילדים בחינוך לחובה מבטוחים בביטוח תאונות אישיות על ידי הרשות 24 שעות ביממה | צילום: Milan Markovic, 123RF

קיימת חשיבות רבה לעריכת הביטוחים ועמידה בקריטריונים, אשר עלולים לסייע מאוד לנפגע בזמן אמת. חשוב להזכיר שעריכת הביטוחים השונים כפופה לעצם תוקפן של הפוליסות וכמובן תנאיהם וסייגיהן של הפוליסות המונפקות. כמו כן, לעיתים ריבוי של פוליסות עלול לגרום למצב בעייתי אל מול חברות הביטוח, וזאת כאשר מקורה של התאונה לא לגמרי ברור, ומכאן נוצר מצב בו לא ברור תחת איזה מן הביטוחים מכוסה האירוע. עם זאת יש לזכור כי כאשר קיימים מספר  סוגי ביטוחים הסבירות כי הנפגע ייפול בין הכיסאות ויוותר ללא פיצוי, הינה נמוכה ביותר.

ביטוח אחריות של המפעיל

קיימים שני סוגי ביטוחים עיקריים- ביטוח צד שלישי וביטוח אחריות מקצועית.

ביטוח צד שלישי מכסה נזקים שמקורם ברשלנות, קרי מקרים בהם התרשל המדריך וכתוצאה מכך נפגע הילד.

ביטוח אחריות המקצועית מנגד, מכסה נזקים שנגרמו כתוצאה מהדרכה מקצועית לא טובה של המדריך.

הביטוח החשוב והמרכזי שחובה לוודא שקיים לחוג הוא ביטוח אחריות (כלפי צד ג' או אחריות מקצועית). ביטוח זה מעניק כיסוי מלא (עד לגבול האחריות שבפוליסה) לכל נזק שייגרם. עם זאת חשוב לדעת כי הפיצוי מחברת הביטוח יינתן אך ורק במידה וייקבע כי הנזק הינו תוצאה של רשלנות של מפעיל החוג. חשוב לבדוק שביטוח צד ג' של החוג כולל גם את כל הגופים הפועלים במסגרת החוג (מפעילים חיצוניים, ימי כיף במקומות יעודיים ועוד).

ביטוח תאונות אישיות

ראשית, יש לזכור כי כל ילד הנמצא במסגרת חינוך חובה מבוטח בביטוח תאונות אישיות על ידי הרשות המקומית כשהביטוח תקף 24 שעות ביממה ולמשך 365 ימים בשנה וחל גם בעת שהותו של הילד בחוג. הביטוח מכסה נזקים תאונתיים בהתאם לרכיבים הקיימים בפוליסה שהם לרוב פיצוי חד פעמי בגין נכות צמיתה, פיצוי בגין ימי היעדרות מבית הספר והוצאות רפואיות עד לתקרה כלשהיא.

יש מפעילי חוגים שרוכשים ביטוח תאונות אישיות נוסף, מיוחד לחוג, והוא בא בנוסף לביטוח תאונות תלמידים וחשוב לדעת שבמקרה של תאונה ניתן לקבל פיצוי משתי הפוליסות גם יחד ומפוליסות אחרות שנרכשו עבורם בסיטואציה כזו או אחרת.

מה עושים במקרה של תאונה?

במקרה של תאונה יש להודיע מיד למפעיל החוג ולוודא שהוא מודיע לחברת הביטוח. כמו כן יש לקבל ממנו את פרטי חברת הביטוח.

במקרה של ביטוח אחריות מקצועית, החוק מאפשר יריבות ישירה של הילד שנפגע מול חברת הביטוח כך שגם אם מפעיל החוג נמנע מלהפעיל את הביטוח לילד שנפגע יש הזכות לפנות ישירות לחברת הביטוח של המפעיל ואף לקבל ממנה באופן ישיר כספים, כמובן בצירוף תיעוד וצילומים בזמן אמת, עדי ראיה, מסמכים רפואיים וכל ההוכחות הנדרשות לשם מימוש זכויותיכם.

עו"ד ערן יעקובוביץ  הוא מומחה לדיני ביטוח במשרד צבי יעקובוביץ - עו"ד ונוטריון